Skocz do zawartości

Zatrzymano mężczyzn nielegalnie wykopujących zabytki

pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

Zatrzymano mężczyzn nielegalnie wykopujących zabytki

Pięciu mężczyzn podejrzewanych o nielegalne wykopywanie ze stanowisk archeologicznych na Lubelszczyźnie zabytkowych przedmiotów zatrzymała policja. Znaleziono u nich ponad 400 sztuk różnych narzędzi, biżuterii, ceramiki pochodzących z okresu od paleolitu do średniowiecza.

Zatrzymani mężczyźni są mieszkańcami powiatu hrubieszowskiego, mają od 34 do 59 lat. Dwaj z nich 50-letni Andrzej G. oraz 43- letni Piotr K. w zeszłym roku odpowiadali za nielegalne posiadanie zabytków" - poinformował w sobotę Jacek Deptuś z zespołu prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Lublinie.

Policjanci, którzy przeszukali w kilku miejscowościach posesje należące do zatrzymanych, znaleźli ponad 260 sztuk narzędzi krzemiennych, kilkadziesiąt grotów a także tłuczki i siekiery krzemienne, fajki gliniane, szklane paciorki, fragmenty bransolety, narzędzia kościane, monety, misę, liczne fragmenty ceramiki.
Jak zaznaczył Deptuś, archeologowie ocenili, że zabytki te pochodzą z okresu paleolitu, neolitu, epoki brązu, okresu rzymskiego i wczesnego średniowiecza.

Przedmioty te zostały pozyskane w nielegalny sposób. Pochodzą z różnych stanowisk archeologicznych na terenie Lubelszczyzny znajdujących się pod ochroną konserwatorską" - dodał policjant.

Ponadto u 52-letniego mieszkańca gminy Horodło ujawniono także kompletny karabin marki Mauser, a u 59-letniego mieszkańca gminy Hrubieszów - granat ręczy typu F1.

Sprawą zajmuje się prokuratura w Hrubieszowie. Za nielegalne wykopywanie zabytków za stanowisk archeologicznych grozi kara do 10 lat więzienia.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5950955,Zatrzymano_mezczyzn_nielegalnie_wykopujacych_zabytki.html

Dwaj z nich 50-letni Andrzej G. oraz 43- letni Piotr K. w zeszłym roku odpowiadali za nielegalne posiadanie zabytków"

Panowie uwaga! Posiadanie zabytków w Polsce jest nielegalne!!!
Posiadane przez Was kolekcje automatycznie czynią Was przestępcami.
Paranoja.

Interesuje mnie tylko wielokrotnie na forum padajace zdanie:Znajdujące sie pod opieką konserwatora:-na czym polega ta opieka?W moim terenie istnieje pare stanowisk archeologicznych.Na szczescie nieprzekopanych przez poszukiwaczy.Ja tam zadnej opieki niewidze.Pare z nich jest tak zapomnianych i zagubionych w terenie ,ze podejrzewam zaden konserwator nie na zielonego pojecia o istnieniu takowych.Oczywiscie,gdy przypadkowo chodzac po polu jakis poszukiwacz znajdzie cos przypadkowo niedaleko od tego miejsca-momentalnie staje sie przestepcą pierwszej kategori,a konserwator ogłasza wszem i wobec ,ze teren znajdował sie pod jegom wszelako słuszną juryzdykcją.Oczywiscie równiez niepopieram kopania z premedytacja stanowisk archeologicznych,ale w zyciu duzą role gra przypadek.A co wtedy?Kryminał?oj zrzadzenie losu.

o tym ze na jednym z czestochowskich grodzisk ktos z wlascicieli dzialki zniszczyl jedyny pozostały kawalek muru(wału) z XIw, nikt nie mowil, bo wyszlo by ze nikt się nim nie opiekował.. Gdzie wtedy było WKZ ?
Oczywiscie wielkie i stanowcze NIE! dla wszystkich ktorzy kopia na stanowiskach archeo (mam na mysli te prawdziwe stanowiska archeo, a nie zaorane pola przy posesjach)!!
Tu widać było premedytację i myślę że jeżeli prawdą jest to co głosi artykuł, to należy się sowita kara za podkopywanie archeo.
pozdro!

longwood patrząc na twoją krótką wypowiedź, to rozkopywać archeo jak najbardziej ale po prostu nie trzymać fantów w domu... wykopałem rozwaliłem archeo fanty do laski do domu i jestem gość i nie jestem przestępcą?
no jak wszyscy będziemy tak rozumować to g... zostanie!

A nie złapali ich na gorącym to co chlopaki nie mogli tego w lesie znaleźć czy jak :) chociaż ta moja teoria mocno naciągana :) znów sie nagonka na poszukiwaczy szykuje tak na zmianę kłady i enduro w lesie vs wykrywka :) niestety jak pisałem nie kop archeolodzy nie lubią konkurencji (a tam powiem wam ze miałem znajomka co był archeo i opowiadał że też kroili ze stanowisk bo marne pensje maja sam siedzi teraz w Anglii robi o dziwo ponoć w zawodzie) wiec te sensacje nie robią już na mnie wrażenia.

Ja nie łażę po stanowiskach i cmentarzach zakopuje dołki i mam spokój a kolesie pewnikiem za pazerni byli i to ich zgubiło a poza tym dla tych dla których wykrywka to pasja rzadko kiedy maja tego typu wpadki a biznesmeni lądują często na wizycie na dołku poz szajka

Gniewkos - Kto nie kopał na stanowisku archeo niech pierwszy rzuci kamień...
Stanowiska nie są w żaden sposób oznaczone, nikt się nimi nie interesuje.Jak chodzisz z wykrywką to wcześniej czy później wleziesz na jakieś.Ja nie umiem odróżnić fibuły od gierkowskiej klamerki ani kawałka ceramiki kultury łużyckiej od potłuczonego żłobu z lat 80-tych.
Sprawa od strony konserwatora wygląda tak: wiem gdzie leżą archeologiczne fanty ale mam to w dupie.A troska pojawia się jak przyjdą pismaki z aparatem.
I niech mi nikt nie pieprzy że nie ma środków na badania:wystarczy wrzucić posta tu na forum i konserwator może mieć setke poszukiwaczy za friko gdzie i kiedy chce

Problem polega na tym własnie.Ze niewazne co kopiesz -czy jest to twoja pasja,czy swiadomie rabujesz stanowisko archeologiczne-nasze panstwo postarało sie o to ,abysmy byli wrzucani do jednego wora.Samo w sobie posiadanie wykrywki i ruszenie z nią w pole,czy las.Jest przestepstwem.A gdzie szukałes,i co znalazłes-To jest tylko dodanie jednego paragrafu-W tę czy inną stronę.Bo przeciez gdzie policja poprawi swoje statystyki jak nie u nas?Nie mozna złapac przestepcy posługującego sie bronią?to znajdzie sie kogos kto tez ma jakąs pukaweczke.A,ze trzyma ja tylko w kupie rdza -To niewazne.Sukces jest?Jest.Wykazalismy sie?wykazalismy.O ironio losu w tym utopijnym rodem z czasów inkwizycji panstwie.

Goście z Twojego postu to najzwyklejsi rabusie stanowisk archeo i wydaje mi się, że zasługują na karę. Ale spójrzcie na to:
http://www.policja.pl/portal/pol/1/32143/Kopal_na_stanowiskach_archeologicznych.html
To jest paranoja: człowiek szukał na polu ( ieoznaczone stanowisko") i hmmm... widzimy, co znalazł. Wielkiej wartości historycznej to chyba nie ma, ale jako poszukiwacza wiem jak cieszy. I co? Pójdzie siedzieć za aluminiowe 50 Pfennigów z 1940 roku, czy łuskę od mausera (tak pięknie skadrowaną)?

Przez stulecia,zawieruchy wojenne i inne kataklizmy jakie przeszły przez ziemie będące obecnie w granicach Polski mamy obecnie jedno wielkie stanowisko archeologiczne.Wykopki wskazane tylko jesienią na kartoflisku!!!!PARANOJA
Pozdr

To są tylko policyjne statystyki i próby wybielania się pokazując spektakularną akcje w mediach.Bardzo łatwo ukarać prawdziwego miłośnika historii lub pasjonate,kolekcjonera i temu podobnych pozytywnie zakręconych" Dlaczego się nie czepiają prawdziwych bandziorów - odpowiedź jest prosta,większe ryzyko i efekt mizerny.Diagnoza - chore prawo pisane dla tzw.psa ogrodnika"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie