Skocz do zawartości

pozostawiony pak 38,sa takie miejsca na swiecie ,niedaleko calkim...

figurant

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Bart MG 42 - Tylko nie dodawaj że bobka zrobiłeś:)
Ciekawe są tam tereny dziewicze i często taki sprzęt stoi od wojny. Nie jeden z nas chciał by takie cuda znaleźć podczas wędrówki po lesie. Ale w POLSCE to nie osiągalne chyba że na poligonach :)
Po wojnie była akcja zbieramy złom an odbudowę miast/ przemysły i poszło wiele historii do pieców :(
Ostatnimi laty też złomiarze nie oszczędzali pamiątek po wojnach a wysokie ceny stali zrobiły swoje. Często na złomach można było znaleźć takie rarytasy że głowa mała.
Bez pojęcia ludzie oddawali złomiarzom co mieli stalowego idąc za myślą że drogo to zyskają.
Złudne myślenie!
Bo historia szła na przetop :(
Aż żal się robiło jak na złomie znajdowałem hełmy, bagnety, łuski puszki na taśmę, puszki do masek itd . nawet znalazłem klamrę od pasa carskiego wojaka
Najlepszy był gostek co mi podpowiedział tą metodę na fanty znalazł na złomie 2 hełmy pruskie w dobrym stanie i pare szabli ułańskich.

Wstyd że coś takiego londuje na śmietniku (złomowisku)

Akurat po wojnie to się tym ludziom nie dziwie że oddawali to na przetop poprostu mieli dość wojny i tych wszystkich zeczy" które służyły do zabijania a teraz tych ludzi co oddają to troche nie rozumie

no... wątpie w naszą przyszłość muzealną, heh al cóż zawsz się coś zachowało, nie ma co mówić że nic już tak naprawdę nie zostało Swiety82 mówie ci że jeszcze wiele ziemia i las kryje a cóż tu wspominać dopiero o starch spichlerzach, w nich pod podłagą drewnianą kryją sie zapewne takie rarytas jak czołgi ... tylko że nikt o nich nie wie wjechały zakamuflowano je i ... nic trzeba głównie patrzec w atkich miejscach i jak już coś to dzwonic po Pana Adam z Było nie mIneło aby przyjechał :D wówczas mózeum i 25% kasy dla nas chyba ze robimy to z powodów moralnych

Co do tego pana Adama, kiedyś mu pomogłem szukał pewnego miejsca i wystosował apel o pomoc.
Napisałem mu co i jak, wskazałem te miejsce, zrobiono reportaż. Ale mam niesmak po tym a to dlatego że jak potrzebował pomocy był miły i rozmowny. Po wszystkim potraktował mnie jak zbytny przedmiot. Dowiedział się co chciał i się przestał miło uśmiechać.
To co robi to fakt jest godne uznania ale ja zwątpiłem w jego pomoce i teraz tego co zrobiłem bym już nie powtórzył !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie