waldi169 Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 a skąd takie w centralnej Polsce?tyłu jeszcze nie odczytałem, ale przy okazjipozdrow
8total4 Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 WP z pomocy mundurowej tez uzywalo w 20-leciu miedzywojennym amerykanskiego szpeju, wiec i guziki mogły byc..oprocz tego także i partyzanci.pozdro!
fafik Napisano 4 Listopad 2008 Napisano 4 Listopad 2008 Obozy jenieckie, Lend-Lease ( stąd nie tylko guziki ale i fragmenty Shermana można znaleźć w Polsce centralnej) i różne inne okoliczności przyrody.pozdrawiamfafik
waldi169 Napisano 15 Grudzień 2008 Autor Napisano 15 Grudzień 2008 w książce Guziki - przewodnik dla kolekcjonerów" napisali coś takiego:Guziki ogólnowojskowe z orłem amerykańskim, wykonane z mosiądzu w różnych wielkościach przez wiele firm. ... Z przekazów ustnych wiadomo, że guziki takie umieszczano w zasobnikach zrzucanych na terytoriach państw okupowanych"
Luftlander Napisano 4 Listopad 2008 Napisano 4 Listopad 2008 Pomoc Lend Lease dla Sowietów obejmowała od czołgów po ołówki w tym też ubrania szczególnie płaszcze i guzik prawdopodobnie pochodzi od jednego z nich.
waldi169 Napisano 5 Listopad 2008 Autor Napisano 5 Listopad 2008 o Unrze i ja myślałemmoje 2 są tej samej średnicykoleś od dołków posiada 3 różne średnicepozdrow
8total4 Napisano 15 Grudzień 2008 Napisano 15 Grudzień 2008 wychodzą 3 średnice - koszulowe, kurtkowe i płaszczowe.wersję o zasobnikach słyszalem od ludzi z miejscowosci w ktorej zrzucano szpej dla AK..pozdro!
Pytanie
waldi169
a skąd takie w centralnej Polsce?
tyłu jeszcze nie odczytałem, ale przy okazji
pozdrow
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.