Skocz do zawartości

Technika poszukiwania

maciek_zagroba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jakie macie techniki poszukiwawcze. Czy szukacie w okopach, poza nimi, jeśli są bunkry to w jakim kierunku od nich? Jeśli był już taki temat to proszę o link a jeśli nie to będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
Z góry dziękuje!
M. Zagroba
Napisano
Nie ma ,,złotego miejsca'' do poszukiwań. Z reguły mogą leżeć wszędzie. Tak w okopach, jeśli chodzi o porzucony sprzęt. Po wojnie lub tuż po froncie. Ludzie np: mogli z okolicznych pól itp znosic wszystkie ,,pozostałości do bunkrów, transzei i zasypać je po prostu. Rozumiem ,że za ciekawe fanty mam tu unać np: bagnety, hełmy odznaczenia, guziki itp. Generalnie wszystko zależy od terenu. Jeśli np: na danym odcinku wojska się wycofywały pod ostrzałem czy też nie to wiadomo ,że w kierunku gdzie one właśnie się wycofywały będziesz szukał nie koniecznie w przeciwną stronę bo jak wspomniałem wcześniej bo poprostu w tamtym kierunku żołnierze uciekali. Wiadomo ,że po udanym szturmie żołnierze wdzierający się do okopów robili różne ,,cuda'' Kilka razy spotkałem się w terenie z sytuacją ,że odznaki czy też nieśmiertelniki (ich częsci) po prostu lądowały kilka metrów poza umocnieniami . Ruscy preferowali taki sposób by po prostu niemcy nie mogli zidentyfikować swoich żołnierzy. Ostatnio trafiłem np: odznakę szturmową 20m. od lini fronu. Jaki z tego wniosek? Należy szukać tak w okopach, jak i na przedpolach. A teraz kolego do roboty, łopatka w dłoń i za ojczyzne :)

pzdr
Napisano
Ja osobiscie za najbardziej obrodzone miejsca uwazam smietniki lub tak jak w moim wypadku smietniko-gruzowiska rzecz jasna z epoki :) w moim wypadku byl z epoki 45-46 roku po zasiedleniu przez polakow. Miejsce dawalo fanty z pierwszej jak i drugiej wojny swiatowej ,monety , odznaczenia, butelki, helmy , whw ilosc nie do zliczenia :) generalnie poza fantami zwanymi bronia w dowolnym znaczeniu.Ciekawostka ktora tam wyskoczyla to kurica :) Oczywiscie w miejscach zwanych smietnikami nie latasz na wykrywce jedynie lopata i sito :) Tak na marginesie to zalezy co jeszcze uwazasz za cioekawe fanty :)

Przydatne jest rowniez namierzanie miejsc na ktorych byly leje po bombach czesto sluzace za smietniki :)
Napisano
ja u siebie w wiosce mam trzy bunkry, wszystkie 3 były zasypane
w jednym odkopałem stertę śmieci, w drugim gruszkę od PF a za ostatni się nie brałem, bo słyszałem że tam koleś ziemniaki trzymał, a wszystkie te w zasadzie bunkierki są w trójkącie, każdy z 300m od siebie, więc w zasadzie nigdy nic nie wiadomo:)
Napisano
Dziękuje za wypowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli znajduje się np: odznaczenie, czache ss, krzyże żelazne czy wrony lub orzełki to znaczy że są z trupa i nikt ich nie ruszał? Chodzi mi o to czy np. jak jakiś żołnierz znalazł coś takiego to to zostawiał?
Pozdrawiam!
Napisano
Pytanie równie ciekawe, jak ile mogło zginąć ludzi z mojego bagnetu wiszącego na ścianie" :)
Na poważnie-różnie się zdarzało, mogło pochodzić od samego munduru/czapki schowanej/zakopanej, mogło się wypiąć etc...

Poszukaj zagadnienia rupia patyna"-jak znajdziesz metal pokryty seledynowym nalotem, możesz być pewny, iż fant leżał dlugi czas przy rozkładających się zwłokach.

Pozdro!
Napisano
Szczególnie polecam miejsca obozów wrześniowych(ja mam wyjątkowego farta jeśli chodzi o nie bo w promieniu 20 km były 3 ).BAAARDZO owocne :)Jak namierzysz to łopata na plecy i jazda:D Pozdro
Napisano
Wykrywacz z dużą sondą jest do poszukiwań na dużą skalę 1km2/3godz. Do precyzyjnych poszukiwań można użyc wykr. dynamiczny. Ja poszukuje przeważnie na półkach bunkrów, okopów, bo można znaleśc karabin. NIECZĘsto szukam w dołach, takich jak 2 na 0,60 m bo jak widziałem Die deutsche wochenschau było w programie jak niemcy grzebali swych i rusków. Do poszukiwań dobre jest też Szpikulec o dł. do 1 metra (pręt metalowy) naprawde polecam szpikulec wykrywa korzenie, kamienie, metal, blachy, kości, śmieci i inne" Raz znalazłem kawałek zielonej blachy w okopie i nie wiedziałem co to, ale z tego wątku dowiedziałem się że było to dachówka od dachu kościaoła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie