honker Napisano 5 Styczeń 2009 Autor Napisano 5 Styczeń 2009 Witam. Prosiłbym o id. urządzenia ze zdjęcia,wygląda jak dalmierz,kątomierz artyleryjski.Raczej nasz wrześniowy.Czy był na stanie wyspecjalizowanych jednostek,czy ogólnego przeznaczenia? Pozdro.*
honker Napisano 8 Styczeń 2009 Autor Napisano 8 Styczeń 2009 Każda busola posiadała swój numer seryjny,więc dodatkowe numerowanie mijało się z celem,chyba,że elementów ruchomych,wymiennych.Niekiedy przy montażu skomplikowanych urządzeń numerowano podzespoły,ale ta biała płytka jest tak charakterystycznym elementem,że raczej nie o to chodzi.Pozdro.*
honker Napisano 5 Styczeń 2009 Autor Napisano 5 Styczeń 2009 Kolego przecież numer widać na zdjęciu 646. Chyba,że jest w innym miejscu,ale wtedy mnie oświeć.:o) *
fiku Napisano 6 Styczeń 2009 Napisano 6 Styczeń 2009 Ta biała płytka to miejsce na żarówkę podświetlenia.
honker Napisano 6 Styczeń 2009 Autor Napisano 6 Styczeń 2009 Dzięki wszystkim za zainteresowanie i info. Pozdro.*
1AIR1 Napisano 8 Styczeń 2009 Napisano 8 Styczeń 2009 WitamJak na razie dostępne są tylko dwa zdjęcia potwierdzające faktyczne używanie kątomierza.Pierwsze jest obok.Rok nieznany.Miejscowość to prawdopodobnie nadmorskie Dębki.Obok zaraz na rzece Piaśnicy jakieś 2 kilometry w lewo, była granica polsko-niemiecka.Co do jednostki nie wypowiadam się.Może ktoś będzie miał większą wiedzę na temat umundurowania.W każdym razie mają ostrogi przy butach.Może jest to Dywizjon Artylerii Konnej??.A reszta tak jak pisałem.Był w użyciu:na poziomie plutonu, kompanii i szwadronu ciężkich karabinów maszynowych oraz moździerzy 81 mm.Drugie zdjęcie jest powyżej i pochodzi ze zbiorów prywatnych.No i jest szczegółowo podpisane, gdzie używany był ten kątomierz.Po za tymi faktami, ciężko będzie odtworzyć jednostki które używały tego kątomierza.No...chyba że, ktoś z Was posiada bardziej szczegółowe informacje na ten temat.Wtedy to, więcej się dowiemy na ten temat. Pozdrawiam1AIR1
tadekniejadek Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 Niby widać, niby nie :)Cyfrę 6 daje rade rozpoznać a 4 tak średnioTak z ciekawości, znalezione w opakowaniu czy luzem ???było w komplecie podświetlenie ??
1AIR1 Napisano 6 Styczeń 2009 Napisano 6 Styczeń 2009 WitamParę lat mnie tu nie było. I postanowiłem się wtrącić.Błąd Panowie.Temat był wałkowany w ....Kwietniu 2003 roku (prawie 6 lat temu)H.KOLBERG a późniejsze PZO do numeru 813 produkowało wzór 26.Po numerze 813 to był dopiero wz.30.Tutaj link do wątku z 2003 roku:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=22328#22968Szukajcie a znajdziecie...PozdrawiamDzięki Bocian za Archiwum.Całe szczęście że jeszcze jest...tyle lat.Pozdrowienia
honker Napisano 6 Styczeń 2009 Autor Napisano 6 Styczeń 2009 Kolekcjoner(MZ) podaje,że tylko zmieniono nazewnictwo,więc busola jest taka sama.W grę wchodzi tylko numer seryjny.Ale jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach".Dzięki i pozdro.*
honker Napisano 5 Styczeń 2009 Autor Napisano 5 Styczeń 2009 Góra.Znalezione luzem w piaseczku.Jak to dobrze,że to sam mosiądz i szkło,a co najciekawsze wszystko się kręci i działa.Pozdro.*
kapitan63 Napisano 7 Styczeń 2009 Napisano 7 Styczeń 2009 to moja busola kątomierz wz. 30nr 1079 PZO Warszawa.Pozdrawiam
1AIR1 Napisano 7 Styczeń 2009 Napisano 7 Styczeń 2009 Witam kapitanie63No więc, chyba moja teoria przeistoczyła się w rzeczywistość.Mamy pełną wiedzę na ten temat.Dziękuję,Pozdrawiam i życzę najlepszych jakościowo i ilościowo fantów.Jeszcze raz dziękuję. 1AIR1
honker Napisano 7 Styczeń 2009 Autor Napisano 7 Styczeń 2009 Dzięki koledzy za zaangażowanie!Pozdro.*
kapitan63 Napisano 7 Styczeń 2009 Napisano 7 Styczeń 2009 w mojej busoli od wewn.strony białej plytki jest wydrapana cyfra 3 ,moze cos Wam przyjdzie do głowy co mogła oznaczac.
kapitan63 Napisano 8 Styczeń 2009 Napisano 8 Styczeń 2009 Moja busola tuz po wykopaniu ,przy niej lezal orzełek z resztkami bordowego? czerwonego ? otoku/okolice Grudziadza /staram sie dopasowac do tego jakas formacje,ale raczej zadna działajaca w tych okolicach mi nie pasuje, moze jakies sugestie kolegów?
1AIR1 Napisano 7 Styczeń 2009 Napisano 7 Styczeń 2009 WitamTakie oznaczenie sugeruje-zaznaczam sugeruje-kolejną liczbę katomierza w danym plutonie, kompanii bądź szwadronie.I raczej jest to wewnętrzna" numeracja.Przynajmniej mnie się tak wydaje.Osobiście jeżeli miałbym np. 3 szt samochodów służbowych do dyspozycji dla jakiejś komórki organizacyjnej to oznaczyłbym je od 1-3.A po co?A po to aby wiedzieć na przykład kto za dany samochód odpowiada i tak dalej....No ale może się mylę,bo jest to tylko teoria.Pozdrawiam1AIR1
1AIR1 Napisano 8 Styczeń 2009 Napisano 8 Styczeń 2009 WitamKolego honker.Jak widać wyżej, raczej się nie zrozumieliśmy.Wyraźnie napisałem że, ten numer to jest jakaś WEWNĘTRZNA" produkcja.Jest wydrapany a nie wytłoczony w korpusie.A więc, jednoznacznie wynika z tego że nie był popełniony" w fabryce u producenta.Reszta to improwizowany przykład.No chyba że, ktoś na linii montażowej na wewnętrznej stronie, chciał się uwiecznić i wydrapał cyfrę na przykład 3. Bo stał jako trzeci monter z kolei... lub temu podobne.Póki co na 100% nie jest to oznaczenie fabryczne.Pozdrawiam
kamien801 Napisano 6 Styczeń 2009 Napisano 6 Styczeń 2009 Witam! W dzisiejszej baterii artylerii znajduje się od 2 do 3 kątomierzy - busol (typu PAB - 2AM). Są one używane w plutonach ogniowych oraz drużynach topograficznych do orientacji dział oraz pomiaru kątów poziomych i pionowych. Występują one także w wyposażeniu plutonów topograficznych w bateriach dowodzenia. Podejrzewam, że w przedwojennej artylerii sytuacja przedstawiała się podobnie. Pozdrawiam kamien801.
honker Napisano 5 Styczeń 2009 Autor Napisano 5 Styczeń 2009 Witam. Prosiłbym o id. urządzenia ze zdjęcia,wygląda jak dalmierz,kątomierz artyleryjski.Raczej nasz wrześniowy.Czy był na stanie wyspecjalizowanych jednostek,czy ogólnego przeznaczenia? Pozdro.*
fiku Napisano 8 Styczeń 2009 Napisano 8 Styczeń 2009 Wg Vademecum podoficera artylerii" w każdej baterii były dwie busole jedna przy baterii a druga u podoficera ogniowego który miał miał miejsce na punkcie obserwacyjnym.Na biedkach plutonów ckm busole wystepują zamiennie z dalmierzami.W bateriach prawdopodobnie te dwie busole (bateria - p.o) słuzyły zamiast dalmierzy do wyznaczania odległości od celów (podobny układ dwóch busoli -tylko nie wiem czy tego właśnie typu - był uzywany w baterii helskiej obok dalmierza, prawdopodbnie jako rezerwa w przypadku jego uszkodzenia)
Pytanie
honker
Witam. Prosiłbym o id. urządzenia ze zdjęcia,wygląda jak dalmierz,kątomierz artyleryjski.Raczej nasz wrześniowy.Czy był na stanie wyspecjalizowanych jednostek,czy ogólnego przeznaczenia? Pozdro.*
32 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.