Skocz do zawartości

Zatrzymano mężczyzn nielegalnie wykopujących zabytki

pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zatrzymano mężczyzn nielegalnie wykopujących zabytki

Pięciu mężczyzn podejrzewanych o nielegalne wykopywanie ze stanowisk archeologicznych na Lubelszczyźnie zabytkowych przedmiotów zatrzymała policja. Znaleziono u nich ponad 400 sztuk różnych narzędzi, biżuterii, ceramiki pochodzących z okresu od paleolitu do średniowiecza.

Zatrzymani mężczyźni są mieszkańcami powiatu hrubieszowskiego, mają od 34 do 59 lat. Dwaj z nich 50-letni Andrzej G. oraz 43- letni Piotr K. w zeszłym roku odpowiadali za nielegalne posiadanie zabytków" - poinformował w sobotę Jacek Deptuś z zespołu prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Lublinie.

Policjanci, którzy przeszukali w kilku miejscowościach posesje należące do zatrzymanych, znaleźli ponad 260 sztuk narzędzi krzemiennych, kilkadziesiąt grotów a także tłuczki i siekiery krzemienne, fajki gliniane, szklane paciorki, fragmenty bransolety, narzędzia kościane, monety, misę, liczne fragmenty ceramiki.
Jak zaznaczył Deptuś, archeologowie ocenili, że zabytki te pochodzą z okresu paleolitu, neolitu, epoki brązu, okresu rzymskiego i wczesnego średniowiecza.

Przedmioty te zostały pozyskane w nielegalny sposób. Pochodzą z różnych stanowisk archeologicznych na terenie Lubelszczyzny znajdujących się pod ochroną konserwatorską" - dodał policjant.

Ponadto u 52-letniego mieszkańca gminy Horodło ujawniono także kompletny karabin marki Mauser, a u 59-letniego mieszkańca gminy Hrubieszów - granat ręczy typu F1.

Sprawą zajmuje się prokuratura w Hrubieszowie. Za nielegalne wykopywanie zabytków za stanowisk archeologicznych grozi kara do 10 lat więzienia.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5950955,Zatrzymano_mezczyzn_nielegalnie_wykopujacych_zabytki.html
Napisano
Dwaj z nich 50-letni Andrzej G. oraz 43- letni Piotr K. w zeszłym roku odpowiadali za nielegalne posiadanie zabytków"

Panowie uwaga! Posiadanie zabytków w Polsce jest nielegalne!!!
Posiadane przez Was kolekcje automatycznie czynią Was przestępcami.
Paranoja.
Napisano
Interesuje mnie tylko wielokrotnie na forum padajace zdanie:Znajdujące sie pod opieką konserwatora:-na czym polega ta opieka?W moim terenie istnieje pare stanowisk archeologicznych.Na szczescie nieprzekopanych przez poszukiwaczy.Ja tam zadnej opieki niewidze.Pare z nich jest tak zapomnianych i zagubionych w terenie ,ze podejrzewam zaden konserwator nie na zielonego pojecia o istnieniu takowych.Oczywiscie,gdy przypadkowo chodzac po polu jakis poszukiwacz znajdzie cos przypadkowo niedaleko od tego miejsca-momentalnie staje sie przestepcą pierwszej kategori,a konserwator ogłasza wszem i wobec ,ze teren znajdował sie pod jegom wszelako słuszną juryzdykcją.Oczywiscie równiez niepopieram kopania z premedytacja stanowisk archeologicznych,ale w zyciu duzą role gra przypadek.A co wtedy?Kryminał?oj zrzadzenie losu.
Napisano
o tym ze na jednym z czestochowskich grodzisk ktos z wlascicieli dzialki zniszczyl jedyny pozostały kawalek muru(wału) z XIw, nikt nie mowil, bo wyszlo by ze nikt się nim nie opiekował.. Gdzie wtedy było WKZ ?
Oczywiscie wielkie i stanowcze NIE! dla wszystkich ktorzy kopia na stanowiskach archeo (mam na mysli te prawdziwe stanowiska archeo, a nie zaorane pola przy posesjach)!!
Tu widać było premedytację i myślę że jeżeli prawdą jest to co głosi artykuł, to należy się sowita kara za podkopywanie archeo.
pozdro!
Napisano
pastuszek: i tak na tej ziemi niedlugo stanie hipermarket albo stacja benzynowa, ewentualnie jakiś dom, i ziemia pojdzie pod fundamenty, wtedy w betonie wszystko zostanie pieknie zakonserwowane do konca swiata :)
Napisano
Może nie do końca świata, ale za parędziesiąt lat wyrwą z warstwą gruntu i przemielą na żwirek razem z zabytkami które tam zalegały sobie... i postawią nowy ładniejszy hiper super market... tak się to robi na świecie...
Napisano
longwood patrząc na twoją krótką wypowiedź, to rozkopywać archeo jak najbardziej ale po prostu nie trzymać fantów w domu... wykopałem rozwaliłem archeo fanty do laski do domu i jestem gość i nie jestem przestępcą?
no jak wszyscy będziemy tak rozumować to g... zostanie!
Napisano
A nie złapali ich na gorącym to co chlopaki nie mogli tego w lesie znaleźć czy jak :) chociaż ta moja teoria mocno naciągana :) znów sie nagonka na poszukiwaczy szykuje tak na zmianę kłady i enduro w lesie vs wykrywka :) niestety jak pisałem nie kop archeolodzy nie lubią konkurencji (a tam powiem wam ze miałem znajomka co był archeo i opowiadał że też kroili ze stanowisk bo marne pensje maja sam siedzi teraz w Anglii robi o dziwo ponoć w zawodzie) wiec te sensacje nie robią już na mnie wrażenia.

Ja nie łażę po stanowiskach i cmentarzach zakopuje dołki i mam spokój a kolesie pewnikiem za pazerni byli i to ich zgubiło a poza tym dla tych dla których wykrywka to pasja rzadko kiedy maja tego typu wpadki a biznesmeni lądują często na wizycie na dołku poz szajka
Napisano
Gniewkos - Kto nie kopał na stanowisku archeo niech pierwszy rzuci kamień...
Stanowiska nie są w żaden sposób oznaczone, nikt się nimi nie interesuje.Jak chodzisz z wykrywką to wcześniej czy później wleziesz na jakieś.Ja nie umiem odróżnić fibuły od gierkowskiej klamerki ani kawałka ceramiki kultury łużyckiej od potłuczonego żłobu z lat 80-tych.
Sprawa od strony konserwatora wygląda tak: wiem gdzie leżą archeologiczne fanty ale mam to w dupie.A troska pojawia się jak przyjdą pismaki z aparatem.
I niech mi nikt nie pieprzy że nie ma środków na badania:wystarczy wrzucić posta tu na forum i konserwator może mieć setke poszukiwaczy za friko gdzie i kiedy chce
Napisano
Problem polega na tym własnie.Ze niewazne co kopiesz -czy jest to twoja pasja,czy swiadomie rabujesz stanowisko archeologiczne-nasze panstwo postarało sie o to ,abysmy byli wrzucani do jednego wora.Samo w sobie posiadanie wykrywki i ruszenie z nią w pole,czy las.Jest przestepstwem.A gdzie szukałes,i co znalazłes-To jest tylko dodanie jednego paragrafu-W tę czy inną stronę.Bo przeciez gdzie policja poprawi swoje statystyki jak nie u nas?Nie mozna złapac przestepcy posługującego sie bronią?to znajdzie sie kogos kto tez ma jakąs pukaweczke.A,ze trzyma ja tylko w kupie rdza -To niewazne.Sukces jest?Jest.Wykazalismy sie?wykazalismy.O ironio losu w tym utopijnym rodem z czasów inkwizycji panstwie.
Napisano
Goście z Twojego postu to najzwyklejsi rabusie stanowisk archeo i wydaje mi się, że zasługują na karę. Ale spójrzcie na to:
http://www.policja.pl/portal/pol/1/32143/Kopal_na_stanowiskach_archeologicznych.html
To jest paranoja: człowiek szukał na polu ( ieoznaczone stanowisko") i hmmm... widzimy, co znalazł. Wielkiej wartości historycznej to chyba nie ma, ale jako poszukiwacza wiem jak cieszy. I co? Pójdzie siedzieć za aluminiowe 50 Pfennigów z 1940 roku, czy łuskę od mausera (tak pięknie skadrowaną)?
Napisano
Przez stulecia,zawieruchy wojenne i inne kataklizmy jakie przeszły przez ziemie będące obecnie w granicach Polski mamy obecnie jedno wielkie stanowisko archeologiczne.Wykopki wskazane tylko jesienią na kartoflisku!!!!PARANOJA
Pozdr
Napisano
To są tylko policyjne statystyki i próby wybielania się pokazując spektakularną akcje w mediach.Bardzo łatwo ukarać prawdziwego miłośnika historii lub pasjonate,kolekcjonera i temu podobnych pozytywnie zakręconych" Dlaczego się nie czepiają prawdziwych bandziorów - odpowiedź jest prosta,większe ryzyko i efekt mizerny.Diagnoza - chore prawo pisane dla tzw.psa ogrodnika"
Napisano
gdy o 6.00 rano ktos wywala w kominiarkach drzwi do twojego mieszkania i nie jest to ... CBA, CBS lub ABW ... to wszystko jest w porzadku, bo masz szczescie i sa to po prostu normalni bandyci

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie