detektorek Posted February 3, 2009 Author Posted February 3, 2009 fot.1prosze o identyfikacje tego bagnetu
01dalton Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 A spróbuj włożyć bagnet radomski ( oczywiście nie skracany i nieostrzony) do pochewki perkunowskiej , np z odbiorem S lub M - czy chodzi do końca ?
KonVonWin Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 a skąd wiesz że nie z produkcji Perkun, przecież one różnią się ilością śrub przytrztmujących dławik, a na zaprezentowanym zdjęciu jest akurat przód" na którym i Perkun i Radomiak miał tą śrubę
Łukasz Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Witam!KonVonWin, nie masz racji... Wcale nie różnią się ilością śrub mocujących dławik. Odsyłam do literatury tematu.Pozdrawiam, Łukasz
KonVonWin Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Pochwy bagnetów radomskich dławik miały mocowany dwoma nitami z obu stron, pochwy bagnetów warszawskich- pojedynczą śrubą znajdującą się nad hakiem pochwy"ale właśnie jak się wczytałem to różnica zapewne jest pomiędzy śrubą i nitem tak? Mam tylko perkunowskie pochwy więc nie umiem się odnieść...
01dalton Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Ogólnie pochewki radomskie są minimalnie większe od perkunowskich.Standartem jest nitowanie dławic w radomiakach dwoma nitami , zaś perkunowskie były skręcane na śrubkę ( na wzór niemieckich pochewek 1 wojennych )- ale zdarzają się pochewki perkunowskie gdzie zamiast śrubki jest nit . Nie bierzemy pod uwagę pochewek polskich przerabianych przez niemców po 39 roku- bo tu jest prawdziwy meksyk. Pozdr
detektorek Posted February 3, 2009 Author Posted February 3, 2009 fot.1prosze o identyfikacje tego bagnetu
detektorek Posted February 3, 2009 Author Posted February 3, 2009 fot.2niewyrazne bicia gwiazda i z tej samej strony duża litera H lub M lecz ciezko dokladnie odczytac.
detektorek Posted February 3, 2009 Author Posted February 3, 2009 w jakich latach byly produkowane ???
sławek1989 Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 Raczej produkja wojenna .http://bagnety.pl/rosja-i-zsrr/179-bagnet-swt-40.html
KonVonWin Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź czyli tak jak podejrzewałem chodziło o różnicę pomiędzy śrubką i nitem, a mam jeszcze jedną wątpliwość czy zdarzały się radomiaki takie w których po obu stronach jest śrubka?
bjar_1 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 01dalton - mógłbyś napisać coś więcej o niemieckich przeróbkach polskich pochew?pozdrawiam
detektorek Posted February 3, 2009 Author Posted February 3, 2009 jaka mogl by miec cene (na allegro nie spotkalem) ??? ??? ???
zukuri Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 Bagnet- jak koledzy pisali SWT-40, ale pochwa od polskiego bagnetu wz. 1929- produkcja Radom.Pozdrawiam, Piotr.
01dalton Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Przeróbki niemieckie - widzałem egzemplarz pochewki do perkuna która miała zalutowany otwór po śrubce koło haka , i zrobiony drugi w standartowym miejscu przy pochewkach niemieckich - czyli z boku . Pozdr.
detektorek Posted February 3, 2009 Author Posted February 3, 2009 czy ktos by cos mogl powiedziec na temat ceny ???
Question
detektorek
fot.1
prosze o identyfikacje tego bagnetu
17 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.