Skocz do zawartości

Nadmuchana armia

wojtekA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazlem w necie ciekawe fotki dotyczace sztuki kamuflażu -dezinformacji. Te dotycza rosyjskiej lub sowieckiej armii, ktora chcąc zrobić wrażenie na przeciwnikach, w prosty sposób pomnażała swój potencjał bojowy.
Oto stojace pod lasem wyrzutnie rakietowe.

Napisano

prawda, ze robia wrazenie ?
Ciekawe, czy szpiegowskie satelity tez sie nabieraly ? Bo w obrazie w podczerwieni i termicznej analizie falsz na pewno wychodzil na jaw.
Gorzej bylo w czasie II wojny, w czasie ktorej tez takie dmuchane cuda tworzono, ale trudniej bylo je rozpoznac z gory.

http://englishrussia.com/?p=2025

Napisano

Nadęty Sherman :D

Fajne te ruskie makiety, mogliby takie coś przywozić na festyny zamiast dmuchanych zamków :D

Z tym rozpoznaniem w podczerwieni nie jest tak hop-siup. W tych dmuchanych makietach montuje się też nagrzewnice i inne cuda", tak ze w podczerwieni moga wyglądać lepiej niż na zwykłych zdjeciach. A do tego nigdy nie stoją pozostawione same sobie. Zawsze jest obsługa, która ma za zadanie symulowanie aktywnosci: coś przestawią, połażą, spuszczą powietrze z radaru :D
Miałem gdzieś zdjęcia takich wynalazków naszej produkcji: T-72, BWP, a nawet Star :)

Napisano
Witam !

A propos takiego maskowania to przypomina mi się rozmowa z jednym chorążym w wojsku podczas szkolenia rezerwy. Otóż chorąży ten z niezwykłą pasją opowiadał o tym, że właśnie jego pododdział jest odpowiedzialny za rozwinięcie w czasie W " punktu mającego imitować sztab ( takie właśnie lipne maskowanie ). Podniecał się niezwykle i był bardzo dumny z tego że jest dowódcą tegoż punktu. W pewnym momencie zapytałem go, czy zdaje sobie sprawę z tego, że w pierwszej kolejności rakieta spadnie mu na głowę zamieniając w proszek cały jego lipny kramik - nieco spuścił z tonu.
;-)

Pozdrawiam !
  • 2 weeks later...
Napisano
hehehehehehe dobre:)))) I kilkadziesiąt tysięcy nadmuchiwanych lalek, pomalować na zielono i ustawić defiladę. Z f16 racja, lepiej nadmuchać i postawić 500 hehehe zamiast straszyć paroma z czego większość i tak nie lata:))))pozdrawiam.liha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie