Skocz do zawartości
  • 0

szpula niemiecka

rm

Pytanie

Napisano

czy ktoś spotakł się może z taką szpulą? niby typowa szpula na kabel ale.. walec w środku jest bez otworów natomiast wychodzi z niego kabel,a z boku zamiast zębatki do nosidła znajduje się coś jakby wtyczka zaraz wyśle dalsze zdjecia.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ewidentnie szpula niemiecka.. niestety googlowanie skrotu tego urzadzenia nic nie dalo...

ten bebn prawdopodobnie umozliwial podlaczenie urzadzen telefonicznych i uzywanie ich w trakcie rownoczesnego rozwijania kabla.. stad chyba ta przejsciowka" z wtyczkami
Napisano
tylko do rozmów dalekich przetłumaczyłem reszty nie dałem rady ale czy wiesz może gdzie/przez kogo była używana?
Napisano

czy ktoś spotakł się może z taką szpulą? niby typowa szpula na kabel ale.. walec w środku jest bez otworów natomiast wychodzi z niego kabel,a z boku zamiast zębatki do nosidła znajduje się coś jakby wtyczka zaraz wyśle dalsze zdjecia.

Napisano

ES.trgb.2a.
fabr.Nr.44048
sch w kółku
nieumiem niestety rozszyfrować skrótów ani numeru fabryki

Napisano

i gniazda bliżej widać końcówke daty ..42 czarna farba jest na orginalna, obita troche na rantach.

Napisano
kol. abcd a możesz coś jaśniej bo ja w łączności to raczej zielony jestem, i jeszcze jedno zapomniałem wrzucić zdjecia tabliczki znajdującej się na szczycie tego ustrojstwa zboku treść tabliczki : nur fur fernsprech- und induktionsignal- anlagen"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie