Skocz do zawartości

Zbrodniarzowi Szuchewyczowi - pomnik we Lwowie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
SuperUP-owcowi,współodpowiedzialnemu nie tylko za mordy Polaków na Wołyniu,ale także na polskich profesorach ze Lwowa,zbrodniarzowi Romanowi Szuchewiczowi komitet wykonawczy Rady Miejskiej Lwowa,postanowił postawić w centrum Lwowa pomnik.Architekt miejski Lwowa protestuje p-ko usytuowaniu pomnika w centrum,rozpisano konkurs. : http://www.ukranews.com/rus/article/177581.html
Niedość,że Juszczenko pod koniec 2007 przyznał mu tytuł Bohatera Ukrainy,to i tak nielegalnie umieszczono ku czci" tablicę pamiątkową przy ul.Dowbusza 2 we Lwowie.
I kto protestuje? Nie Polacy:ambasador,przedstawiciel kancelarii prezydenta Kaczyńskiego,tylko Rosjanie i np.Ukrainiec - deputowany do Rady Najwyższej Ukrainy Wadim Kolesnikow,członek Partii Regionów,który domaga się szybkiego uchwalenia ustawy O zakazie rehabilitacji i heroizacji faszystowskich kolaboracjonistów 1933-1945".
http://www.rosbalt.ru/2009/01/30/614323.html
Napisano
to już będzie drugi jego pomnik we Lwowie bo właśnie kończą pomnik w Biłohorszy, która obecnie jest włączona do Lwowa
Napisano
Ukraińcy na swojej ziemi mają prawo robić co chcą, będą mieli pragnienie to zbudują pomnik wszystkich upowców razem wziętych pod samą naszą granicą i nic Polsce do tego. I odwrotnie Ukraińcom nic do tego co się dzieje w Polsce.
Napisano
Jakoś w Warszawie nie może powstać pomnik ofiar ludobójstwa dokonanego przez OUN-UPA. Na spotkaniu z Komitetem budowy pomnika Minister Przewoźnik oświadczył, że pomnik nie powstanie bo nie godzi się na to Ukraina
Napisano
Najwyrażniej pan multiminister-fachura co to na każdym resorcie się zna nie ma czasu by chociaż ZAPROTESTOWAĆ w imieniu Rzeczypospolitej przez wzgląd na pamięć o tysiącach z a r i e z a n y c h Jej Córek i Synów...
No bo, że mu się nie chce to trudno mi uwierzyć-chociaż w sumie - chyba wiem - lada dzień zaczyna się kampania wyborcza do europarlamentu i to właśnie jest dla wybranych przez naród najważniejsze...

Jeśli ja zapomnę o nich,
Ty, Boże na niebie,
Zapomnij o mnie "
Napisano
Wilniuk a możesz powołać się na jakieś konkretne źródło aby udowodnić tezę, że to Ukraińcu rządzą w Polsce a nie rząd PO-PSL?
Napisano
Niestety, nie ma się co dziwić, nacjonaliści Ukraińscy w Polsce mają wielu swoich popleczników którzy pomagają im fałszować historię oczywiście na ich korzyść, wybielać OUN/UPA. Kiedy tylko podniesie się kwestia wybudowania pomnika ku czci ofiarom OUN/UPA zaraz środowiska nacjonalistyczne podnoszą larum.Dowód na to ze wpływają na rząd Polski? chociażby doprowadzenie prezydenta do rezygnacji z patronatu nad obchodami 65lecia rzezi Wołyńskiej,i objęcia patronatu nad festiwalem kultury ukraińskiej który to o dziwo odbywał się tego samego dnia :/
Pamiętna jest też sprawa wniosku w sejmie o potępienie OUN/UPA jako organizacji zbrodniczych i ludobójstwa przez nich popełnionego na obywatelach Polski różnych narodowości.Zdaje się ze sprawę zablokował Komorowski trzęsąc portkami bo ambasador Ukrainy pojawił się w sejmie...
Napisano
zapomniałem dodac że doradcami naszych prezydentów do spraw stosunków z Ukrainą byli i są nacjonalistyczni działacze Ukraińscy, Poprzednio Bohdan Osadczuk (członek OUN) a obecnie Bogumiła Berdychowska (on była jedną z głównych krzykaczy w sprawie stawiania pomnika dla ofiar OUN/UPA w Warszawie wespół z Grzegorzem Motyką)
Napisano
Czy moderatorzy tego forum nadążą kiedyś za postępem techniki i udostępnią opcję edytowania swoich postów?

chciałem dodać ze Patronem polskiej szkoły we Lwowie jest nie kto inny jak - Roman Szuchewycz Taras Czuprynka", gest dobrej woli" ze strony władz Lwowa?
Napisano
Co to za szkoła ?
We Lwowie są dwie polskie szkoły:
Średnia Szkoła Ogólnokształcąca nr 10 im.św.M.Magdaleny przy ul.Czuprynky 1 i Średnia Szkoła Ogólnokształcąca nr 24 im.M.Konopnickiej
Napisano
Błagam pisz dalej a najbardziej mi się podoba jak to OUN-UPA wywiera wpływ na prezydenta.
Czyżby go zahipnotyzowali? A może Jarkowi porwali kota i w ten sposób zaszantażowali rodzinę Kaczyńskich:
Jak prezydent będzie patronował obchodom rocznicy zbrodni wołyńskiej to kota zariżem"
No i prezydent sprawę odpuścił...

Poza tym może rozwiniesz ten temat polskiej szkoły im. Tarasa Czuprynki? Bo ja znam dwie polskie szkoły we Lwowie:
Szkoła Średnia Ogólnokształcąca nr 10 im. Św. Marii Magdaleny,
Szkoła Średnia Ogólnokształcąca nr 24 im. Marii Konopnickiej,

A może jest po prostu tak:

Na elewacji bocznej polskiej szkoły im. św. Marii Magdaleny we Lwowie istnieje żeliwna płaskorzeżba poświęcona mordercy OUN-UPA Tarasowi Czuprynce, ktorą uważam za prowokację uwłaczającą polskiej racji stanu. Dyrektor szkoły nie protestował, jak również władze Rzeczypospolitej."
Napisano
Tablica w pełnej krasie na polskiej wikipedii przy haśle Roman Szuchewycz.Tłumaczenie:
Ulica nazwana na cześć głównodowodzącego UPA generała-chorążego Romana Szuchewicza-Tarasa Czuprinki".
W sieci strona www.szkoły nr 10 - galeria zdjęć,widoczna na bocznej elewacji tablica.
Napisano
pomsee pytasz o źródła to proszę bardzo. Odnośnie wypowiedzi ministra Przewoźnika, że Ukraina nie zgodzi się na wybudowanie pomnika ofiar ludobójstwa dokonanego przez OUN-UPA to wygłosił on to na spotkaniu z prezydium Komitetu budowy pomnika. O potwierdzenie tej wypowiedzi proponuję zwrócić się do przewodniczącego Komitetu płka J. Niewińskiego (d-cy samoobrony w Rybczy). Spotkanie miało charakter oficjalny i słowa te padły z ust przedstawiciela władz polskich. Odnośnie zaś wycofania się przez prezydenta RP z patronatu nad konferencją w/s rocznicy ludobójstwa to proszę zwrócić się do p. R. Legutko z kancelarii Prezydenta RP. W tej sprawie p. prezydent Juszczenko napisał 3 listy do prezydenta RP. W kancelarii sprawę koordynował p. Legutko. Kopie listów są też w posiadaniu IPN - proponuje kontakt z p. E. Siemaszko oraz w SZŻAK proponuje kontakt z p. A. Żupańskim. Namiarów na nich nie podaje bo wystarczy pisać na adresy tych instytucji. Gdybyś miał trudności ze znalezieniem kontaktu do płk Niewińskiego to daj znać. Oczywiście nie pytaj tych szacownych instytucji o treść listów bo Ci nie udostępnią Zapytaj jedynie czy to prawda, że w sprawie konferencji organizowanej przez polską instytucję (IPN) z udziałem wyłącznie polskich historyków interweniował prezydent obcego państwa. Jeśli Ci odpowiedzą, że to nieprawda i udokumentujesz mi te odpowiedzi to umożliwię Ci zapoznanie się z tymi listami
Napisano
Wilniuk oczywiście Twoja informacja jest dla mnie w zupełności wystarczająca. Moje wątpliwości wzięły się z tego, że po prostu w głowie nie mieściło mi się, że do takiej interwencji ze strony Ukrainy mogło dojść. Jak widać rzeczywistość przerasta wszelkie wyobrażenia w tym względzie.
Od dawna już budzi mój sprzeciw postępowanie pewnych polskich polityków, którzy w imię dość mglistego sojuszu z Ukrainą posuwają się wręcz do serwilizmu. W dodatku jest to opcja polityczna, która głośno w swoim czasie trąbiła o podniesieniu polskiej polityki zagranicznej z kolan, o godności i odkłamywaniu historii. Najwyraźniej znów był to tylko zabieg pod publiczkę, puste słowa mające przykryć działania w imię wyższego celu jakim jest zapewne polityka wymierzona przeciw Rosji.
Jest w tym postępowaniu coś groteskowego - z jednej strony akcentowanie polskich ofiar poniesionych w walce z hitlerowskimi Niemcami a z drugiej strony przemilczanie losu 100 tys. Polaków wymordowanych przez formacje OUN-UPA.
Najwyraźniej Polska wciąż musi się komuś kłaniać i tak właśnie rozumiane jest w pewnych kręgach uprawianie polityki.
Napisano
a skąd taka liczba 100 tys? różne liczby apropo tych ofiar widziałem ale nigdy 100. Czasem 500 000 ( a nawet 1 500 000 ale to chyba polskich obywateli pomordowanych przez UPA) najniżej zaproponował Poliszczuk - 120 000 a już poniżej to tylko Nacjonaliści Ukraińscy.
A co do tego Szuchewycza to fakt może to nie o patrona chodziło tylko o to że jest na budynku szkoły :D sorki.Musze przyznać że kamień z serca mi spadł częściowo.
Swoja drogą bardzo potrzebny by był oficjalny i profesjonalnie przeprowadzony bilans ofiar.
Polaków pomordowanych przez OUN/ UPA
Ukraińców pomordowanych przez OUN/UPA
innych mniejszości, łącznie z Żydami pomordowanych przez OUN/UPA
a także Ukraińców zamordowanych przez Polaków
i członków OUN/UPA którzy zginęli z rąk polskich.
Według Poliszczuka mogłoby się okazać że tych niewinnych Ukraińców pomordowanych przez Polaków w odwetach i przy zdobywaniu zasobów byłoby może najwyżej około 1200.Tak wstępnie obliczył na podstawie dokumentów.Strona Ukraińska (nacjonaliści) twierdza że tych ofiar było co najmniej 20-30 tys albo i 50.Niestety nigdy nie zaprezentowali na to dowodów :D a o Ukraińskich ofiarach OUN/UPA nawet nie wspominają a tych w latach 1941-1950 mogło być około 80 000.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie