pomsee Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Jacek Kuroń nie miał najlepszego zdania o Ogniu". Jego trzech przyjaciół, członków komunistycznego Związku Walki Młodych, znaleziono martwych na Gubałówce. Wieść niosła, że zastrzelili ich ogniowcy, za czerwone legitymacje. Ale czasy były takie, że mógł ich zabić ktokolwiek, z jakiegokolwiek powodu, choćby dlatego, że mieli na nogach dobre buty.Kuroń w Winie i wierze" napisał, że Ogień" miał obyczaj brać sobie z każdej wsi dziewuchę, hulać z nią, urządzać fikcyjne śluby. Wyznał mu to partyzant od Ognia", którego po ujawnieniu połamało UB. - Wiara i wina" - opowiada - to zapis moich uczynków i sposobu mojego myślenia. Napisałem o Ogniowych" ślubach, bo w latach 50. tak mi go przedstawiano.Na przełomie 1959 i 1960 roku Kuroń prowadził w Poroninie obóz żydowskiej drużyny harcerskiej. Wpadł na pomysł, by dzieciaki poszły między ludzi, wypytywały, a potem urządziły sąd nad Ogniem". Wylosowano sędziów, prokuratora, obrońcą został Józek Dajczgewand, późniejszy bohater antysemickich artykułów z Marca '68. Wyrok mieli ogłosić wspólnie: czy Ogień" to bandyta, czy bohater.- Myślałem, że sąd potrwa godzinę, może dwie - wspomina Kuroń. - A tu robimy przerwę na obiad, na kolację, dzieciaki ciągle debatują, ja tylko się przypatruję. Pamiętaj, to były dzieci z traumą Zagłady, nieufne wobec Polaków. Słyszały historię o gruźliczych żydowskich dzieciach, wymordowanych ponoć przez ogniowców gdzieś w okolicach Rabki, to było dla nich coś najbardziej potwornego. Późną nocą ogłosili werdykt: odstępujemy od wydania wyroku. Józek Dajczgewand miał niewątpliwy talent adwokacki. Ale nie mogło być takiego werdyktu, gdyby nie miał argumentów za Ogniem".
huk 100 Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Napisano 22 Grudzień 2008 Erih sory masz racje temat ten sam -ale troche inaczej :):-pozdro
huk 100 Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Napisano 22 Grudzień 2008 Paweł80 miej odwagę i napisz to samo niżej tylko w tamtym wątku ! Bo temat dla ciebie nie istniej ! Po prostu gazeta ci sie nie podoba -więcej sie z niej dowiaduje niż z TV lub z innych słusznych gazet bo tamte także czytam .I powiem ci jeszcze tak –może zrozumiesz –ten co bierze non stop za darmo to po pewnym czasie uważa że mu się już wszystko należy -pozdro
pomsee Napisano 23 Grudzień 2008 Napisano 23 Grudzień 2008 Zamykam wątek. Powyżej jest bliźniaczy - nie ma sensu go dublować.
woytas Napisano 23 Grudzień 2008 Napisano 23 Grudzień 2008 http://www.odkrywca.pl/slowacja-kontra-ogien-,645328.html#645328
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.