Skocz do zawartości

zasięg jabla

wino39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
lepsze uzyskasz mając 2 płaskie baterie = 9 v dużo lepszy zasięg i dłuższy czas spacerowania .Z cm do lasu nie chodziłem z jablem i nie robiłem testów , guziki do 20 cm spokojnie , bagnet z 50 cm też spokojnie ale nie poodaje dokładnie bo nie wiem a każdy jabel jest inaczej skonstruowany ,wszystko zależy od roboty.
Napisano
Ja kupiłem swojego jabla na allegro i używam go do dziś ( znienawidzilem go :D ) Hełm z metra wyciągnie, bagnet z około 50 cm a monete w ziemi z 10 cm, łuska od pistoletu z 15 cm.
Oczywiście wszystko około, wszystko zależy od roboty tak jak powiedział kolega płomyk.
Pozdrawiam Manierkarz
Napisano
Podobno mozna podpiąć zasilanie max do 13V. Tak pisał producent. Podobno mozna podpiąć akumulator żelowy ale nigdy tego nie sprawdzałem. Na alkaicznych bateriach AA pochulasz ze 30 godzin
Napisano
jak kupiłem swojego to tak jak w opisie sprzedaży faktycznie trzymał 30 godzin. lecz akumulatorki nie było dobrej firmy tylko chińszczyzna i z każdym miesiącem akumulatorki trzymały o ponad godzine mniej,po roku trzymały mi 10 godzin po naładowaniu na full . A ja uważam że płaskie są lepsze bo sprawdziłem to na 2 jablach i jest lepszy zasięg , różnice widać gołym okiem przy saperce o jakieś około 8 cm, poprostu tak jest nie pytaj sie mnie dlaczego ja ich nie produkuje:) pozdro
Napisano
wino39, nie piernicz się, tylko podłącz pod 230V, bagnet pociągnie nawet z metra, hełm co najmniej 2,2m, a boratynki będą wyskakiwały z 60cm!!!
Napisano
Hehehe gdyby zwiększanie zasięgu wykrywacza było takie proste
Sudajew dobry tekst dobry :) Nie mieszajcie chłopakowi w głowie bo na prawdę tak zrobi i co? i po upragnionej wykrywce :)

pzdr
Napisano
A po co kombinować z zasilaniem:P Najwazniejsza jest przecież cewka i odpowiednie dostrojenie. Im wieksza jest cewka rośnie zasieg maksymalny natomiast czułość na małe przedmioty spada. Dlatego też warto jest mieć ze sobą 2 cewki tj. mała i duża. Ja juz miałem 2 Jable i zawsze używałem 1 baterii 9v.
Napisano
Witam w Nowym 2009 Roku.Uważam,że 230V to trochę za mało,najlepiej podłączyć Jabla do prądu trójfazowego 380V,wtedy zasięg wzrośnie do 380cm,centymetr od jednego Volta,jeżeli jednak nie chce się komuś ciągnąć linii energetycznej do lasu,to proponuję zasilanie z akumulatora samochodowego 12V,przypiąć akumulator trokami na plecach i gotowe,aha należy jeszcze pamiętać żeby założyć OP1,żeby kwas nie poparzył pleców,jednak najlepszym rozwiązaniem byłoby wybudowanie elektrowni atomowej w miejscu poszukiwań,wtedy już można nie martwić się o zasilanie,pozostaje tylko kwestia skażenia promieniotwórczego,ale i na to jest rada płyn Lu gola,tak więc nie ma się czym martwić.A tak na poważnie,zasięg jabola zależy od bardzo wielu rzeczy,po pierwsze wielkość cewki(induktor powietrzny),ilość zwojów cewki,indukcyjność cewki,dobroć cewki,grubość drutu z którego nawijana jest cewka itd...Po drugie elektronika,podstawa :należy zmienić rezystor R1 z 4,7 oma na 1om ,jeżeli ktoś chce może zastosować zmiany w elektronice proponowane przez kolegę Mranda w którymś z postów na forum,nie pamiętam gdzie dokładnie,ale kto chce ten znajdzie,ja jednak nie polecam tych zmian,sam próbowałem i Jabel po takiej przeróbce,owszem zwiększa zasięg ,ale zachowuje się niestabilnie tj.ma opóźnione reakcje np:wskazuje obecność przedmiotu jeszcze przez ok.2sek,podczas gdy przedmiot nie jest już w zasięgu cewki,i to by było na tyle,w razie problemów służę pomocą.Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie