Skocz do zawartości

Zwierzęta na wojnie

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam fajny i śmieszny temat - wpisujcie jakie zwierzęta brały udział w II wojnie światowej. Ja podam kilka na zajawkę, żeby było łatwiej: konie (w kawalerii oraz do jako zwierzęta pociągowe), osiołki - tak samo - często używane w górach (na Bałkanach i w Afryce Pn.), wielbłądy - także w Europie, ale sczególnie w Azji - w ataku ZSRR na Japonię. Gołębie - do przesyłania poczty - w Wojsku Polskim, w Niemieckim - do łączności francuskiego ruchu oporu z Wielką Brytanią. Psy - w żandarmerii i niestety w obozach. Mam też niepotwierdzone informacje o próbach wykorzystania psów do wysadadznia czołgów. Prace w tym kierunku mieli prowadzić Rosjanie, ale nie wiem czy ten projekt zrealizowano.
Napisano
Np.sowiecki - pies mina http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=613081#613081 faktycznie na okolicznośc tych zwierzaków to nie jest śmieszny temat,jak ludzie w swojej głupocie chcą sie zabijać to OK,ale co zwierzaki temu winne są.
Napisano

Co prawda I wojenny ,niemiecki pies meldunkowy w masce p-gaz na pocztówce propagandowej ¨Rupel..lauf..lauf mein hund¨

Napisano
UK - Nietoperze z bombami - mialy 'zmiekczac' mur atlantycki.

Czy ktos wpadl na pomysl uzywac ptakow drapieznych jako bron przeciw-golebiowa?

W Londynie jest pomnik zwierzetom wojen.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie