sturmpanzer73 Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 Ta flaszka po Ciociosanie jest super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 Witam. Mi osobiście podobają się najbardziej te dwie puszki od maski , no i pochwa i zabka mogą być .pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 mi bluzka w paski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 festunguben, masz taki gust jak ja, ta czapka to naprawdę rzadki i piękny fant:)))) hehe pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino39 Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 michal16 jak widzisz z pochwy wystaje część bagnetutu masz zdięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino39 Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 uchwyt jest ułamany i rozklepany chyba służył jako przecinak znaleziony u pradziadka w szopie tak jak 1 puszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino39 Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 a przyokazji nie wiecie skąd wziąć taki uchwyt??dospawałoby się i byłoby ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz18 Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 przykro mi ale nawet jak dospawasz to już nigdy nie będzie ok - uchwytu szukaj na alledrogo nieraz jakies takie rodzynki wychodzą - tylko nie napłać tam więcej niż na piwo :) - pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 7 Grudzień 2008 Share Napisano 7 Grudzień 2008 Długo się zastanawiałem ale chyba ten fant jest najciekawszy.Manierka niemiecka z wydrapanymi wieloma napisami.Musiała mieć wielu właścicieli.Na fotce najlepiej zachowany napis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 7 Grudzień 2008 Share Napisano 7 Grudzień 2008 KRASNOW ruski się nudził w okopie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nostro91 Napisano 8 Grudzień 2008 Share Napisano 8 Grudzień 2008 A oto Mój najpiękniejszy fant- skrzynia na medykamenty z września 39. Na wieku pisze ESTAW NR.5" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nostro91 Napisano 8 Grudzień 2008 Share Napisano 8 Grudzień 2008 Oczywiście z zawartością :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nostro91 Napisano 8 Grudzień 2008 Share Napisano 8 Grudzień 2008 Wszystkie mają odlanego orła,litery WP i napis SAN.-najprawdopodobniej skrót od Sanitariat" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 8 Grudzień 2008 Share Napisano 8 Grudzień 2008 naprawdę fajne trafienie i ten orzełek klasa ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 8 Grudzień 2008 Share Napisano 8 Grudzień 2008 Witam. Gratuluje koledze skrzynki, wie może kolega co jest zawartością tych buteleczek? a wracając jescze do tego bagnetu to lipa że złamany bo był by bardzo ładny zestaw :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 8 Grudzień 2008 Share Napisano 8 Grudzień 2008 Nostro91 - super sprawa!Niekoniecznie tak brzmiało rozwinięcie skrótu, słyszałem o wersji WP Sanitarne (jednostki), ale wiadomo ocb.Gratuluję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nostro91 Napisano 8 Grudzień 2008 Share Napisano 8 Grudzień 2008 Niestety nie wiem jake lekarstwa są zawartością tych butelek.Podobno mój ojciec jak był mały to wyciągną z tej skrzyni drewniane ścianki zabezpieczające butelki przed przemieszczaniem i obijaniem się wewnątrz skrzyni.Przedziałki zagineły ale ojciec mi mówił że wie jak wyglądały i w wolnym czasie (nauka-2klasa Liceum Ogólnokształcącego)postaram się je zrekonstruować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 9 Grudzień 2008 Share Napisano 9 Grudzień 2008 napewno ze ściankami będzie wyglądać owiele lepiej , bo widać ze czegoś tam brakuje,jak te buteleczki są lużne ,pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nostro91 Napisano 9 Grudzień 2008 Share Napisano 9 Grudzień 2008 Dowiedziałem się jeszcze jednej rzeczy-mianowicie że butelki nie bedąc w skrzyni (znalazłem je oddzielnie w skrzynce na strychu)były długo przechowywane w komórce.Podobno kiedyś miały wszystkie miały etykiety z nazwą ale niestety gryzonie zniszczyły je :(.Proszę wszyststkich formuowiczów o wysyłanie mi na adres Nostro91@interia.pl zdjęć polskich skrzyń medycznych i ich zawartości ponieważ chciałbym w pełni ją zrekonstruować.I jeszcze jedno pytanie-jak uchronić farbę na skrzyni przed odpryskiwaniem?Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomocNostro91 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nostro91 Napisano 9 Grudzień 2008 Share Napisano 9 Grudzień 2008 Oczywiście gratuluje innym formuowiczom ich trafień-Kolego Tominiew-Twój Panzershreck mnie ściął z krzesła:D .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 9 Grudzień 2008 Share Napisano 9 Grudzień 2008 Po co tu cokolwiek rekonstruować, kombinować i ingerować w fant? Moim zdaniem jest najlepsza taka jaka jest, braki to znak czasów, jeśli podorabiasz do niej kilka elementów to już będzie to modyfikowana i ulepszana" przedwojenna skrzynia. Zostaw jak jest i ciesz się taką jaka jest. Takie moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahara 74 Napisano 10 Grudzień 2008 Share Napisano 10 Grudzień 2008 wyszła na złomie we wschodniej Polsce..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tominew Napisano 10 Grudzień 2008 Share Napisano 10 Grudzień 2008 Witam,Dziś odebrałem płytę po piaskowaniu (przed piaskowaniem i po)Drogi kowalinho aby rozwiać twoje wątpliwości to chciałbym cię poinformować że ten egzemplarz będzie w 98% składał z oryginalnych części (jednynie okładziny drewniane i pasek będą dorobione na podstawie oryginałów które posiadam, są już zbutwiałe ale zabezpieczone przed dalszym ich rozpadem). Każdy zabytkowy eksponat musi być oczyszczony i odpowiednio zakonserwowany przed dalszym jego niszczeniem. Moje zabiegi maja za zadanie zakonserwowanie i zredukowanie wrzerów (dziur) choć jest ich w tym wypadku bardzo mało, tak aby prezentował się w muzeum bardzo ładnie, a nie wisiał i rozsypywał się w powietrzu. Sam ocenisz efekt końcowy.Pozdrawiam i życzę udanych łowów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 10 Grudzień 2008 Share Napisano 10 Grudzień 2008 Tominew - mój wywód akurat konkretnie dotyczył przede wszystkim skrzyni Kolegi Nostro91, która z tego co widzę potrzebuje co najwyżej zabezpieczenia drewna przed -jakby to określić - jego niszczeniem.Twój, fant Tominew to wykopek, wiadomo że trochę inna sprawa. Konserwacja musi być daleko bardziej posunięta, żeby to się jakoś trzymało i prezentowało. Z tego też m.in. powodu staram się unikać przedmiotów z wykopków, a że sam łażę z wykrywaczem sporadycznie i bardziej dla, powiedzmy, relaksu , wykopków u mnie właściwie nie ma.Nie traktujcie mojej wypowiedzi jako atak - po prostu mam takie podejście, jeśli jestem w stanie uniknąć ingerowania w fant to w niego nie ingeruję. Każdy ma swoje zdanie, ale mnie najbardziej cieszą mnie rzeczy nie ruszane, jeśli coś poprawiłem przy przedmiocie (a zdarzało się tak niestety) zawsze po jakimś czasie bardzo tego żałowałem.Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 10 Grudzień 2008 Share Napisano 10 Grudzień 2008 A to moja perelka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.