Jump to content
  • 0

Szczoteczka do maski p-gazowej?

Le Chiffre

Question

23 answers to this question

Recommended Posts

Niemiaszki niejednokrotnie nosili w puszkach z maskami -swoje przedmioty.Ja osobiscie znajdywałem w nich:szczotki z pastą do zebów,pióra,okularki,róznego typu mascie,amunicje,Raz nawet jakies zapiski w zeszyciku.Tak ze jak widac puszki do masek ,słuzyły im nie tylko do noszenia masek.Pozdro.

Kolega festunguben, przypuszcza, że szczotka (wykopaną przez kolegę festunguben) była przeznaczona do czyszczenia" niemieckiej maski p-gaz. ponieważ znajdywał identyczne szczoteczki w pojemnikach z niemieckimi maskami, lub w szczątkach gnijących niemieckich masek, wraz z niewielką tubką zawierającą bliżej nie zidentyfikowaną białą substancję. No i to by było na tyle ;)

O ile pamiętam w 2007 wyszedł mi ten nieśmiertelnik. Poza nim nie wyszły żadne polskie blachy- głównie z tego względu że groby były sukcesywnie rozkopywane przez mieszkańców Kijowa w poszukiwaniu kosztowności. Regulamin NKWD zabraniał zabierania pamiątek" po rozstrzelanych, więc sporo tam było świecidełek. Tzw. polskich" grobów trafiliśmy kilkadziesiąt- głównym wyznacznikiem narodowości były monety, guziki i inne drobne przedmioty, jakie wydobywaliśmy spomiędzy rozwłóczonych przez hieny cmentarne kości. W tym roku wykopalisk w Bykowni nie prowadzono.

Le Chiffre- wydaje mi sie , ze przepisujac ten tekst popelniles conajmniej kilka bledow. Pierwszy jaki zauwazylem to pozmieniales rosyjskie d na l.
Pierwszy skrot з-л"(powinno byc з-д) to завод czyli fabryka imienia komsomo.... i miejscowosc z koncowka Grad.
Postaraj sie wrzucic zdjecie tego napisu, wtedy postaram sie pomoc.

Niewiarygodne ale prawdziwe. Rosjanie używali szczotek do zębów. Podczas ekshumacji w Bykowni wydobywaliśmy setki takich szczotek do zębów, głównie produkowanych przez witszcziet kombinat" (przepraszam za to dźwiękonasladownictwo, ale nie mam tabulatur dla grażdanki"). Muszę jeszcze uchylić Szanownemu Koleżeństwu rąbka tajemnicy że Rosjanie również jedli z tależy i się golili. Wiem że te informacje mogą być dla niektórych szokiem. Propaganda goebbelsowska o hordach ze wschodu" jak widzę wciąż jest żywa w narodzie. Prawda jest taka ze byli takimi samymi ludźmi jak my.
Pozdrawiam

Kolego R51. Czy w bykowni odkryliście jeszcze jakieś groby masowe polskich żołnierzy? Czytałem ,że bodajże w roku 2006 znaleziono tam nieśmiertelnik polski. Czy od tamtego czasu coś się ruszyło? Bardzo ciekawi mnie ta sprawa dlatego chciałbym się dowiedzieć.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information