Gniewkos Napisano 20 Listopad 2008 Autor Napisano 20 Listopad 2008 Witam!Ponieważ po raz kolejny w tym tygodniu chciałem pomóc w ID przedmiotu (tym razem poirytował mnie post o maszynie do szycia) postanowiłem skreślić kilka słów.Często można pomóc w identyfikacji przedmiotu, ale większość użytkowników robi tak fatalne zdjęcia, że po prostu ręce opadają. Wklejając fotkę w ogóle na nią nie spoglądają, a następnie lamentują, że nikt nie pomaga w ID lub dniami czekają zanim ktoś rozszyfruje zdjęcie i coś napisze.Wiadomo nie każdy jest mistrzem fotografii, ale wystarczy kilka podstawowych zasad aby nam wszystkim, identyfikowało się lepiej przedmioty oraz oglądało wszelakie zdjęcia naszych kochanych fantów.Dlatego umieszczam tu kilka porad jak ustrzec się najprostszych błędów podczas robienia zdjęć.1. Robiąc fotografię popatrz na ekran(wizjer), to nie boli...2. Znajdź to co chcesz sfotografować w przypadku zdjęć potrzebnych do ID (nie artystycznych itd) umieść to w środkowej części kadru (czyli ekranu,wizjera)3. Zadbaj o to aby obiekt, który fotografujesz był możliwe dobrze oświetlony, 4.Jeżeli istnieje sytuacja, w której nie możesz doświetlić obiektu, postaraj się aby zostały spełnione dwie zasady najlepiej na raz:a) obiekt fotografowany pozostaje nieruchomyb) aparat, telefon pozostaje unieruchomiony (jeżeli nie masz statywu możesz położyć aparat na stole kasetach, płytach cd, masce samochodu itd.)5.Każdy aparat (także telefon) ma punkt, w którym obiektyw zaczyna ostrzyć obraz jeżeli zrobimy zdjęcie za blisko pozostanie ono nie ostre, zwróć uwagę aby nie zbliżać za bardzo obiektywu do przedmiotu, aby zrobić np. zdjęcie monety oddalaj się lekko od niej obiektywem, i naciskaj co chwilkę spust migawki do połowy(ten guziczek od robienia zdjęć), aż obraz w wizjerze lub ekranie będzie ostry jak jest ostry rób zdjęcie.6.Zwracaj uwagę na to co widzisz na ekranie, często aparat wybiera punk ostrości nie tam gdzie chcesz, wtedy obiekt który chciałeś nam pokazać będzie zamazany,a to co za nim lub przed nim ostre. Jeżeli aparat wybiera zły punkt puść spust migawki i spróbuj jeszcze raz to nic nie kosztuje.7.Jeżeli fotografujesz większy przedmiot np. na złomowisku itd. użyj lampy w aparacie, nie ma się naprawdę czego bać lampa nie gryzie.8.Poznaj swój aparat, wystarczy chwilę posiedzieć nad instrukcją. Jest wiele przydatnych opcji, które ułatwią ci robienie zdjęć na przykład wieczorem lub w kiepskich warunkach oświetleniowych wspomnę tu o podstawowych: a) czułość ISO, zwiększając ją będziesz mógł zrobić wyraźniejsze zdjęcie przy słabym świetle (zdjęcie jest gorszej jakości ale i tak o wiele lepsze niż nie ostre i zamazane)b) włącz w aparacie stabilizator obrazuc) możesz w ustawieniach zmienić prędkość migawki, zwiększając ją aparat potrzebuje krótszego czasu na zrobienie zdjęcia, pobiera przy tym mniej świata (przez co zdjęcie jest ciemniejsze), zdjęcie będzie ostre ale ciemnie wtedy wystarczy chwila w programie graficznym aby zdjęcie rozjaśnić (lepsze takie niż nie ostre)Teraz chwilka o obróbceJeżeli wykonasz już poprawne zdjęcie zapewne będzie onomiało za dużą pojemność jak wymagane 120kb oraz za dużą rozdzielczość jak wymagane 800x600 pikseli.1. Otwórz zdjęcie programem graficznym, zbliż do siebie np. obraz monety na rozsądną wielkość tak aby detale były dobrze widoczne, 2. Zaznacz obiekt skopiuj go, wklej do nowego dokumentuBędzie on dobrze widoczny i będzie zajmował całe zdjęcie, a nie jak to bywa moneta robiona na stole gdzie stół zajmuje 90% zdjęcia, moneta resztę i jest takiej wielkości, że nie ma szans na rozpoznanie jej.3. Zapisz zdjęcie w wymaganym formacie, jeżeli obiekt wychodzi nie kształtny, zmieniaj tak długo rozdzielczość (nie przekraczając dopuszczalnej długość boków), aż będzie dostatecznie dobry.Poniżej zamieszczam, dwa zdjęcia, które mogły by być wstawione na ID, mają odpowiednią wielkość i objętość.Sami oceńcie po którym można lepiej zidentyfikować obiekt.Mam nadzieję, że nikt nie umarł z nudów czytając to co napisałem jednocześnie zachęcam do dyskusji!Pozdro!
Gniewkos Napisano 20 Listopad 2008 Autor Napisano 20 Listopad 2008 Oświadczam iż zdjęcia tutaj wykorzystane są moją własnościąpozdro!
Swiety82 Napisano 20 Listopad 2008 Napisano 20 Listopad 2008 Coś ode mnie.Używaj tryb makro do zbliżeń, ale z odległości nie mniejszej niż 15cm.Zdjęcie w tym trybie zajmuje powyżej 1,5MB, więc aby zamieścić je na forum bez konieczności użycia innych programów graficznych, otwórz normalnym windowsowskim" 'Podglądem obrazów i faksów' czyli zwykłą przeglądarką grafiki, powiększ do czytelnego i wyraźnego rozmiaru, a następnie zrób Print Screena ekranu przyciskiem na klawiaturze po prawej u góry. Następnie otwierasz zwykłego painta, wklejasz i obcinasz niepotrzebne ogi", zapisujesz jako .jpg o rozmiarach max 800x600 (aby dowiedzieć się jakie plik ma rozmiary, potrzymaj kursor przez 2 sekundy na nazwie pliku).
Gniewkos Napisano 20 Listopad 2008 Autor Napisano 20 Listopad 2008 Swiety82 tu nie do końca się zgodzę, tryb makro w aparatach np.modele Olympusa, ostrza na makro od 1,5cm. Dlatego na przykład do zdjęcia boratynki jest to całkiem dobra opcja i odległość.Metoda którą opisałeś daje rade ale... troszkę skomplikowana no i obraz dostaje po jakościpozdro!
Arbi1000 Napisano 20 Listopad 2008 Napisano 20 Listopad 2008 Też coś dorzucę.Fotografując monetę, dobrze jest ją położyć np. na łusce, co zwiększa jej odległość od tła o kilka centymetrów.Spowoduje to, że wykorzystując funkcję macro w aparacie, ostrość będzie łapana na monecie (a nie na tle), no i odpadają cienie.Grosz z tego zdjęcia stoi na 5,5centymetrowej łusce.Zdjęcie jest zrobione bez lampy błyskowej, a oświetlenie pochodzi z lampki na biurku.Najlepiej robić takie fotki na parapecie, w świetle naturalnym.
pastuszek Napisano 20 Listopad 2008 Napisano 20 Listopad 2008 No to i ja się dołączę - oto jak nie należy wykonywać zdjęć - jedno z mojej kolekcji:-)Kto rozpozna:-)?
pastuszek Napisano 20 Listopad 2008 Napisano 20 Listopad 2008 guzik prawda;-)moneta/medal z łacińskimi napisami - które doskonale widać na foto
martian. Napisano 20 Listopad 2008 Napisano 20 Listopad 2008 A ja wstawię ciekawostkę fotka monetki wielkości boratynki robiona telefonem, na ośmiokrotnym cyfrowym zoomie w trybie macro, bez przycinania jedynie zmniejszanie wagi programowo... Wago coś ok 53kb rozdzielczość 799x588....
Gniewkos Napisano 20 Listopad 2008 Autor Napisano 20 Listopad 2008 Arbi1000 jest to generalnie bez różnicy jeżeli przybliżysz maksymalnie monetę do aparatu tak aby ostrzył, zdjęcie na stole na przykład wyjdzie tak samo jak na łusce. Cienie tutaj akurat nie przeszkadzają, więc raczej robisz sobie dodatkową robotę, no ale każdy ma jakieś swoje patentypozdro!
martian. Napisano 20 Listopad 2008 Napisano 20 Listopad 2008 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=536784#561187Ta metoda z przystawką ciekawa.... i dobre efekty daje..
Gniewkos Napisano 20 Listopad 2008 Autor Napisano 20 Listopad 2008 Martian nie wiem dokładnie czy chodzi ci o soczewki macro, jeżeli tak to tak jak było tam napisane do robienia zdjęć z bliska są ok. Do okrągłych przedmiotów jak monetki i inne nadają się super jednak inaczej jest już z przedmiotami o innych kształtach. Przy soczewkach macro nakręcanych na obiektyw pojawia się zjawisko winietowania, polega ono na tym, że narożniki zdjęcia zniekształcają się dając niewyraźny obraz. Zjawisko to jest nie zauważalne przy okrągłych przedmiotach.Jeżeli natomiast chodzi o lupę, efekty są też fajne lupę ustawić należy nad obiektem następnie aparacik nad lupą i możemy strzelać foty ale nie do końca. Z mojego doświadczenia wiem, że wówczas zmienia się ogniskowa obiektywu i trzeba trochę po manewrować lupą aby ustawić powiększenie lupą (aby był ostry obraz) oraz ustawić ostrość w paracie, która będzie się zmieniać wraz z delikatnymi ruchami lupy ku dołowi lub górze.Dlatego pamiętajmy, że gdy dogramy już całość i obraz będzie ostry w aparacie należy w miarę możliwości unieruchomić lupę.Mam nadzieję, że nic nie pokręciłempozdro!
martian. Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 Ta metoda z tą soczewką to fajna sprawa dla tych którzy nie chcą inwestować w drogi aparat, lub wypasiony telefon...Na drobiazgi; super i niedroga.Jak ktoś chce zainwestować w all in one , navi z mapami satelitarnymi, foto super jakości, film , muza, etc,etc no i oczywiście telefon, to są takie innowacyjne"8 fony z Korei...Kompakt mogą zostać w szufladzie, a i poważniejsze aparaty tylko okazyjnie w użyciu...
Gniewkos Napisano 21 Listopad 2008 Autor Napisano 21 Listopad 2008 martian proponuję ci eksperyment jeżeli masz dostęp:1. Do urządzenia z Korei o którym piszesz2. Do lustrzanki cyfrowej dajmy już nawet takiej prostszej jak np. Canon 400DZrób nimi po jednym zdjęciu w takich samych warunkach, zrzuć na kompa, powiększ choćby lub zacznij obrabiać przeprowadź na nich kilka operacji jak powiększanie, od szumienie, wyostrzanie, korekcja cieni, korekcja ekspozycji itd.I zobacz jakie zdjęcie będzie ci się lepiej obrabiać, i co wyjdzie z tych zdjęć. Następnie otwórz je i zobacz efekty do wniosków dojdziesz sam...Jak ktoś chce zainwestować w all in one , navi z mapami satelitarnymi, foto super jakości, film , muza, etc,etc no i oczywiście telefon, to są takie "innowacyjne8 fony z Korei...Kompakt mogą zostać w szufladzie, a i poważniejsze aparaty tylko okazyjnie w użyciu..."wtedy pewnie się z tego wycofaszpozdro!
martian. Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 Gniewkos, ja nie mówię tu o lustrzankach, mówię o cyfrowych kompaktach, a nawet o takich kompaktach jak Oli 560 UZ- 18x zoom optyczny. Dobry program do obróbki doda jeszcze na jakości. Na tej stronce masz porównanie innov8 do kompakta . Ale de facto, dla mnie nic kliszy + lusterka nie zastąpi... To tylko dla wygody i wszechstronności tego urządzonka... No i 16giga. Poza tym już 3 tygodnie za późno, ale nie żałuję bo w mojej pracy się przydaję dość często...To jest kompakt z telefonem i innymi bajerami.... http://www.mobile-review.com/review/samsung-innov8-camera-en.shtmPozdrawiam
Arbi1000 Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 Kol. Gniewkos.Twoja prośba pozostaje bez echa.Jest to walka z wiatrakami".http://www.odkrywca-online.pl/prosze-o-id-miniaturka,644055.html#644055
karpik Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 Gniewkos- widzę, że kolega w temacie:) Co do 700zł? interesuje mnie tylko dobre makro. Sony h10?Sorka, że nie na priv ale zależy mi na czasie(niektórzy nie zaglądają na poczte:).
martian. Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 Sorry poprzedni link jakoś nie chodzi, albo należy przekopiować i wkleić w adresie...http://www.mobile-review.com/review/samsung-innov8-camera.shtml
EMPAI Napisano 22 Listopad 2008 Napisano 22 Listopad 2008 To i ja dodam słówko od siebie.Bardzo ważne jest aby przedmiot fotografowany był na jednolitym,najlepiej kontrastowym tle.Niby to''oczywista oczywistość''ale chyba nie każdy zwraca na to uwagę.Moneta sfotografowana na wzorzystym obrusie zniknie zupełnie wśród kwiatków i motylków a 75mm łuska na tle np.płotu ze sztachet będzie prawie niewidoczna.Było na tym forum zdjęcie skrzynki amunicyjnej MG właśnie na takim tle i ze zbyt dużej odległości.Zapewniam Was,że niemały przecież przedmiot ledwo dał się rozpoznać!Częstym błędem jest też fotografowanie zwłaszcza małych przedmiotów na połyskującym tle-np.na lakierowanych meblach.Pozdro
Gniewkos Napisano 23 Listopad 2008 Autor Napisano 23 Listopad 2008 Kolego karpik z pomocą w wyborze będzie ciężko bo aby doradzić trzeba raczej choć chwilę mieć dany model aparatu w ręce. Dość dawno temu miałem Olympusa SP 500UZ w tej chwili jest to starszy model ale miał super makro ostrzył od 1,5 cm z tego co pamiętam. Ten model mogę ci polecić choć zaznaczam, że nie ma stabilizacji obrazu, myślę że w jego następcach jest także makro bardzo dobre. Co do Sony niestety nie mogę się wypowiedzieć! Arbi1000 ciekawy link dokładnie to o czym tutaj piszemy...pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.