Raned Napisano 19 Luty 2004 Autor Share Napisano 19 Luty 2004 Z jakiego karabinu strzelano tymi pociskami? Czy był to wczesny wzór Mausera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 28 Luty 2004 Autor Share Napisano 28 Luty 2004 widzę, że temat spotkał się z dużym zainteresowaniem. Dzisiaj znalazłem łuskę z okrągłą kryzą i rosyjskim napisem: 91 P. Tulskij Z. (Zawod), dł. 58 mm. W związku z tym pytanie, może naiwne, czy był rosyjski karabin strzelający tymi pociskami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 28 Luty 2004 Share Napisano 28 Luty 2004 Karabin Berdan 10.67mm wprowadzony w 1869 roku.Temat ciekawy, bowim broń ta z nowoczesnym nabojem, jednak jeszcze na proch czarny (Werndl, Grass,Mauzer 71 itp.), była stosunkowo krótko w uzyciu jako główne w pierwszej linii.Np Mauzer 1871, potem już 7.92 w 1888, Berdan 1869 - Mosin 1891.Tak więc mimo tego, że dotrwały w 2 linii przez 1 wojnę, szczątkowo były w ww2, a np ostatnie Berdany zeszły z magazynów fińskich w latach 50- tych, to stasunkowo mało informacji o tej broni ze względu na krótki czas używania przez większość armii. Wiec dla mnie bardzo ciekawe zagadnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 28 Luty 2004 Share Napisano 28 Luty 2004 Jeszcze jedna ciekawostka. Willa Brandta to kwatera główna zarządcy Katowic generała Brandta. W kontrowersyjnych artykułach gw było jego zdjęcie. Wcześniej budynek należał do jakiegoś fabrykanta. Łuski leżały niedaleko w lesie.pozdrawiamMathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 21 Luty 2004 Share Napisano 21 Luty 2004 Kurcze, jestem po przeprowadzce - włoski powinien być, ale nie ma, są wszystkie ale ten nie....jak znajdę to wstawię.Przepraszam za tą sytuację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 WitamJa też mam podobną łuskę. Leżała sobie na wschód od willi Brandta" na Giszowcu. Nie zauważyłem identycznej na waszych skanach.pozdrawiamMathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 7 Maj 2004 Share Napisano 7 Maj 2004 Czy ma ktoś zdjęcie karabinu Werndl'a?Jeśli tak, to proszę zdjęcie na forum lub linka do stronki.Znalazłem łuskę do tej pukawki, ale w mojej małej encyklopedii uzbrojenia nie ma niestety tego karabinu.PozdrawiamYP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 7 Maj 2004 Share Napisano 7 Maj 2004 WitamMówisz - masz. Oto linkhttp://www.geocities.com/Yosemite/2069/wdl.htmlPOzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 19 Luty 2004 Autor Share Napisano 19 Luty 2004 Z jakiego karabinu strzelano tymi pociskami? Czy był to wczesny wzór Mausera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 Według mnie Mauser 71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 A jakie ma bicia na denku łuski? Może Werndl?pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 20 Luty 2004 Autor Share Napisano 20 Luty 2004 Dla ścisłości jest to pocisk włożony w łuskę ze zbitą spłonką i jeżeli się mówi o kalibrze to kojarzy się to z pociskiem. Dzięki wszystkim ale wciąż jest otwarta kwestia czy to Mauser czy Wendl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbas Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 ja bym rzekł karabin werndla, kaliber 11mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 23 Luty 2004 Autor Share Napisano 23 Luty 2004 I teraz dzięki Jaro5 wszystko jest jasne (i długość łuski się zgadza). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 Na fotce bicia mauzerów autorstwa SP17, niestety nie pamiętam z jakiego postu (zachowałem fotkę na PC).Moim zdaniem jak wcześniej - mauzer 11mm.acha, nie pocisk, a nabój - w końcu komplet z łuską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbas Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 tutaj znajdziesz kilka informacji na temat:http://www.republika.pl/twierdza11/zbroj/kar.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 Bicia na denkach łusek od Mausera 1871 i Werndla są też tutaj ----> www.jaro5.republika.pl <---- polecam sprawdzenie.bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 Mietek - jeśli chcesz to mogę zeskanować te bicia w wiekszej rozdzielczości, gdzie widoczny będzie każdy szczegół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 20 Luty 2004 Share Napisano 20 Luty 2004 Jeśli z okolic Trójmiasta to 95% Mauzer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 7 Maj 2004 Share Napisano 7 Maj 2004 Dzięki. Fajne fotki - tego szukałem....tylko to czerwone tło strasznie razi.YP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 SP17, dzięki - puść mi na priva.Jeśli chodzi o starsze naboje, nie jest to wiele, ale zawsze coś: http://members.shaw.ca/curtito1/idpics2.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Luty 2004 Share Napisano 20 Luty 2004 wysokość łuski mauzera- 60 mmwysokość werdla --47 mmto powinno pomóc...co do pewności okolic 3miasta....to werdle znalazłem w sopocie............. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 20 Luty 2004 Share Napisano 20 Luty 2004 Sopot - właśnie to te 5% których brakuje do pewności, że jest to mauzer:)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWaldek Napisano 20 Luty 2004 Share Napisano 20 Luty 2004 Nie znam sie na amunicji, ale znalazłem jeszcze taki rysunek pokazywany już wcześniej, proszę spojżeć na nr.11całkiem podobny i według podpisu od Murata ??? 1875r (Rosja) kal.11Moim zdaniem jednak bardziej pasuje do nr.3 Mauzer, bo według rysunku nr.6 Werndl ma krawedź na kryzie zaokrąglonąPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 20 Luty 2004 Share Napisano 20 Luty 2004 Witam,Oba rysunki prawie niczym sie nie różnią poza długością samego pocisku, ten od Mausera jest dłuższy tyle ze skan jest slabo wyraźny w książce dobrze widać - A.B. Żuk pt:Encikłopedja striełkowo oriużja", tylko ze ja mam nowsze wydanie niz to z którego pochodzi skan. Nie mam pewności od którego karabinu pochodzi egzemplarz na zdjęciu ale skłaniałbym sie raczej w stronę Mauzera. Natomiast karabin Murata 1875r. nie jest bronią rosyjską jak napisał SWaldek tylko japońską. pozdrawiam Jadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWaldek Napisano 20 Luty 2004 Share Napisano 20 Luty 2004 Chylę czoła i dzięki za poprawę faktycznie to japońska broń ,źle odczytałem podpis Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Raned
Z jakiego karabinu strzelano tymi pociskami? Czy był to wczesny wzór Mausera?
40 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.