01dalton Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 A spróbuj włożyć bagnet radomski ( oczywiście nie skracany i nieostrzony) do pochewki perkunowskiej , np z odbiorem S lub M - czy chodzi do końca ?
KonVonWin Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 a skąd wiesz że nie z produkcji Perkun, przecież one różnią się ilością śrub przytrztmujących dławik, a na zaprezentowanym zdjęciu jest akurat przód" na którym i Perkun i Radomiak miał tą śrubę
Łukasz Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 Witam!KonVonWin, nie masz racji... Wcale nie różnią się ilością śrub mocujących dławik. Odsyłam do literatury tematu.Pozdrawiam, Łukasz
KonVonWin Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 Pochwy bagnetów radomskich dławik miały mocowany dwoma nitami z obu stron, pochwy bagnetów warszawskich- pojedynczą śrubą znajdującą się nad hakiem pochwy"ale właśnie jak się wczytałem to różnica zapewne jest pomiędzy śrubą i nitem tak? Mam tylko perkunowskie pochwy więc nie umiem się odnieść...
01dalton Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 Ogólnie pochewki radomskie są minimalnie większe od perkunowskich.Standartem jest nitowanie dławic w radomiakach dwoma nitami , zaś perkunowskie były skręcane na śrubkę ( na wzór niemieckich pochewek 1 wojennych )- ale zdarzają się pochewki perkunowskie gdzie zamiast śrubki jest nit . Nie bierzemy pod uwagę pochewek polskich przerabianych przez niemców po 39 roku- bo tu jest prawdziwy meksyk. Pozdr
detektorek Napisano 3 Luty 2009 Autor Napisano 3 Luty 2009 fot.2niewyrazne bicia gwiazda i z tej samej strony duża litera H lub M lecz ciezko dokladnie odczytac.
sławek1989 Napisano 3 Luty 2009 Napisano 3 Luty 2009 Raczej produkja wojenna .http://bagnety.pl/rosja-i-zsrr/179-bagnet-swt-40.html
KonVonWin Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź czyli tak jak podejrzewałem chodziło o różnicę pomiędzy śrubką i nitem, a mam jeszcze jedną wątpliwość czy zdarzały się radomiaki takie w których po obu stronach jest śrubka?
bjar_1 Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 01dalton - mógłbyś napisać coś więcej o niemieckich przeróbkach polskich pochew?pozdrawiam
detektorek Napisano 3 Luty 2009 Autor Napisano 3 Luty 2009 jaka mogl by miec cene (na allegro nie spotkalem) ??? ??? ???
zukuri Napisano 3 Luty 2009 Napisano 3 Luty 2009 Bagnet- jak koledzy pisali SWT-40, ale pochwa od polskiego bagnetu wz. 1929- produkcja Radom.Pozdrawiam, Piotr.
01dalton Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Przeróbki niemieckie - widzałem egzemplarz pochewki do perkuna która miała zalutowany otwór po śrubce koło haka , i zrobiony drugi w standartowym miejscu przy pochewkach niemieckich - czyli z boku . Pozdr.
detektorek Napisano 3 Luty 2009 Autor Napisano 3 Luty 2009 czy ktos by cos mogl powiedziec na temat ceny ???
Pytanie
detektorek
fot.1
prosze o identyfikacje tego bagnetu
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.