Skocz do zawartości

bitwy pancerne na dolnym śląsku

marecki.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
bardzo dużo terenów dolnego śląska wojna oszczędziła a w niektóre praktycznie nie dotarła
ale wiele miast i wsi podzieliło losy wojenej zawieruchy , lotnictwo i altyleria nie oszczedziło niczego
w jakich terenach i w pobliżu jakich miejscowosci dolnego śląska odbyły się większe utarczki i bitwy sprzętu pancernego obu stron radzieckiej i niemieckiej
Napisano
idzie się domyśleć że chodzi o starcia. ja tylko słyszałem o czołgach i takich walkach w okolicy Ścinawy. skąd jesteś? można by pokopać w kilka osób bo trochę nas jest
Napisano
Kwestia o jakie rozmiar bitwy ci chodzi, bo potyczki pomiędzy kilkoma czołgami Sowieckimi i Niemieckimi były prawie w każdym powiecie. Natomiast tych większych bitew już było mniej ale dość pokaźna liczba.Troche ich znam jednakże o niektórych słyszałem i nieznam szczegółow w innych oriętuję sie więcej.
Napisano
Rejon lubania,walki w rejonie odblokowania wrocławskiego kotła w rejonie kostomłotów,walki na przyczółku w rejonie Lubin-Rudna.
Napisano
Szłyszałem ze okolice Lubina na trasie do Rudnej dokładnie Mleczno (podobno troche czołgów stało rozbitych) .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie