db Napisano 19 Listopad 2008 Autor Share Napisano 19 Listopad 2008 witam wszystkich,nie wiedziałem za bardzo jaki wybrać dział i umieściłem na głównym". Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem polskiego przedwojennego roweru wytwórni Stefan Seifierd z Częstochowy. Według mojej wiedzy i tego co widać stanowi on 100% oryginał, lakier, osprzęt, sruby wszystko tak jak wyjechało z fabryk, można powiedzieć zachowane w stanie katalogowym. Nawet opony fartuchowe wyglądają na oryginalne m-ki Dunlop Speedmaster i dętki Semperit Tubetype. Całość nie zużyta bez luzów i wypracowań. Dlaczego o tym pisze? Ano, na tym kończy sie moja wiedza, no może mam jeszcze podejrzenia ze to lata dwudzieste ubiegłego wieku. Czytałem o tym wytwórcy i sprzedawcy rowerów oraz też motocykli Pzinż w artykule z Automobilisty" dotyczącym Sokoła RT600 z Częstochowy, była tam wzmianka ze składał rowery i zaprezentowana była jego ulotka reklamowa. Nota bene nazwisko pisane było przez J , ale sądze ze to tylko dwa warianty pisowni. Moja prośba dotyczy pomocy w poszukiwaniu materiałów na temat tej wytwórni, może ma ktoś folder reklamowy lub pozostałości innych rowerów tak aby zorientować sie w zakresie oferty i datowania tego roweru.pozdr.db Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 19 Listopad 2008 Autor Share Napisano 19 Listopad 2008 tutaj zdjęcie znaczka z główki ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Listopad 2008 Share Napisano 19 Listopad 2008 W Księdze adresowej Przemysłu, Handlu i Finansów" na rok 1926 nie ma wzmianki o tej firmie, więc powstała po roku 1926... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 19 Listopad 2008 Autor Share Napisano 19 Listopad 2008 moze pod taką wersją nazwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Listopad 2008 Share Napisano 19 Listopad 2008 Szukałem i tak i tak ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 19 Listopad 2008 Autor Share Napisano 19 Listopad 2008 szkoda, czytałem ze człowiek ten uprawiał też sporty motocyklowe, zaraz po wojnie też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Listopad 2008 Share Napisano 19 Listopad 2008 Wg. Księgi..." w 1926 roku w Polsce nie było żadnej firmy, której właścicielem byłby Seifried/Sejfried, tak więc więcej nie pomogę...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 19 Listopad 2008 Share Napisano 19 Listopad 2008 Takie cóś znalazłem: Historia CKM Włókniarz - cz.I (1946 -1950)Po tragicznych latach II wojny światowej życie bardzo powoli wracało do normy. Podobnie było w sporcie. W roku 1946 reaktywowane zostało Częstochowskie Towarzystwo Cyklistów i Motocyklistów (CTCiM), które miało za sobą 40-letnią tradycję jako Częstochowskie Towarzystwo Cyklistów. Podczas uroczyście obchodzonych Dni Sportu w czerwcu 46 roku CTCiM zostało organizatorem wyścigów kolarskich na bieżni lekkoatletycznej stadionu w III Alei (na terenach dzisiejszego pawilonu Cepelii). Z uwagi na niską frekwencję zawodników postanowiono, że zaprezentują się motocykliści. Rozegrano wyścigi kwalifikacyjne, a w finale wystartował Stefan Sejfried i Waldemar Miechowski. "Jak chcesz czegoś poszukać, idź do miejskiej czytelni(nie biblioteki-w czytelni znajdują sie książki których się nie wypożycza, często bardzo rzadkie). Dział z twoim miastem powinien mieć osobny regał, poszukaj tam o historii i przemyśle w regionie. Ja tak szukam, i zawsze znajduję.Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 20 Listopad 2008 Autor Share Napisano 20 Listopad 2008 ciekawe bo Google wyrzuciło mi ze w Polsce zamieszkują 23 osoby o nazwisku Sejfried, z czego 16 w Czestochowie. Zważywszy iż po wojnie Stefan Sejfried ścigał sie na motocyklach ( o ile to ten sam człowiek) to te osoby muszą być jego potomkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 21 Luty 2009 Autor Share Napisano 21 Luty 2009 podbijam wątek, może ktos coś doda.pozdr.db Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahara47 Napisano 12 Styczeń 2017 Share Napisano 12 Styczeń 2017 Pan Stefan Seified miał warsztat naprawy motocykli i rowerów przy ul. Stary Rynek. Ni pamiętam nr ale idąc w stronę Trzech Krzyży po lewej stronie w połowie długości ciągu budynków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahara47 Napisano 12 Styczeń 2017 Share Napisano 12 Styczeń 2017 To była pierwsza połowa lat 80 tych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.