Molnar Napisano 10 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2009 Mam pytanie gdzie znajduje sie ostatnia armata na lini Molotowa chodzi mi o tą z rozsadzoną lufą,czy to jest punkt oporu Wielki Dział ,jak tam trafić ma może ktoś mapki ?I jeszcze jedno pytanie jak dotrzeć do schronu w Medyce z kopułą posiadającą boczne wejście dla obserwatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 10 Styczeń 2009 Share Napisano 10 Styczeń 2009 Nie liczyłbym na odpowiedź w takim temacie,zwłaszcza na forum. Zwykle jest to taka mała tajemnica grupki pasjonatów-tak jak 45tka p-panc z Szulborza,obecnie eksponowana w Muzeum na Sadybie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 10 Styczeń 2009 Share Napisano 10 Styczeń 2009 Armata 76 mm z rozsadzoną lufą, a dokładniej rozerwaną wzdłuż, jest na południowym stoku Wielkiego Działu.Mapka Wielkiego działu jest w sowieckim Denkschifcie i była też w INFORT - pewnie jest też w necie. Na wzgórzu jest też niezabetonowana kopuła obserwacyjna lecz bez bocznego wejścia ;-)Schron w Medyce z niezabetonowaną kopułą bojową ckm z bocznym wejściem jest nieco na północ od przejścia granicznego o i torów. Jadąc ku granicy należy skręcić do Medyki, kierować się na strażnicę WOP, i drogą koło niej udać się dalej ku granicy. Ponieważ schron jest około 100 m od pasa granicznego można przy okazji poinformować dyżurnego poco tam jedziesz (jeśli autem). Jednocześnie można zapytać o drogę, ale obiekt po prostu widać z drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molnar Napisano 11 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2009 serdeczne dzieki,wybieram się tam w celu pstrykniecia kilku fotek.Czy po obiektach LM Wielkiego Dzialu prowadzi jakiś szlak , bo coś słyszałem o niebieskim i czy są trudności z odnalezieniem tych dwóch obiektow z kopółą i armatą ? Z tego co się orientuję mało jest opracowań o Linii Mołotowa.Pytanie jak tam z dojazdem w zimie ? chodzi mi onajbliższą miejscowość,no bo dalej to z buta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 12 Styczeń 2009 Share Napisano 12 Styczeń 2009 Odezwij się na maila, to wyślę skan mapy.Tu się niestety nie mieści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1944 Napisano 30 Styczeń 2009 Share Napisano 30 Styczeń 2009 Molnar:do bunkrów prowadzi polna, później leśna, piaszczysta droga.Po drodze mija się kilka kapliczek.Jeśli dobrze idzie się po szlaku to do bunkra z armatą trafić jest łatwo (widać betonową ścianę), gorzej z tym z kopułą (osobiście go nie znalazłem ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 2 Luty 2009 Share Napisano 2 Luty 2009 Mapy podesłane przez Jagmina1-Wielki Dział-Infort2-Wielki dział 1:50 000Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 00:17 03-02-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molnar Napisano 4 Luty 2009 Autor Share Napisano 4 Luty 2009 dzięki Grzebiuszka ,Jagmin przesłał mi te mapy ma meila,tylko coś plany z wyjazdem nie wypaliły,jak dobrze pojdzie to wybiorę się tam w tym miesiącu,zależy mi głownie na tym działku no i moze dotrę do niezabetonowanej kopuły ,ale ten wyjazd to tylko taki mały rekonesans,jeszcze raz dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 Do powyższej mapy z Denkschrift... i przedrukowanej ze zmianami w INFORT można dodać, że obiekty, które interesują Molnara to:- nr 7, schron z niezabetonowaną polską kopułą obserwacyjną(ciekawy dwukondygnacyjny obiekt dla ckm i armaty ppanc.),lecz ukryty w gęstych krzewach- nr 8, schron z resztką armaty kal. 76 mm (jest tarcza pancerna z przestrzelinami i fragment lufy rozerwanej wzdłuż, [dzięki czemu wygląda jak rynna] ale daje się obracać i można ustawić ją sobie wg. potrzeb do fotografowania),łatwy do odnalezienia, położony bezpośrednio przy drodze.Pozdrawiam i życzę udanej wyprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipa71 Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 Witam wszystkich serdecznie.Dzisiaj wróciłem właśnie z Wielkiego Działu.Dojazd od strony Huty Złomy.Dalej szlakiem rowerowym z malutkimi znaczkami bunkrów w lewym górnym rogu.Po minięciu betonowego silosu" skręcamy w lewo i po kilkuset krokach mamy bunkier z działem.A ten z kopułą obserwacyjną jest przy samym szlaku rowerowym.Bardzo dobrze widoczny(nie ma już żadnych krzewów).Można też ruszać z drugiej strony czyli z Woli Wielkiej.Szlak zaczyna się przy cerkwi.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 19 Marzec 2009 Share Napisano 19 Marzec 2009 Nie całkiem na serio: to, że do ostatniej armaty na linii Mołotowa dojeżdża się od strony Huty Złomy brzmi nieco groźnie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molnar Napisano 20 Marzec 2009 Autor Share Napisano 20 Marzec 2009 witaj kolego lipa71 dziekuje jeszcze raz za wspólny udany wypad było super obiekty warte polecenia ,przedewszystkim czyste no i ten stary cmetarz ekstra.Jak zejdą sniegi odezwę sie i moze znowu gdzieś wspólnie wypalimy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.