Skocz do zawartości
  • 0

Armaty,czapa,płomienie

łysy Szczecin

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na pewno nie jest to blacha ani z ładownicy ani z werbla. Nie te wymiary, nie ten sposób wykonania i nie pasujący do żadnego mi znanego wzór (przede wszystkim brak cyfry królewskiej" ).
Racja co do motywu, panoplia były dość popularnym wzorem, pojawiającym się praktycznie wszędzie.
Na mój gust to jest kołatka od drzwi. Ma zawias a po drugiej stronie ten mały cycek, który uderzał w blachę, aby robić stuk, stuk" :)
Napisano
wygląda na to że widać tam armaty, weble i płomienie lub dym..
przypomina to emblemat od werbla lub ładownicy, ale jest w.g. mnie starsze nix XIXw i z wpływów niemieckich..

Może kontekst znalezienia nasuwa czasy np. Fryderyka Wielkiego ??
W Szczecinie to możliwe oczywiście..
pozdro!
Napisano
Na 90% były cycki" po obu stronach. Odrywanie poprzez wyginanie drugiego cyca spowodowało efekt uszka:)

Było nabite, przynitowane(raczej nie skóra, drewno).

Wygląda na odlew ale jeżeli są resztki złocenia to w zależności od miejsca znalezienia, fancik ma 80-150lat:)
Pozdro.
Napisano
Mam do czynienia z demolowaniem elementów metalowych na codzień w robocie:)
Na zdjęciu widać wygięcie i pewnie tylko łysy powie nam czy mogł być taki sam oderwany cyc.

Wg. mnie koładka to nie to:)
Pozdro.
Napisano
Sorka za koładke":)
cycek ma coś ułamane" świadczy o tym, że był nabity i pewnie dobrze zaklepany (na blasze?), zerwany. Może kufer:)
Napisano

Jest ot odlew, co widać i to bynajmniej nie z brązu lub mosiądzu ,czyli podejrzewam że przedmiot znacznie młodszy niż się niektórym wydaje .To że jest wklęsły to zwykła oszczędność materiału ,a miejsce które zaznaczyłem wygląda jak by było kiedyś zawiasem ,stąd moje sugestie .Lata XIX i XXw obfitowały w tego rodzaju figurki ,popielniczki ,kałamarze i inne bibeloty jeśli nie w tematyce religijne to patriotyczne lub związane z łowiectwem (np.popielniczka z jeleniem na rykowisku ) .Pozdro...

Napisano
Po jednej stronie bolec, po drugiej była dziura tych samych rozmiarów, została zerwana. Może to być zasłona od dziury zamka lub kłudki.
Tak mi się wydaje.
Znalazłem to Pomiędzy Wolinem a Świnoujściem , na wysokości wioski Dargobądź nad brzegiem rozlewiska Zalew Szczeciński czy coś takiego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie