Romo Napisano 23 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2009 Witam Ostatnio zacząłem interesować sie poszukiwaniem złota (Złotoryja i okolice) może podpowie mi ktoś coś więcej w tym temacie, może na forum jest ktoś kto się w to bawił,bawi podpowie mi gdzie i jak zacząć ?Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 23 Styczeń 2009 Share Napisano 23 Styczeń 2009 witam Romo a może sprubować skątaktoawć się z jakimś bractwem poszukiwaczy złota ze Złotoryi. no i zycze wykopania samorodka takiego z 5 gram bo jak narazie to największy miał 4,47 g. http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=artykuly&artykul=zlotoryjacoś tam było na łamach odkrywcy o złotu .pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomakzr Napisano 24 Styczeń 2009 Share Napisano 24 Styczeń 2009 hmm ja szukalem ale w australi,powiem ci ze wykrywacze dostepne na polskim rynku zupelnie odbiegaja od tych ktore sa tam uzywane.sa to przewaznie MINELAB tylko i wylacznie do poszukiwania zlota,tak na marginesie jesli chcesz uzywac piszczaly,i szukac samorodkow w zasmieconym,zmineralizowanym terenie polecam przestudiowanie tematu na australijskich forach,mozna sie wiele nauczyc.powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterskrzek Napisano 24 Styczeń 2009 Share Napisano 24 Styczeń 2009 witam szukałem złota w laponii w finlandii wykrywacz, miska w potoku , nic nie znalazłem .Atmoswera tam jest fajna muzea złota , w gazetach co i roz ktos znalazł samorodek 100/200 gram .tam mają takie maszyny z sitami ktore pompują piasek z potoku i przesiewają go duzą ilosc ,nieraz stały w lesie i przesiewali ziemie z kamieniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 9 Luty 2009 Share Napisano 9 Luty 2009 Witam.Bardzo ciekawy temat i zachęcam do poszukiwań:) W nadchodzącym numerze Thesaurus News przedstawimy zestawienie różnych wykrywaczy, właśnie pod tym kątem oraz specjalną relacją z płukania złota, oraz porady dla początkujących. Nie jest prawdą, że wykrywacz musi być specjalny". W rzeczywistosci poszukiwania samorodków w Polsce sprzętem specjalistycznym (o ktorym pisze tomakzr) nie ma sensu ze względu na ilość śmieci i konieczność dyskryminacji, której brak w tych wykrywaczach. PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 9 Luty 2009 Share Napisano 9 Luty 2009 kilka fotek na rozgrzewkę: http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1849 ;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 9 Luty 2009 Share Napisano 9 Luty 2009 w kaczawie łatwiej znaleźć obrączkę niż samorodek:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drizzt Napisano 26 Wrzesień 2009 Share Napisano 26 Wrzesień 2009 Wybrałem się ze znajomymi na poszukiwanie złota w Kaczawie. Podręcznikowe płukanie tam odpada, albo my mieliśmy o tym zbyt blade pojęcie. Podczas płukania nie odkładał się żaden ciemny osad z ciężkich minerałów. Znaleźliśmy coś co mogłoby być złotem, ale szczerze raczej jest to piryt czy cuś.Może polecicie jakieś miejsce w sudetach lub świętokrzyskim gdzie można by złota skuteczniej poszukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 26 Wrzesień 2009 Share Napisano 26 Wrzesień 2009 Pewien znajomy (broń Boże jakiś bliski znajomy, nie nie) poszukiwał złota na starych cmentarzach, to znaczy nie aż na tak bardzo starych, bo złote zęby produkuje się dopiero od końca 19 wieku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 26 Wrzesień 2009 Share Napisano 26 Wrzesień 2009 oj tam bandolero złośliwy jesteś ;)u nas w okolicach Świętokrzyskiego to tyle złota po rzekach, że trzeba nosić spodnie na dwóch paskach i do tego wziac ze soba wiaderko..ludzie juz nie wiedza co z tym robic, dla odmiany bym poszukał srebra.. ma ktoś jakąś miejscowke na srebro? nie dalej niz 300km od Kielc ??pozdro ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masterss Napisano 26 Wrzesień 2009 Share Napisano 26 Wrzesień 2009 jak srebro to tylko w srebrnej gorze,tak jak zloto w zlotowie czy zlotoryji:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 26 Wrzesień 2009 Share Napisano 26 Wrzesień 2009 czesc Bagnet, co tam dobrego niesie Bieszczadzki wiatr?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 27 Wrzesień 2009 Share Napisano 27 Wrzesień 2009 No i oczywiście Złoty Stok.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drizzt Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 No fajnie fajnie, ale w rzekach złotoryjskich tyle tego co i nic a w okolicach Kielc, mimo że złota jest mnóstwo, szczerze nawet nie wiem gdzie patrzeć by się o owe kilogramy pokusić ;).Ma ktoś pojęcie gdzie tu może być złoto? ;) Ja wiem że nawet jeśli będzie to dwa ziarnka na tonę, ale ciekawi mnie sam trop ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.