pomsee Posted December 27, 2008 Author Share Posted December 27, 2008 Właścicielowi pałacu zaparło dech w piersiach, a konserwator zabytków jeszcze czegoś takiego nie widział. Takie poruszenie wywołały renesansowe freski i malowidła odsłonięte podczas remontu zabytku.Malowidła odkryli nowi właściciele pałacu, w którym po wojnie mieścił się dom dziecka a później szkoła podstawowa w Ciechanowicach. – Postanowiliśmy urządzić w niej hotel i restaurację – mówi współwłaściciel obiektu, Dariusz Michalak – zaczęliśmy remont i pod kilkoma warstwami tynku pojawiły się stare malowidła. Jestem historykiem i aż mi dech zaparło jak je zobaczyłem.Na miejsce przyjechał konserwator zabytków i potwierdził, że znalezisko jest niezwykłej wartości. W środę pracę kończyli studenci wydziału konserwacji i restauracji dzieł sztuki Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie.– Przyjechaliśmy na dwa tygodnie, żeby w ramach praktyk odsłonić fragmenty do oceny – wyjaśnia profesor Mieczysław Stec, opiekun młodych konserwatorów. – Studenci pracowali bez wytchnienia, kolejne odsłaniane fragmenty malowideł poruszały ich urodą, klasą i tym, że są kompletne. To niezwykłe znalezisko. Według mnie, ludzie którzy kupili ten pałac odnaleźli mityczny skarb.Teraz konserwator zabytków i właściciele napiszą wniosek do Ministerstwa Kultury o pieniądze na odsłonięcie wszystkich malowideł. Skalę trudności zwiększa fakt, że na freskach renesansowych położone są malowidła barokowe a na nich klasycystyczne.– Chcielibyśmy późniejsze warstwy zdjąć ze ściany i eksponować na specjalnych planszach. Na ścianach zostałyby tylko renesansowe rysunki. Ale to zależy od tego, jakie fundusze zdobędziemy – wyjaśniał Wojciech Kapałczyński, szef jeleniogórskiej delegatury Służby Ochrony Zabytków.Budowlańcy prowadzący roboty na zewnątrz obiektu znaleźli właśnie renesansowe ozdoby wokół okien. – Codziennie odkrywamy coś nowego – powiedział kierownik robót.http://jelonka.com/news,single,init,article,15711 Link to comment Share on other sites More sharing options...
diesellss Posted December 28, 2008 Share Posted December 28, 2008 ciekawe bardzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiety82 Posted December 28, 2008 Share Posted December 28, 2008 W kilku opuszczonych pałacach widziałem jak wychodzą miejscami takie freski, coś pięknego. Niestety żeby przywrócić coś takiego do świetności, potrzeba masę pieniędzy i zabiegów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted December 29, 2008 Share Posted December 29, 2008 ... no i minie sporo czasu, zanim budowa restauracji ruszy pełną parą :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.