Skocz do zawartości
  • 0

kilka rzadkich niemieckich odznaczeń 1939-1945 z szuflady

czerkies

Pytanie

Napisano
Witam, mam taką sprawę, że niemieckie odznaczenia to dla mnie czarna magia i prócz żelaznego krzyża, nie potrafię zbyt wiele zidentyfikować...a ostatnio kolega w ramach spłaty długu dał mi w zastaw 5 odznaczeń, które jak twierdził dostał za młodu od dziadka.. dlatego proszę wszystkich którzy mają jakiekolwiek pojęcie o pomoc w rozpoznaniu i ewentualną wycenę. odznaczenia za zdjęciach poniżej. Z góry wielkie dzięki.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niemcy to nie mój temat - ale to tak jak z każdymi innymi blaszkami - przede wszystkim porównać trza z oryginałami, sygnatury, detale, jakość wykonania. Na germanmilitaria raczej można polegać, a jeśli nie to WAF - wehrmacht awards forum, czyli mekka dla wszystkich zbieraczy niemieckich fantów.
Napisano
Lipa, ze az szkoda pisac. Jaka dessa ?? Pytasz na jakiesj podstawie... juz odpowiadam - doswiadczenia !!! 2 - na podstawie tego ze nie przeszłyby odbioru, z takim wykonaniem... wystarczy spojrzec i zobaczyc ze litery sie rozmywaja. Jezeli piszesz ze ktos chciał Ci dac 250zł za to kopie t chłopie, złoty interes kupujesz po no 20zł i patrz jaka przebita.Nie idz w zaparte skoro ludzie mowia ze lipa.Bo kumpel Ciebie w maliny wposcił

pozdrawiam
Napisano
po otrzymaniu dobrej jakości fotki znaczka DJ stwierdzam:moim zdaniem odznaka jest orginalna,a co do reszty to ewidentne widać że kopia.mam propozycję abyś oddał wszystkie 4 szt.a tą dj możesz sobie śmiało zostawić co do wartości to około 40-120 zł,pozdrawiam,stg.mój ulubiony model.
Napisano

Witam
Porównaj sobie wpinkę HJ. Tutaj niekwestionowany oryginał z mojej kolekcji.
|Porównaj sobie styl bić i brak numeru wpinki.

Napisano
Witam, mam taką sprawę, że niemieckie odznaczenia to dla mnie czarna magia i prócz żelaznego krzyża, nie potrafię zbyt wiele zidentyfikować...a ostatnio kolega w ramach spłaty długu dał mi w zastaw 5 odznaczeń, które jak twierdził dostał za młodu od dziadka.. dlatego proszę wszystkich którzy mają jakiekolwiek pojęcie o pomoc w rozpoznaniu i ewentualną wycenę. odznaczenia za zdjęciach poniżej. Z góry wielkie dzięki.
Napisano
Co do odznak, to pytałem się na giełdzie starci znajomego dziadka, który od około 20 lat handluje niemczyzną (głównie odznaki, ale też wszystkim co mu się rafi") potwierdził orginalność, również pokazywałem je innemu znajomemu z giełdy, który handluje podróbkami i też nie miał zastrzeżeń,a jeden z tamtejszych handlarzy chciał ode mnie kupić Pangę za 250zł...tak jak mówiłem, ja się nie znam, mam w domu trochę odznak Polskich przedwojennych, żelazny krzyż (ten jest w 100 proc. orginalny) i nie jestem w stanie tego ocenić niestety, dlatego proszę mądrzejszych od siebie o pomoc, bo jeżeli kolega mi wcisnął szmelc, to inaczej załatwię tą sprawę...poza tym jeżeli mam je sprzedać, to nie chcę nikogo okłamywać...dlatego pytam was moi drodzy Kubuś 2001 i stg1971 po czym poznajecie, że jest to lipa"...Pozdrawiam.
Napisano
http://www.germanmilitaria.com/Political/photos/N073659.html

http://www.germanmilitaria.com/Political/photos/N043560.html

http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H077160.html

Myślę że pozostałe dwie także znajdziesz na Germanmilitaria.Pozdro
Napisano
Osób, które handlują podróbkami nie pytałbym o zdanie. Gdyby powiedzieli, że te odznaki to lipa to ich również nie byłyby wiarygodne. Daj zdjęcia pojedynczo obu stron. Zwłaszcza 4 i 5.
Napisano
Ale to jest gość, którego znam jakieś 4 lata, handluje podróbkami, ale każdemu mówi, że to kopia, człowiek bardzo w porządku, załatwia mi wstążki do odznaczeń, nakrętki, raz mi lutował słupek do orzełka. Zdjęcie dodam za chwilkę, a może wieczorem uda mi się załatwić aparat 10mpx to wtedy będzie widać więcej niż z mojego 5,0...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie