Skocz do zawartości

włodawa / lasy pod włodawą

topik_2006

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie wiem czy wiesz ale 20 metrowy pas dookoło obozu był gesto zaminowany,nie wiem czy jest sens tam sie wybierać.Może i teren było oczyszczany ale zawsze jest to ale.
  • Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
koledzy napisze raz jeszcze , zwiedzic obóz i izbe pamięci . NIE KOPAĆ w SOBIBOZE . ale w okolicach ryć jak kret i zakopywać jak spychacz od tak zadziałać
Napisano
terenowiec69 wybierz się do obozu i zobacz co zostało (bez piszczałki !!), przeczytaj książkę zdaje się pana Tomasz Blata o ucieczce więźniów z obozu - w książce tej jest taka mała wzmianka że obóz po tym buncie został doszczętnie rozebrany przez faszystów a pola minowe wysadzone o ile pamięć mnie nie myli .
Ostatnio zdaje się amerykanie na tym terenie georadarami parę hektarów lasu przeczesali w poszukiwaniu pozostałości po obozie. (jak dobrze na necie się poszuka jest wzmianka z gazety o tym)

Ale tak prawdę mówiąc kto ma szacunek do tego miejsca to się tam nie zapuszcza
Napisano
Witam, nie sądzę by ktokolwiek z nas wybrał się na teren obozu z wykrywką - posiadamy chyba szacunek do tych miejsc. Nikt przecież nie będzie kopał też na Majdanku.
W latach 70-tych i 80-tych były całe wyprawy krzyżowe" do Sobiboru na żydowskie złoto" - wykrywki konstruowano w siatkach na grzyby itp - MO i leśnicy w sezonie wręcz patrolowali ten teren. Za komuny sypały się kolegia za bezczeszczenie miejsca martyrologii. Jeżeli jesteście z tego regionu to pewnie słyszeliście legendy gdzie jest to złoto :droga śmierci" z rampy do obozu, ieodkryte do dziś" latryny i studnie itp. A słyszeliści, że pierwszą wsią murowaną w regionie po 1945 był Sobibór?
Nad jez. Czarnym mnie zawsze wychodziło jedno - Bartnikowa, a że baba jest wybitnie stresotwórcza to nie bywam tam. Po sezonie lub przed - raczej jez. Białe.
W tym sezonie (jak bogowie dadzą zdrówko) połażę w okolicy Sawina (Malinówka, Bachus, Radzanów, Podgrabowa itp). Zmiana sprzętu, więc jest szansa na ciekawostki na starych miejscach.
Terenowiec69 - czytałeś Stalag 319" Andrzeja Rybaka? Widziałem się z autorem i wyszło nowe miejsce kaźni Włochów (info. od zbiegłego karabiniera) - jak uda się zegrać archeologów, leśników, historyków i fundusze to może wyjdzie fucha" na legalu.
Pozdro
Napisano
jadąc w piątek 06,03. trasą Włodawa Chełm tak ok. godz.10.30 widziałem ekipę TVP Lublin z panem Adamem Sikorskim na czele. Wyglądało jakby szykowali się do wejścia do lasów. Może ktoś wie czy to przypadkiem nie rozpoczęły się poszukiwania TKS-ów. pozdr.
Napisano
Odwiedziłem te okopy koło skrętu na Lute ale zastałem tam tylko nowe dołki :) łuski juz nie było. TRak więc prosze znalazcę o informacje co to była za łuska??
Napisano
W najbliższą sobotę w programie Było nie minęło" ma być ostateczne rozwiązanie kwestii zakopanych tankietek na trasie Chełm - Włodawa. Zapowiadający program mówi (...) o zwycięstwie lub klęsce". http://www.youtube.com/watch?v=V5wC_APyD6s&feature=related
Jaki waszym zdaniem będzie rezultat poszukiwań?
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam właśnie trafiłem na ten temacik. Jestem z Włodawy i mogę dopowiedzieć historie zaczętą przez kolegę 'okejos' o niemcach
gonionych przez ruskich. Nie wiem gdzie się to zaczeło ale z opowiadań wiem że ostrzelali tą grupe na zakręcie, na 10km od Włodawy w strone Lublina. Działo stało w okolicach mostka( w tej chwili jest tam przepust pod drogą). Bardzo blisko zakrętu są leje. Grupe tą dopadli i dobili w okolicy smolarni nie żwirowni. Podobno tych co się poddali położyli na drodze i rozjechali czołgiem. Historia może być ubarwiona bo osoba która to mi opowiedziała nie była bezpośrednim świadkiem.

Mam pytanko. Czy to miejsce gdzie były te Boforsy było bombardowane?
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie