martian. Napisano 28 Listopad 2008 Autor Napisano 28 Listopad 2008 Gdzieś to widział??? Bo nie ta metoda produkcji na koniec XIX w prusaków... i raczej wydaje misię", że w odwrotną stronę trąbki mieli.... Pozdro
karpik Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 Duńczycy, szwedzi mieli trąby w tą stronę i korony podobne:)Polskie też były lewe, ale osobiście z taką koroną nie widziałem.Na moje niepewne oko starszy- przełom XVIII/XIXw.Pozdrowionka.
8total4 Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 Prusak..okres I-połowy XIXw, płaski czy lekko wypukły ??ładny..spod W. ? :)pozdro!
bjar_1 Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 trochę się ciachało mosiądzu na rewirach :)
8total4 Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 martian Cie wyleczy z tego Piotrkowa chyba niedlugo ;-)
martian. Napisano 29 Listopad 2008 Autor Napisano 29 Listopad 2008 O co biega z tym Piotrkowem?;) z W.. Praktycznie płaski i lekko jajowaty... Ja bym obstawiał na Księstwo, pocztyliona lub może jakichś wojsk...
Raned Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 Rzeczywiście, guzik jest wcześniejszy. Jako pierwszy odpowiedziałem na post, bo takie było moje pierwsze skojarzenie. Na pruskich trąbka była w odwrotną stronę, nie wykluczone, że to Księstwo...Załączam mój późniejszy guzik pruski i trąbkę, niestety bez ustnika.
8total4 Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 guzik kol. Martiana, wg. mnie jest guzikiem pocztowym, z okresu Wojen Napoleońskich (W grę wchodzą Prusy lub Księstwo, choć bardziej obstawiam Prusy), nie przypominam sobie natomiast abym kiedykolwiek widział podobny guzik związany z np. Woltyżerami, szczególnie w kontekście Księstwa Warszawskiego..pozdrawiam!
martian. Napisano 30 Listopad 2008 Autor Napisano 30 Listopad 2008 http://www.buttonarium.eu/pliki/btrm_028.htmlnr 276, ale to raczej nie kongresówka jak w opisie, lecz księstwo bo Zygmunt senior i korona polska. Mój chyba jeszcze starszy sądząc po wykonaniu...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.