Skocz do zawartości

Mój najpiękniejszy fant

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 161
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Niestety nie wiem jake lekarstwa są zawartością tych butelek.Podobno mój ojciec jak był mały to wyciągną z tej skrzyni drewniane ścianki zabezpieczające butelki przed przemieszczaniem i obijaniem się wewnątrz skrzyni.Przedziałki zagineły ale ojciec mi mówił że wie jak wyglądały i w wolnym czasie (nauka-2klasa Liceum Ogólnokształcącego)postaram się je zrekonstruować.

Dowiedziałem się jeszcze jednej rzeczy-mianowicie że butelki nie bedąc w skrzyni (znalazłem je oddzielnie w skrzynce na strychu)były długo przechowywane w komórce.Podobno kiedyś miały wszystkie miały etykiety z nazwą ale niestety gryzonie zniszczyły je :(.Proszę wszyststkich formuowiczów o wysyłanie mi na adres Nostro91@interia.pl zdjęć polskich skrzyń medycznych i ich zawartości ponieważ chciałbym w pełni ją zrekonstruować.I jeszcze jedno pytanie-jak uchronić farbę na skrzyni przed odpryskiwaniem?Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Nostro91

Po co tu cokolwiek rekonstruować, kombinować i ingerować w fant?
Moim zdaniem jest najlepsza taka jaka jest, braki to znak czasów, jeśli podorabiasz do niej kilka elementów to już będzie to modyfikowana i ulepszana" przedwojenna skrzynia. Zostaw jak jest i ciesz się taką jaka jest. Takie moje zdanie.

Witam,
Dziś odebrałem płytę po piaskowaniu (przed piaskowaniem i po)

Drogi kowalinho aby rozwiać twoje wątpliwości to chciałbym cię poinformować że ten egzemplarz będzie w 98% składał z oryginalnych części (jednynie okładziny drewniane i pasek będą dorobione na podstawie oryginałów które posiadam, są już zbutwiałe ale zabezpieczone przed dalszym ich rozpadem). Każdy zabytkowy eksponat musi być oczyszczony i odpowiednio zakonserwowany przed dalszym jego niszczeniem. Moje zabiegi maja za zadanie zakonserwowanie i zredukowanie wrzerów (dziur) choć jest ich w tym wypadku bardzo mało, tak aby prezentował się w muzeum bardzo ładnie, a nie wisiał i rozsypywał się w powietrzu. Sam ocenisz efekt końcowy.

Pozdrawiam i życzę udanych łowów :)

Tominew - mój wywód akurat konkretnie dotyczył przede wszystkim skrzyni Kolegi Nostro91, która z tego co widzę potrzebuje co najwyżej zabezpieczenia drewna przed -jakby to określić - jego niszczeniem.
Twój, fant Tominew to wykopek, wiadomo że trochę inna sprawa. Konserwacja musi być daleko bardziej posunięta, żeby to się jakoś trzymało i prezentowało. Z tego też m.in. powodu staram się unikać przedmiotów z wykopków, a że sam łażę z wykrywaczem sporadycznie i bardziej dla, powiedzmy, relaksu , wykopków u mnie właściwie nie ma.

Nie traktujcie mojej wypowiedzi jako atak - po prostu mam takie podejście, jeśli jestem w stanie uniknąć ingerowania w fant to w niego nie ingeruję. Każdy ma swoje zdanie, ale mnie najbardziej cieszą mnie rzeczy nie ruszane, jeśli coś poprawiłem przy przedmiocie (a zdarzało się tak niestety) zawsze po jakimś czasie bardzo tego żałowałem.

Pozdrawiam,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie