marecki. Napisano 17 Styczeń 2009 Autor Napisano 17 Styczeń 2009 bardzo dużo terenów dolnego śląska wojna oszczędziła a w niektóre praktycznie nie dotarła ale wiele miast i wsi podzieliło losy wojenej zawieruchy , lotnictwo i altyleria nie oszczedziło niczego w jakich terenach i w pobliżu jakich miejscowosci dolnego śląska odbyły się większe utarczki i bitwy sprzętu pancernego obu stron radzieckiej i niemieckiej
rabat Napisano 17 Styczeń 2009 Napisano 17 Styczeń 2009 idzie się domyśleć że chodzi o starcia. ja tylko słyszałem o czołgach i takich walkach w okolicy Ścinawy. skąd jesteś? można by pokopać w kilka osób bo trochę nas jest
wm Napisano 17 Styczeń 2009 Napisano 17 Styczeń 2009 Kwestia o jakie rozmiar bitwy ci chodzi, bo potyczki pomiędzy kilkoma czołgami Sowieckimi i Niemieckimi były prawie w każdym powiecie. Natomiast tych większych bitew już było mniej ale dość pokaźna liczba.Troche ich znam jednakże o niektórych słyszałem i nieznam szczegółow w innych oriętuję sie więcej.
anton1984 Napisano 17 Styczeń 2009 Napisano 17 Styczeń 2009 Lubań oczywiście:) Ale na ten temat więcej może się wypowiedzieć kolega Wilcz.
traper6 Napisano 17 Styczeń 2009 Napisano 17 Styczeń 2009 Bitew a`la Kursk vel Studzianki nie było.Strtzegom i okolce tam napindalali w czołgi i to po obu stronach
feld Napisano 17 Styczeń 2009 Napisano 17 Styczeń 2009 Rejon lubania,walki w rejonie odblokowania wrocławskiego kotła w rejonie kostomłotów,walki na przyczółku w rejonie Lubin-Rudna.
ERWIN Napisano 17 Styczeń 2009 Napisano 17 Styczeń 2009 Biorąc pod uwagę ilość użytego sprzętu po obydwu stronach to chyba bitwa lubańska była największa.
regers Napisano 17 Styczeń 2009 Napisano 17 Styczeń 2009 W Ścinawie też się znajduje klamoty pncerne to fakt !
MOLA Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 Szłyszałem ze okolice Lubina na trasie do Rudnej dokładnie Mleczno (podobno troche czołgów stało rozbitych) .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.