Skocz do zawartości
  • 0

Sygnet

Graudenz 18

Pytanie

Napisano
Witam.
Znalazłem dziś sygnet na który widnieje orzełek nie jestem pewien wz 17 bez korony (na tarczy amazonek jest jak by mniejsza tarcza). wykonany jest z stopu miękkiego raczej aluminium bardzo lekki.
I o to moje pytanie do którego roku taka biżuteria była wykonana? Jest to wyrób na rynek cywilny jako biżuteria patriotyczny czy też wojskowy pamiątkowy?
Jeśli będzie trzeba zrobią zdjęcia ale jakoś ich nie będzie zbyt dobra z powodu braku dobrego sprzętu fotograficznego.

Pozdrawiam :)

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dziwne, bo nawet miniaturki strzeleckich jakie widywalem - miały S-kę..
moze jakas hybryda..

ewentualnie cos w stylu polnische wehrmacht.. oni bodaj mieli orła bez korony?

na legionowego - raczej nie wygląda..

jest teraz pytanie - czy to odwzorowanie, czy twórca fantazjował.. ??

pozdro!
Napisano
Witam.
Znalazłem dziś sygnet na który widnieje orzełek nie jestem pewien wz 17 bez korony (na tarczy amazonek jest jak by mniejsza tarcza). wykonany jest z stopu miękkiego raczej aluminium bardzo lekki.
I o to moje pytanie do którego roku taka biżuteria była wykonana? Jest to wyrób na rynek cywilny jako biżuteria patriotyczny czy też wojskowy pamiątkowy?
Jeśli będzie trzeba zrobią zdjęcia ale jakoś ich nie będzie zbyt dobra z powodu braku dobrego sprzętu fotograficznego.

Pozdrawiam :)
Napisano
Osobiście go wykopałem :) niestety z powodu bardzo zmarzniętej ziemi wykopałem jeden dołek i akurat ten sygnet" wyskoczył a sygnałów było dosyć sporo wokół niego wskazywało na kolorek.

Jedyne co do tego orła mi pasował ten orzełek wz 17 bez korony dlatego wysunąłem taką hipotezę że może być z czasów miedzy wojennych.
Napisano
niestety to nic nie da.
Tak orzełek bez korony bardzo podobny do http://www.desa.art.pl/html/aukcje/20051119_59/20051119_59_165.html bym powiedział identyczny...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie