Skocz do zawartości
  • 0

hełm

alijewa

Pytanie

Napisano

prosze o identyfikacje tego[ chyba hełm strazacki ]ale nie jestem pewien jak ktoś moze prosił bym zeby okreslił lata

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wrzuc fotki jak wyglada mocowanie podpinki (czyli blachy przyczepione od wewnatrz) bedzie wiadomo czy to 22 czy 26.

No i czy grzebien jest na nity, czy spawany do czerepu?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 22:52 09-02-2009
Napisano
dokładnie tak jak mietek napisał-znaczek taki mogli przyczepić na wszystkim co tylko wkładali na głowę:)daj fotki po wyczyszczeniu-ja nie dałbym sobie ręki obciąć za 16,z literatury są doniesienia o 22,a o 16-przynajmniej ja nie mam,co nie znaczy oczywiście ze nie mogli takich hełmów kupować...
Napisano
Biorac pod uwage bliskosc geograficzna (w koncu to ino przez granice) oraz pomoc dla Jugoslawi w okresie ww1 (sprzet, korpusy ekspedycyjne - na pewno francuski i brytyjski), jest prawdopodobne przenikniecie sprzetu wloskiego, mimo braku informacji o oficjalnych dostawach.
Napisano
Malutka uwaga historyczna:

Królestwo Serbii istniało do 1918 r.
1 grudnia 1918 - proklamowano zjednoczone Królestwo Serbów, Chorwatów i Słoweńców
Jugosławia - nazwa państwa narodów południowosłowiańskich, używana od 1929 dla Królestwa Serbów, Chorwatów i Słoweńców.

Pozostaje ylko" dopasować emblemat z hełmu do któregoś z powyższych okresów ;)
Napisano

prosze o identyfikacje tego[ chyba hełm strazacki ]ale nie jestem pewien jak ktoś moze prosił bym zeby okreslił lata

Napisano
Przecież masz już wiele wypowiedzi, które dają w miarę pewną identyfikację:
Hełm adrian, armia serbska okres I wojna i być może dalej czyli dwudziestolecie międzywojenne.
Gdzie wytargałeś tego adriana?
Napisano
Hełm jest ciekawy i w Polsce rzadki ale w tym stanie większej wartości chyba nie ma. Na twoim miejscu starałbym się go delikatnie wyczyścić a zwłaszcza emblemat.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 17:02 10-02-2009
Napisano
jezeli mogł by ktoś napisac cos kakretnego na temat tego hełmu bo niemoge znalesc w google nic na temat identycznego z gory dziekuje
Napisano
...ale w tym stanie większej wartości chyba nie ma", niemniej jednak gdyby Ci zawadzał możesz się śmiało odezwać ;)
W zasadzie nic nowego nie wniosę. Przedmówcy napisali już wszystko. Rzuć okiem tutaj
http://www.cascoscoleccion.com/yugoslav/yugos44.htm
Ja osobiście obstawiałbym właśnie włoską 16, ale ciężko stwierdzić na 100%.
Napisz, czy hełm na obrzeżu ma stalową taśmę, czy rant zawinięty jest ku górze?
Piotrek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie