Skocz do zawartości

Nazewnictwo ekwipunku radzieckiego II WŚ

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 181
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Już nie papmiętam czy pytałem o ładownie kierzowe/kirzowe - od kiedy używali i mam jeszcze pytanie o to czym ruscy się przepasali kocem czy pałatką (czy zależnie o tego kto co miał) i jaki koc może być - jaki kolor i gdzie załatwić (myślałem o polskim ale mi sie kolor nie podoba - chyba lepszy był by brytyjski z lat 60/70) co o tym myślicie?

Dzięki ostatnie na co bym wpadło to że jest to szynel - byłem święcie przekonany że to koc. :)

A powiedz mi jeszcze jak to było z ładownicami na lata 43-45 mogą być kirzowe/kierzowe. {Pytam bo są ponad dwa razy tańsze- ale chcę też mieć prawidłowe)

ok R51, dzięki - a bywały przypadki nieregulaminowego przepasania się kocem i czy w ogóle taki soładt koc posiadał, albo może za koc służył mu szynel?

Ruscy cały rok targali ze sobą pełne umundurowania na wypadek gdyby w lipcu spadł śnieg? Czy jednak było ono wydawane sezonowo?

A i jeszcze jak możesz to powiedz skąd załatwiłeś uszankę bo na all... nigdy takiej nie widziałem, na mundury historyczne też nie ma - przypuszczam, że egzemplarz ze wschodu z lat 60. Może masz namiary gdzie taką dostanę?

Byłbym bardzo wdzięczny.

PS jeszcze raz dzięki za poprzednie odpowiedzi.

• 4 months later...
Jeśli przez ie były z czegoś jak mundur" kolega rozumie że nie były wykonane z materiału analogicznego jak ten, z któtego wykonany był mundur to jest kolega w błędzie. Piłotki charakteryzowała olbrzymia rozpiętość kolorystyki podobnie jak sztany i gimnastiorki szyte były dla wielomilionowej armii w warunkach gospodarki socjalistycznej więc nie oczekujmy wielkiej jednolitości koloru czy materiału- ta sztuczka nie udała się nawet Niemcom. Patrz książka Russian Soldier of world war II

• 1 month later...
Zapytam tutaj aby nie tworzyć kolejnego wątku - a więc, znacie może jakąś stronę z ładnym opisem gimnastiorki wz.43. Jest kupa opisów i książek o mundurach niemieckich a o gimnastiorce nic (przynajmniej nic po polsku, a strona rkka też nie opisuje ich zbytnio). Aktualnie porządkuję zbiory i zbieram ładne opisy wszelkich fantów.

W początku 1943 roku wprowadzona został kurtka mundurowa nawiązująca do munduru armii carskiej z czasów I Wojny. Przywrócone zostały naramienniki (pagony), których poprzedni model- kurtka M35- nie posiadał. Nowa kurtka zatwierdzona została rozkazem nr 25 z 15 stycznia 1943 roku.
Kurtka ta stała się symbolem wojny, której określenie patriotyczna", podobnie jak krój kurtki nawiązywało do tradycji przedrewolucyjnych.

Dyrektywa Stalina została wykonana niezwykle szybko i nowe mundury pojawiły się w linii już w styczniu 1943 roku.
Kurtka wzoru 1943 różni się od swej poprzedniczki (wzór 1935) przede wszystkim obecnością stójki zapinanej na dwa guziki (wzór 1935 miał kołnierzyki).
Szybkie wdrożenie nowego modelu kurtki spowodował zaznaczenie się sporych róznic pomiędzy wczesnymi" a późnymi jej wersjami:

- We wczesnych kurtkach wzoru 1943 brakuje wzmocnień na łokciach, które pojawiają się około 1944 roku

- wczesne wersje nie posiadają otworów do przyczepienia guzików na naramiennikach (żołnierze musieli wykonywac je sami często po prostu rozdzierając materiał)

-Początkowo kurtka wz. 1943 posiadała wersje z kieszeniami na piersi dla oficerów i bez kieszeni dla szeregowców, potem kieszenie dostali" także szeregowcy (od przełomu 1944 i 1945 roku).

Istnieją zasadniczo dwa typy kurtki wzoru 1943; letnia z cienkiej bawełny i bardziej popularna zimowa z wełny.

Istnieje wersja kurtki wzoru 1943 dla kobiet. Guziki w niej znajdują się po przeciwnej stronie co w kurtce męskiej i zaszewki na klatce piersiowej.

Pozdrawiam

Aha, kolorystyka kurtek to olbrzymia gama kolorów będących wariacją na temat od zieleni do brązu". Farby użyte do barwienia tkanin, z jakich wykonane były gimnastiorki" delikatnie mówiąc nie były zbyt dobrej jakości, więc niektóre zachowane do dzis egzemplarze są wręcz białe...

Być może pomocna będzie zapowiadana wkrótce polska wersja:
http://www.matras.pl/zoln...-swiatowej.html

to samo wydawnictwo co Deutsche Soldaten" Augustina Saiz'a

P.S mam nadzieję, że Moderator potraktuje link jako przyczynek do poznawania ekwipunku i umundurowania żołnierza sovieckiego, a nie promocji strony interenetowej czy wydawnictwa publikującego polską edycję książki/albumu :-)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie