coriolan Posted February 4, 2009 Author Posted February 4, 2009 SuperUP-owcowi,współodpowiedzialnemu nie tylko za mordy Polaków na Wołyniu,ale także na polskich profesorach ze Lwowa,zbrodniarzowi Romanowi Szuchewiczowi komitet wykonawczy Rady Miejskiej Lwowa,postanowił postawić w centrum Lwowa pomnik.Architekt miejski Lwowa protestuje p-ko usytuowaniu pomnika w centrum,rozpisano konkurs. : http://www.ukranews.com/rus/article/177581.htmlNiedość,że Juszczenko pod koniec 2007 przyznał mu tytuł Bohatera Ukrainy,to i tak nielegalnie umieszczono ku czci" tablicę pamiątkową przy ul.Dowbusza 2 we Lwowie.I kto protestuje? Nie Polacy:ambasador,przedstawiciel kancelarii prezydenta Kaczyńskiego,tylko Rosjanie i np.Ukrainiec - deputowany do Rady Najwyższej Ukrainy Wadim Kolesnikow,członek Partii Regionów,który domaga się szybkiego uchwalenia ustawy O zakazie rehabilitacji i heroizacji faszystowskich kolaboracjonistów 1933-1945".http://www.rosbalt.ru/2009/01/30/614323.html
8total4 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 najlepiej niech postawią ze złota ten pomnik, a rachunek za gaz zapłacą diamentami..polityki czar..ech..
Wilniuk Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 to już będzie drugi jego pomnik we Lwowie bo właśnie kończą pomnik w Biłohorszy, która obecnie jest włączona do Lwowa
advertus Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Ukraińcy na swojej ziemi mają prawo robić co chcą, będą mieli pragnienie to zbudują pomnik wszystkich upowców razem wziętych pod samą naszą granicą i nic Polsce do tego. I odwrotnie Ukraińcom nic do tego co się dzieje w Polsce.
Wilniuk Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Jakoś w Warszawie nie może powstać pomnik ofiar ludobójstwa dokonanego przez OUN-UPA. Na spotkaniu z Komitetem budowy pomnika Minister Przewoźnik oświadczył, że pomnik nie powstanie bo nie godzi się na to Ukraina
WLA42 Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Najwyrażniej pan multiminister-fachura co to na każdym resorcie się zna nie ma czasu by chociaż ZAPROTESTOWAĆ w imieniu Rzeczypospolitej przez wzgląd na pamięć o tysiącach z a r i e z a n y c h Jej Córek i Synów...No bo, że mu się nie chce to trudno mi uwierzyć-chociaż w sumie - chyba wiem - lada dzień zaczyna się kampania wyborcza do europarlamentu i to właśnie jest dla wybranych przez naród najważniejsze... Jeśli ja zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, Zapomnij o mnie "
pomsee Posted February 6, 2009 Posted February 6, 2009 Wilniuk a możesz powołać się na jakieś konkretne źródło aby udowodnić tezę, że to Ukraińcu rządzą w Polsce a nie rząd PO-PSL?
H2HSnake Posted February 6, 2009 Posted February 6, 2009 Niestety, nie ma się co dziwić, nacjonaliści Ukraińscy w Polsce mają wielu swoich popleczników którzy pomagają im fałszować historię oczywiście na ich korzyść, wybielać OUN/UPA. Kiedy tylko podniesie się kwestia wybudowania pomnika ku czci ofiarom OUN/UPA zaraz środowiska nacjonalistyczne podnoszą larum.Dowód na to ze wpływają na rząd Polski? chociażby doprowadzenie prezydenta do rezygnacji z patronatu nad obchodami 65lecia rzezi Wołyńskiej,i objęcia patronatu nad festiwalem kultury ukraińskiej który to o dziwo odbywał się tego samego dnia :/Pamiętna jest też sprawa wniosku w sejmie o potępienie OUN/UPA jako organizacji zbrodniczych i ludobójstwa przez nich popełnionego na obywatelach Polski różnych narodowości.Zdaje się ze sprawę zablokował Komorowski trzęsąc portkami bo ambasador Ukrainy pojawił się w sejmie...
H2HSnake Posted February 6, 2009 Posted February 6, 2009 zapomniałem dodac że doradcami naszych prezydentów do spraw stosunków z Ukrainą byli i są nacjonalistyczni działacze Ukraińscy, Poprzednio Bohdan Osadczuk (członek OUN) a obecnie Bogumiła Berdychowska (on była jedną z głównych krzykaczy w sprawie stawiania pomnika dla ofiar OUN/UPA w Warszawie wespół z Grzegorzem Motyką)
H2HSnake Posted February 6, 2009 Posted February 6, 2009 Czy moderatorzy tego forum nadążą kiedyś za postępem techniki i udostępnią opcję edytowania swoich postów?chciałem dodać ze Patronem polskiej szkoły we Lwowie jest nie kto inny jak - Roman Szuchewycz Taras Czuprynka", gest dobrej woli" ze strony władz Lwowa?
coriolan Posted February 6, 2009 Author Posted February 6, 2009 Co to za szkoła ?We Lwowie są dwie polskie szkoły:Średnia Szkoła Ogólnokształcąca nr 10 im.św.M.Magdaleny przy ul.Czuprynky 1 i Średnia Szkoła Ogólnokształcąca nr 24 im.M.Konopnickiej
pomsee Posted February 6, 2009 Posted February 6, 2009 Błagam pisz dalej a najbardziej mi się podoba jak to OUN-UPA wywiera wpływ na prezydenta.Czyżby go zahipnotyzowali? A może Jarkowi porwali kota i w ten sposób zaszantażowali rodzinę Kaczyńskich:Jak prezydent będzie patronował obchodom rocznicy zbrodni wołyńskiej to kota zariżem"No i prezydent sprawę odpuścił...Poza tym może rozwiniesz ten temat polskiej szkoły im. Tarasa Czuprynki? Bo ja znam dwie polskie szkoły we Lwowie:Szkoła Średnia Ogólnokształcąca nr 10 im. Św. Marii Magdaleny, Szkoła Średnia Ogólnokształcąca nr 24 im. Marii Konopnickiej,A może jest po prostu tak:Na elewacji bocznej polskiej szkoły im. św. Marii Magdaleny we Lwowie istnieje żeliwna płaskorzeżba poświęcona mordercy OUN-UPA Tarasowi Czuprynce, ktorą uważam za prowokację uwłaczającą polskiej racji stanu. Dyrektor szkoły nie protestował, jak również władze Rzeczypospolitej."
coriolan Posted February 6, 2009 Author Posted February 6, 2009 Tablica w pełnej krasie na polskiej wikipedii przy haśle Roman Szuchewycz.Tłumaczenie:Ulica nazwana na cześć głównodowodzącego UPA generała-chorążego Romana Szuchewicza-Tarasa Czuprinki".W sieci strona www.szkoły nr 10 - galeria zdjęć,widoczna na bocznej elewacji tablica.
Wilniuk Posted February 6, 2009 Posted February 6, 2009 pomsee pytasz o źródła to proszę bardzo. Odnośnie wypowiedzi ministra Przewoźnika, że Ukraina nie zgodzi się na wybudowanie pomnika ofiar ludobójstwa dokonanego przez OUN-UPA to wygłosił on to na spotkaniu z prezydium Komitetu budowy pomnika. O potwierdzenie tej wypowiedzi proponuję zwrócić się do przewodniczącego Komitetu płka J. Niewińskiego (d-cy samoobrony w Rybczy). Spotkanie miało charakter oficjalny i słowa te padły z ust przedstawiciela władz polskich. Odnośnie zaś wycofania się przez prezydenta RP z patronatu nad konferencją w/s rocznicy ludobójstwa to proszę zwrócić się do p. R. Legutko z kancelarii Prezydenta RP. W tej sprawie p. prezydent Juszczenko napisał 3 listy do prezydenta RP. W kancelarii sprawę koordynował p. Legutko. Kopie listów są też w posiadaniu IPN - proponuje kontakt z p. E. Siemaszko oraz w SZŻAK proponuje kontakt z p. A. Żupańskim. Namiarów na nich nie podaje bo wystarczy pisać na adresy tych instytucji. Gdybyś miał trudności ze znalezieniem kontaktu do płk Niewińskiego to daj znać. Oczywiście nie pytaj tych szacownych instytucji o treść listów bo Ci nie udostępnią Zapytaj jedynie czy to prawda, że w sprawie konferencji organizowanej przez polską instytucję (IPN) z udziałem wyłącznie polskich historyków interweniował prezydent obcego państwa. Jeśli Ci odpowiedzą, że to nieprawda i udokumentujesz mi te odpowiedzi to umożliwię Ci zapoznanie się z tymi listami
pomsee Posted February 7, 2009 Posted February 7, 2009 Wilniuk oczywiście Twoja informacja jest dla mnie w zupełności wystarczająca. Moje wątpliwości wzięły się z tego, że po prostu w głowie nie mieściło mi się, że do takiej interwencji ze strony Ukrainy mogło dojść. Jak widać rzeczywistość przerasta wszelkie wyobrażenia w tym względzie.Od dawna już budzi mój sprzeciw postępowanie pewnych polskich polityków, którzy w imię dość mglistego sojuszu z Ukrainą posuwają się wręcz do serwilizmu. W dodatku jest to opcja polityczna, która głośno w swoim czasie trąbiła o podniesieniu polskiej polityki zagranicznej z kolan, o godności i odkłamywaniu historii. Najwyraźniej znów był to tylko zabieg pod publiczkę, puste słowa mające przykryć działania w imię wyższego celu jakim jest zapewne polityka wymierzona przeciw Rosji.Jest w tym postępowaniu coś groteskowego - z jednej strony akcentowanie polskich ofiar poniesionych w walce z hitlerowskimi Niemcami a z drugiej strony przemilczanie losu 100 tys. Polaków wymordowanych przez formacje OUN-UPA.Najwyraźniej Polska wciąż musi się komuś kłaniać i tak właśnie rozumiane jest w pewnych kręgach uprawianie polityki.
H2HSnake Posted February 7, 2009 Posted February 7, 2009 a skąd taka liczba 100 tys? różne liczby apropo tych ofiar widziałem ale nigdy 100. Czasem 500 000 ( a nawet 1 500 000 ale to chyba polskich obywateli pomordowanych przez UPA) najniżej zaproponował Poliszczuk - 120 000 a już poniżej to tylko Nacjonaliści Ukraińscy.A co do tego Szuchewycza to fakt może to nie o patrona chodziło tylko o to że jest na budynku szkoły :D sorki.Musze przyznać że kamień z serca mi spadł częściowo.Swoja drogą bardzo potrzebny by był oficjalny i profesjonalnie przeprowadzony bilans ofiar.Polaków pomordowanych przez OUN/ UPAUkraińców pomordowanych przez OUN/UPAinnych mniejszości, łącznie z Żydami pomordowanych przez OUN/UPAa także Ukraińców zamordowanych przez Polakówi członków OUN/UPA którzy zginęli z rąk polskich.Według Poliszczuka mogłoby się okazać że tych niewinnych Ukraińców pomordowanych przez Polaków w odwetach i przy zdobywaniu zasobów byłoby może najwyżej około 1200.Tak wstępnie obliczył na podstawie dokumentów.Strona Ukraińska (nacjonaliści) twierdza że tych ofiar było co najmniej 20-30 tys albo i 50.Niestety nigdy nie zaprezentowali na to dowodów :D a o Ukraińskich ofiarach OUN/UPA nawet nie wspominają a tych w latach 1941-1950 mogło być około 80 000.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.