Swiety82 Napisano 28 Grudzień 2008 Autor Napisano 28 Grudzień 2008 Tytuł: Ucieczka z Sobiboru - Escape from SobiborProdukcja: Jugosławia, Wielka BrytaniaGatunek: Dramat , WojennyData premiery: 1987-04-12 (Świat)Czas trwania: 143 min.Reżyseria: Jack GoldScenariusz: Richard Rashke , Reginald RoseOpis:Druga wojna światowa. Po ucieczce kilkorga więźniów w Treblinki, komendant obozu w Sobiborze postanawia zaostrzyć rygor. Ostrzega, że jeśli jacyś więźniowie uciekną, to taka sama liczba z pozostałych zostanie zabita. Jednak więźniowie wiedzą, że jedyną szansą na przeżycie jest ucieczka. Postanawiają zorganizować masową ucieczkę....Obsada:Alan Arkin: Leon FeldhendlerJoanna Pacuła: LukaRutger Hauer: Alexander 'Sasha' PecherskyHartmut Becker: Sierżant Gustav WagnerJack Shepherd: Itzhak LichtmanNie oglądałem ale ponoć super kino, co powiecie?
Kurt Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 film ogólnie dobry, ponad dwie godziny przelecą jak z bata.W jakiejś gazecie można było go trafić za 5zł jest na alledrogo.pozdrawiam Kurt
martian. Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 Jedno małe ale" w komentarzu do dalszych losów uciekinierów jest bodajże jedno stwierdzenie którego ja nie potrafię zrozumieć... Coś w tym stylu Polski chłop( wieśniak) przygarnął dwóch nieletnich uciekinierów żydowskich opiekował się nimi, niestety później zabił ich dla ich złota"
Kurt Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 Dokładnie tak Toivi się ukrywał podobno z dwoma innymi żydami on przeżył tamci zgineli niby z ręki polskiego rolnika u którego znaleźli schronienie.W tamtych czasach wszystko było możliwe i nie zapominajmy że wielu polaków umierało za innych ale i wielu było czystymi konfidentami.
01dalton Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 Tak tylko jak uciekniesz z obozu to raczej przy sobie żadnego złota nie będziesz miał - bo niemcy garderobę żydom o obozie ładnie telepali . Pozdr.
Kurt Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 Chyba że byli na tyle wybitni że zdążyli jeszcze przed ucieczką opędzlowć tu i tam
Teutonic Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 Czy film jest super raczej bym polemizował (lub polimeryzował jak mawiał ponoć prezydent LW). Najbardziej zabawne w nim były spacery" po obozie jeńca rosyjskiego z żydówka, która grała Joanna Pacuła.Kino raczej mało realistyczne.
01dalton Napisano 30 Grudzień 2008 Napisano 30 Grudzień 2008 Witam . Byłem w tym roku w rejonie Włodawy , no i przy okazji wstąpiłem na teren byłego obozu , oto kilka fotek. Pozdr.
01dalton Napisano 30 Grudzień 2008 Napisano 30 Grudzień 2008 rzeżba i kamienny pomnik, w głębi pomnik - grobomiec , miejsce pochówku ofiar obozu .Z budynków obozowych przetrwał jedynie dom komendanta obozu który znajdował się przy torach , reszte niemcy rozebrali po ucieczce więżniów . Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.