maciek_zagroba Napisano 18 Listopad 2008 Autor Napisano 18 Listopad 2008 Witam! Chciałbym się dowiedzieć jakie macie techniki poszukiwawcze. Czy szukacie w okopach, poza nimi, jeśli są bunkry to w jakim kierunku od nich? Jeśli był już taki temat to proszę o link a jeśli nie to będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Z góry dziękuje! M. Zagroba
Swiety82 Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Widzisz, z reguły wyjście w teren to ostatni etap poszukiwań...
maciek_zagroba Napisano 18 Listopad 2008 Autor Napisano 18 Listopad 2008 Kolega chyba nie zrozumiał zagadnienia. Nie chodzi mi o to że nie wiem gdzie szukać w sensie mapy (etap przygotowywań) lecz o to gdzie wyskakują najciekawsze fanty.Pozdrawiam!
lina_90 Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Nie ma ,,złotego miejsca'' do poszukiwań. Z reguły mogą leżeć wszędzie. Tak w okopach, jeśli chodzi o porzucony sprzęt. Po wojnie lub tuż po froncie. Ludzie np: mogli z okolicznych pól itp znosic wszystkie ,,pozostałości do bunkrów, transzei i zasypać je po prostu. Rozumiem ,że za ciekawe fanty mam tu unać np: bagnety, hełmy odznaczenia, guziki itp. Generalnie wszystko zależy od terenu. Jeśli np: na danym odcinku wojska się wycofywały pod ostrzałem czy też nie to wiadomo ,że w kierunku gdzie one właśnie się wycofywały będziesz szukał nie koniecznie w przeciwną stronę bo jak wspomniałem wcześniej bo poprostu w tamtym kierunku żołnierze uciekali. Wiadomo ,że po udanym szturmie żołnierze wdzierający się do okopów robili różne ,,cuda'' Kilka razy spotkałem się w terenie z sytuacją ,że odznaki czy też nieśmiertelniki (ich częsci) po prostu lądowały kilka metrów poza umocnieniami . Ruscy preferowali taki sposób by po prostu niemcy nie mogli zidentyfikować swoich żołnierzy. Ostatnio trafiłem np: odznakę szturmową 20m. od lini fronu. Jaki z tego wniosek? Należy szukać tak w okopach, jak i na przedpolach. A teraz kolego do roboty, łopatka w dłoń i za ojczyzne :)pzdr
Molke Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Ja osobiscie za najbardziej obrodzone miejsca uwazam smietniki lub tak jak w moim wypadku smietniko-gruzowiska rzecz jasna z epoki :) w moim wypadku byl z epoki 45-46 roku po zasiedleniu przez polakow. Miejsce dawalo fanty z pierwszej jak i drugiej wojny swiatowej ,monety , odznaczenia, butelki, helmy , whw ilosc nie do zliczenia :) generalnie poza fantami zwanymi bronia w dowolnym znaczeniu.Ciekawostka ktora tam wyskoczyla to kurica :) Oczywiscie w miejscach zwanych smietnikami nie latasz na wykrywce jedynie lopata i sito :) Tak na marginesie to zalezy co jeszcze uwazasz za cioekawe fanty :) Przydatne jest rowniez namierzanie miejsc na ktorych byly leje po bombach czesto sluzace za smietniki :)
sudajew Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 ja u siebie w wiosce mam trzy bunkry, wszystkie 3 były zasypanew jednym odkopałem stertę śmieci, w drugim gruszkę od PF a za ostatni się nie brałem, bo słyszałem że tam koleś ziemniaki trzymał, a wszystkie te w zasadzie bunkierki są w trójkącie, każdy z 300m od siebie, więc w zasadzie nigdy nic nie wiadomo:)
maciek_zagroba Napisano 18 Listopad 2008 Autor Napisano 18 Listopad 2008 Dziękuje za wypowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli znajduje się np: odznaczenie, czache ss, krzyże żelazne czy wrony lub orzełki to znaczy że są z trupa i nikt ich nie ruszał? Chodzi mi o to czy np. jak jakiś żołnierz znalazł coś takiego to to zostawiał? Pozdrawiam!
Swiety82 Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Pytanie równie ciekawe, jak ile mogło zginąć ludzi z mojego bagnetu wiszącego na ścianie" :)Na poważnie-różnie się zdarzało, mogło pochodzić od samego munduru/czapki schowanej/zakopanej, mogło się wypiąć etc...Poszukaj zagadnienia rupia patyna"-jak znajdziesz metal pokryty seledynowym nalotem, możesz być pewny, iż fant leżał dlugi czas przy rozkładających się zwłokach.Pozdro!
michal16 Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Witam. Mogło też być że taki żołnierz po prosty zgubił taką rzecz lub mu odpadła w czasie walki. pozdrawiam
Prezes14 Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Szczególnie polecam miejsca obozów wrześniowych(ja mam wyjątkowego farta jeśli chodzi o nie bo w promieniu 20 km były 3 ).BAAARDZO owocne :)Jak namierzysz to łopata na plecy i jazda:D Pozdro
pastuszek Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Swięty82 rozumiem że miedziane dachy kościołów służyły za leża dla trupów..?
Swiety82 Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 To takie małe wyjątki :PGeneralnie tyczy się to małych przedmiotów z okopów, pola walki etc, ale wszędzie się trafiają wyjątki...
radek98k Napisano 22 Listopad 2008 Napisano 22 Listopad 2008 Wykrywacz z dużą sondą jest do poszukiwań na dużą skalę 1km2/3godz. Do precyzyjnych poszukiwań można użyc wykr. dynamiczny. Ja poszukuje przeważnie na półkach bunkrów, okopów, bo można znaleśc karabin. NIECZĘsto szukam w dołach, takich jak 2 na 0,60 m bo jak widziałem Die deutsche wochenschau było w programie jak niemcy grzebali swych i rusków. Do poszukiwań dobre jest też Szpikulec o dł. do 1 metra (pręt metalowy) naprawde polecam szpikulec wykrywa korzenie, kamienie, metal, blachy, kości, śmieci i inne" Raz znalazłem kawałek zielonej blachy w okopie i nie wiedziałem co to, ale z tego wątku dowiedziałem się że było to dachówka od dachu kościaoła.
maciek_zagroba Napisano 22 Listopad 2008 Autor Napisano 22 Listopad 2008 Dziękuje za podzielenie się z nami swoimi doświadczeniami.Życzę wielu fantów i płytkich wykopów!Pozdrawiam, Maciej Zagroba
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.