Czlowieksniegu Napisano 22 Styczeń 2009 Autor Napisano 22 Styczeń 2009 Bóg jeden wie, ile historii już nam uciekło" wraz ze śmiercią naocznych świadków. Korzystajmy z pamięci i wiedzy, tych którzy jeszcze żyją.http://dziecko.onet.pl/20041,0,0,dziadek__superhero,1,artykul.html
woytas Napisano 22 Styczeń 2009 Napisano 22 Styczeń 2009 Czytalem - wczoraj rozmawialem z pewnym panem na temat jego pobytu na froncie wschodnim...
*adi* Napisano 22 Styczeń 2009 Napisano 22 Styczeń 2009 W czasie rocznicy Bitwy o Arnhem rozmawialem z jednym ze skoczkow z brygady gen.Sosabowskiego,ktory bral udzial w zrzucie pod Driel.Niesamowite przezycie.Zgadzam sie z kolega woytas.Zadna ksiazka ani film nie zastapi opowiesci takieg dziadka.
8total4 Napisano 22 Styczeń 2009 Napisano 22 Styczeń 2009 Miałem okazję ostatnio w pracy przesłuchać Człowieka, który jako za młody do służby, w `39r uciekał z ludnością cywilną w Lasy Janowskie i Złotopotockie.. 6 Września widział jak w okrążenie dostaje się i kapituluje większa część 7. Dywizji Piechoty, a jego Ojciec własnymi rękami gasił palącą się leśniczówkę, która dzień wcześniej była jeszcze zapasowym sztabem w.w. Dywizji..Przyznam szczerze iż żadnego z świadków tego zdarzenia nie znam, choć moja rodzina mieszka w miejscach, gdzie właściwie 6 i 7 Września żołnierze 7DP rozbrajali się na podwórkach..Ludność cywilna była ewakuowana bądź uciekała do lasów, więc mało kto mógł widzieć Kapitulację 7DP..Na koniec rozmowy Owy Sympatyczny Pan wyjął z kieszeni Driving Licence z PSZ na Zachodzie i wspomniał, iż nie walczył, ale pracował jako kierowca w zaopatrzeniu obrony p-lot oraz sanitariusz..dlaczego zawsze takich ludzi spotyka się przypadkiem, albo jest już za późno?Spieszmy się..pozdrawiam!
8total4 Napisano 22 Styczeń 2009 Napisano 22 Styczeń 2009 zapomnialem dodac - Owy Pan pracował jako sanitariusz i zaopatrzeniowiec w Londynie, podczas Bitwy o Anglię..pozdro!
41pp Napisano 22 Styczeń 2009 Napisano 22 Styczeń 2009 Tiaa spóźniliście się Koledzy o 20 latek, a ja o kolejne 30, razem 50, a miałem tych ludzi na acy", no cóż gnojek byłem, to se ne vrati"GW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.