Skocz do zawartości
  • 0

Wrześniowy dalmierz?

honker

Pytanie

Napisano

Witam. Prosiłbym o id. urządzenia ze zdjęcia,wygląda jak dalmierz,kątomierz artyleryjski.Raczej nasz wrześniowy.Czy był na stanie wyspecjalizowanych jednostek,czy ogólnego przeznaczenia? Pozdro.*

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Każda busola posiadała swój numer seryjny,więc dodatkowe numerowanie mijało się z celem,chyba,że elementów ruchomych,wymiennych.Niekiedy przy montażu skomplikowanych urządzeń numerowano podzespoły,ale ta biała płytka jest tak charakterystycznym elementem,że raczej nie o to chodzi.Pozdro.*
Napisano

Witam
Jak na razie dostępne są tylko dwa zdjęcia potwierdzające faktyczne używanie kątomierza.
Pierwsze jest obok.Rok nieznany.Miejscowość to prawdopodobnie nadmorskie Dębki.

Obok zaraz na rzece Piaśnicy jakieś 2 kilometry w lewo, była granica polsko-niemiecka.

Co do jednostki nie wypowiadam się.Może ktoś będzie miał większą wiedzę na temat umundurowania.

W każdym razie mają ostrogi przy butach.
Może jest to Dywizjon Artylerii Konnej??.

A reszta tak jak pisałem.Był w użyciu:

na poziomie plutonu, kompanii i szwadronu ciężkich karabinów maszynowych oraz moździerzy 81 mm.

Drugie zdjęcie jest powyżej i pochodzi ze zbiorów prywatnych.
No i jest szczegółowo podpisane, gdzie używany był ten kątomierz.

Po za tymi faktami, ciężko będzie odtworzyć jednostki które używały tego kątomierza.

No...chyba że, ktoś z Was posiada bardziej szczegółowe informacje na ten temat.
Wtedy to, więcej się dowiemy na ten temat.

Pozdrawiam
1AIR1

Napisano
Witam
Parę lat mnie tu nie było. I postanowiłem się wtrącić.

Błąd Panowie.

Temat był wałkowany w ....Kwietniu 2003 roku (prawie 6 lat temu)

H.KOLBERG a późniejsze PZO do numeru 813 produkowało
wzór 26.

Po numerze 813 to był dopiero wz.30.
Tutaj link do wątku z 2003 roku:

http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=22328#22968

Szukajcie a znajdziecie...

Pozdrawiam

Dzięki Bocian za Archiwum.Całe szczęście że jeszcze jest...tyle lat.

Pozdrowienia
Napisano
Kolekcjoner(MZ) podaje,że tylko zmieniono nazewnictwo,więc busola jest taka sama.W grę wchodzi tylko numer seryjny.Ale jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach".Dzięki i pozdro.*
Napisano

Góra.Znalezione luzem w piaseczku.Jak to dobrze,że to sam mosiądz i szkło,a co najciekawsze wszystko się kręci i działa.Pozdro.*

Napisano
Witam

kapitanie63

No więc, chyba moja teoria przeistoczyła się w rzeczywistość.

Mamy pełną wiedzę na ten temat.

Dziękuję,Pozdrawiam i życzę najlepszych jakościowo i ilościowo fantów.

Jeszcze raz dziękuję.
1AIR1
Napisano

Moja busola tuz po wykopaniu ,przy niej lezal orzełek z resztkami bordowego? czerwonego ? otoku/okolice Grudziadza /staram sie dopasowac do tego jakas formacje,ale raczej zadna działajaca w tych okolicach mi nie pasuje, moze jakies sugestie kolegów?

Napisano
Witam

Takie oznaczenie sugeruje-zaznaczam sugeruje-kolejną liczbę katomierza w danym plutonie, kompanii bądź szwadronie.

I raczej jest to wewnętrzna" numeracja.

Przynajmniej mnie się tak wydaje.

Osobiście jeżeli miałbym np. 3 szt samochodów służbowych do dyspozycji dla jakiejś komórki organizacyjnej to oznaczyłbym je od 1-3.
A po co?
A po to aby wiedzieć na przykład kto za dany samochód odpowiada i tak dalej....

No ale może się mylę,bo jest to tylko teoria.

Pozdrawiam

1AIR1
Napisano
Witam
Kolego honker.

Jak widać wyżej, raczej się nie zrozumieliśmy.

Wyraźnie napisałem że, ten numer to jest jakaś WEWNĘTRZNA" produkcja.
Jest wydrapany a nie wytłoczony w korpusie.
A więc, jednoznacznie wynika z tego że nie był popełniony" w fabryce u producenta.

Reszta to improwizowany przykład.

No chyba że, ktoś na linii montażowej na wewnętrznej stronie, chciał się uwiecznić i wydrapał cyfrę na przykład 3.
Bo stał jako trzeci monter z kolei... lub temu podobne.

Póki co na 100% nie jest to oznaczenie fabryczne.

Pozdrawiam
Napisano
Witam! W dzisiejszej baterii artylerii znajduje się od 2 do 3 kątomierzy - busol (typu PAB - 2AM). Są one używane w plutonach ogniowych oraz drużynach topograficznych do orientacji dział oraz pomiaru kątów poziomych i pionowych. Występują one także w wyposażeniu plutonów topograficznych w bateriach dowodzenia. Podejrzewam, że w przedwojennej artylerii sytuacja przedstawiała się podobnie. Pozdrawiam kamien801.
Napisano

Witam. Prosiłbym o id. urządzenia ze zdjęcia,wygląda jak dalmierz,kątomierz artyleryjski.Raczej nasz wrześniowy.Czy był na stanie wyspecjalizowanych jednostek,czy ogólnego przeznaczenia? Pozdro.*

Napisano
Wg Vademecum podoficera artylerii" w każdej baterii były dwie busole jedna przy baterii a druga u podoficera
ogniowego który miał miał miejsce na punkcie obserwacyjnym.
Na biedkach plutonów ckm busole wystepują zamiennie z dalmierzami.
W bateriach prawdopodobnie te dwie busole (bateria - p.o) słuzyły zamiast dalmierzy do wyznaczania odległości od celów (podobny układ dwóch busoli -tylko nie wiem czy tego właśnie typu - był uzywany w baterii helskiej obok dalmierza, prawdopodbnie jako rezerwa w przypadku jego uszkodzenia)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie