hesler26 Napisano 5 Listopad 2008 Autor Napisano 5 Listopad 2008 Tak jak w tytule.Może na podstawie zdjęc pokusił by się ktoś o ocenę(kopia,orygnał,przybliżony okres)brak sygnatur.
pomsee Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 Bandolero liości! :)Ten pistolet" nie ma poza ogólnym podobieństwem nic wspólnego z pistoletem z początku XVII, XVIII i XIX w.To jakś zabawka. Nie przypomina niczego co do tej pory widziałem a bronią czarnoprochową miałem do czynienia naprawdę dużo.
zancus Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 interesująca teoria. Załóżmy, że masz rację. Tylko teoretycznie. Mam pytanie: zapłon prochu w lufie był inicjowany przez zapłon podsypki na panewce. Tak? Kto o zdrowych zmysłach instaluje lufę w kolbie bez dostępu do kanału prochowo-ogniowego? A może kanał ogniowo-prochowy przechodzi przez zamek? Nasi przodkowie nie byli kretynami. To jest zabawka.
hilary Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Szanowni koledzy. Mamy za mało danych do autoratywnego stwierdzenia autentycznośąci tej broni. Przełom wieków to ogromna europejska produkcja manufaktur belgijskich czy hiszpańskich(lub innych)broni dla wszystkich mogących za niązapłacić. Bardzo często broń takiej produkcji zawierała elementy kilku typów broni renomowanych firm. Niska cena powstrzymywała inwestorów od sprawdzania praw patentowych, a co dopiero właścicieli tzw. Żelaznych Sklepów, gdzie taka broń sprzedawana była bez jakich kolwiek zezwoleń.Zważywszy na opinię( na tym forum ) szanownych przedmówców pragnę zaapelować o wstrzymanie się od ostatecznej opinji do czasu zamieszczenia przez kolegę hesler 26 bardziej szczegółowych fotografi.
pomsee Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Bandolero w sprawach Orientu jesteś The Best ale jeśli chodzi o broń skałkową to pozwól będę upierał się, że to ja mam rację. Na fotce masz zamek pistoletu z pocz. XIX w. Tak mniej więcej wyglądał każdy pistolet.Ta zabawka nawet nie ma otworu zapałowego no chyba, że był taki w drewnianej obudowie lufy tej co kłóci się z wszelkimi zasadami budowy tego typu broni.pozdro
cbndm Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 pomsee popieram w całej rozciągłości ktoś coś złożył i nie bardzo wiadomo co i w dodatku całkiem niedawno.
pomsee Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 hilary zmiłuj się bo zajadów ze śmiechu dostanę :)))
hilary Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Ale śmiech to zdrowie i śmiać się należy jak najczęściej.Nie pierwszy ani ostatni raz prowadzona jest rzeczowa akademicka dyskusja na temat takich unikatów jak w tym poście. Coś musi tworzyć koloryt tego forum. Proponuję wydatować okres po czarakterystycznych unikalnych zdobieniach broni.pozdrawiam i życzę dobrego humoruhilary
pomsee Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 hilary cieszę się, że nie uraziłem Cię moim śmiechem"Co do pistoletu: Obok rzeczy wyżej opisanych zwróć uwagę na główną płytkę zamka - na tym zabawowym egzemplarzu jest to zwykła blaszka przybita gwoździami a w broni prawdziwej płytka główna dżwiga na zobie cały zamek razem z jego sprężynami i mechanizamami. Mocowana jest zazwyczaj na dwie śruby przechodzodzące przez cały pistolet i oparte są na jego drugiej stronie na elemencie zwanym kontrblachą.Poza tym zwróć uwagę na sprężynę panewki, która tutaj zrobiona jest chyba z agrafki a panewki w ogóle tu nie zresztą po co?A w ogóle to po raz pierwszy biorę udział w poważnej debacie na temat zabawki :)))Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 08:36 07-11-2008
hilary Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Najwięcej tego typu pistoletów można zobaczyć w czasie festiwali folklorystycznych w Bukowinie Tatrzańskiej gdzie obok ciupagi stanowią obowiązkowy element stroju harnasia ale i tam trafiają się eksponaty bardzo stare przekazywane od pokoleń w rodzinach góralskich.pozdrawiam kolegówhilary
bandolero Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Szlachetni Panowie, to prawda że na fotce nie widać wlotu kanału prochowego, ale to nie znaczy, że go tam nie ma, Hesler powinien to sam sprawdzić. Po drugie- proszę zwrócić uwagę na kurek, który posiada śrubkę i zacisk do krzemienia, a nawet widać chyba krzemień. Czy takie szczegóły występują w zabawkach? Ale upierać się nie będę, bo się na tym nie znam. Pozdrav.
Cyrograf15 Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 To może być rekwizyt góralski" lub teatralny, nie koniecznie zabawka. Ktoś sporo się przy tym napracował a że bez pojęcia to inn sprawa.Wojtek
hesler26 Napisano 5 Listopad 2008 Autor Napisano 5 Listopad 2008 Nie wiem czy nie dawno fant nie jest mój.
pomsee Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Wojtek narszcie się pojawiłeś bo mi tu już cierpliwości brakuje :)))
hesler26 Napisano 5 Listopad 2008 Autor Napisano 5 Listopad 2008 Tak jak w tytule.Może na podstawie zdjęc pokusił by się ktoś o ocenę(kopia,orygnał,przybliżony okres)brak sygnatur.
bandolero Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Pomsee- widocznie ie dość dużo". To, że taki prymitywny pistolet wygląda na zabawkę, nie oznacza że nią jest. Te pistolety po prostu tak wyglądały, ale strzelały :)
zancus Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 moim zdaniem to zabawka, stara ale tylko zabawka
Pytanie
hesler26
Tak jak w tytule.Może na podstawie zdjęc pokusił by się ktoś o ocenę(kopia,orygnał,przybliżony okres)brak sygnatur.
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.