waldi169 Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 a skąd takie w centralnej Polsce?tyłu jeszcze nie odczytałem, ale przy okazjipozdrow Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted November 5, 2008 Share Posted November 5, 2008 WP z pomocy mundurowej tez uzywalo w 20-leciu miedzywojennym amerykanskiego szpeju, wiec i guziki mogły byc..oprocz tego także i partyzanci.pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Obozy jenieckie, Lend-Lease ( stąd nie tylko guziki ale i fragmenty Shermana można znaleźć w Polsce centralnej) i różne inne okoliczności przyrody.pozdrawiamfafik Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldi169 Posted December 15, 2008 Author Share Posted December 15, 2008 w książce Guziki - przewodnik dla kolekcjonerów" napisali coś takiego:Guziki ogólnowojskowe z orłem amerykańskim, wykonane z mosiądzu w różnych wielkościach przez wiele firm. ... Z przekazów ustnych wiadomo, że guziki takie umieszczano w zasobnikach zrzucanych na terytoriach państw okupowanych" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luftlander Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Pomoc Lend Lease dla Sowietów obejmowała od czołgów po ołówki w tym też ubrania szczególnie płaszcze i guzik prawdopodobnie pochodzi od jednego z nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldi169 Posted November 5, 2008 Author Share Posted November 5, 2008 o Unrze i ja myślałemmoje 2 są tej samej średnicykoleś od dołków posiada 3 różne średnicepozdrow Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted December 15, 2008 Share Posted December 15, 2008 wychodzą 3 średnice - koszulowe, kurtkowe i płaszczowe.wersję o zasobnikach słyszalem od ludzi z miejscowosci w ktorej zrzucano szpej dla AK..pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted November 5, 2008 Share Posted November 5, 2008 Witam.Mogło też pochodzić z UNRY.Pozdro.* Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
waldi169
a skąd takie w centralnej Polsce?
tyłu jeszcze nie odczytałem, ale przy okazji
pozdrow
7 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.