Jump to content
  • 0

bagnet prosze o ID

detektorek

Question

17 answers to this question

Recommended Posts

Posted
A spróbuj włożyć bagnet radomski ( oczywiście nie skracany i nieostrzony) do pochewki perkunowskiej , np z odbiorem S lub M - czy chodzi do końca ?
Posted
a skąd wiesz że nie z produkcji Perkun, przecież one różnią się ilością śrub przytrztmujących dławik, a na zaprezentowanym zdjęciu jest akurat przód" na którym i Perkun i Radomiak miał tą śrubę
Posted
Witam!

KonVonWin, nie masz racji... Wcale nie różnią się ilością śrub mocujących dławik. Odsyłam do literatury tematu.

Pozdrawiam, Łukasz
Posted
Pochwy bagnetów radomskich dławik miały mocowany dwoma nitami z obu stron, pochwy bagnetów warszawskich- pojedynczą śrubą znajdującą się nad hakiem pochwy"

ale właśnie jak się wczytałem to różnica zapewne jest pomiędzy śrubą i nitem tak? Mam tylko perkunowskie pochwy więc nie umiem się odnieść...
Posted
Ogólnie pochewki radomskie są minimalnie większe od perkunowskich.Standartem jest nitowanie dławic w radomiakach dwoma nitami , zaś perkunowskie były skręcane na śrubkę ( na wzór niemieckich pochewek 1 wojennych )- ale zdarzają się pochewki perkunowskie gdzie zamiast śrubki jest nit . Nie bierzemy pod uwagę pochewek polskich przerabianych przez niemców po 39 roku- bo tu jest prawdziwy meksyk. Pozdr
Posted
wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź czyli tak jak podejrzewałem chodziło o różnicę pomiędzy śrubką i nitem, a mam jeszcze jedną wątpliwość czy zdarzały się radomiaki takie w których po obu stronach jest śrubka?
Posted
Przeróbki niemieckie - widzałem egzemplarz pochewki do perkuna która miała zalutowany otwór po śrubce koło haka , i zrobiony drugi w standartowym miejscu przy pochewkach niemieckich - czyli z boku . Pozdr.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information