honker Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Witam.Kolega prosił mnie o id.tego orła.*
lina_90 Napisano 3 Maj 2010 Napisano 3 Maj 2010 Witam! Proszę wybaczyć odgrzanie kotleta. Podłączam się do tematu ponieważ mam okazję nabyć ponoć takiego orła tyle ,że z cyfrą 2. Jak cenowo wygląda takie znalezisko, również rzadka rzecz? O ile chodzi o takiego właśnie orła.
honker Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Dzięki koledzy.Ten 14 pp to nasz,czy ołowiecki?Jutro poszukamy cyferek.Pozdro.*
SZZ Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Mała poprawka, orzeł bez tarczki to armiejskij gierb obrazca 1828, czyli o rok się walnąłem pisząc z pamięci, z tarczką to wzór 1833. Używane jest także literaturze rosyjskiej pojęcie kiwiernyj gierb - bo czako to kiwier.Z pola bitwy w Polsce to na pewno znalezisko nie jest, bo w Powstaniu Styczniowym Rosjanie mieli już inne emblematy na czapkach. Wtórna tarczka z numerem została dołożona w wyniku reformy armii rosyjskiej w 1833 r. i przeformowania istniejących pułków. A na śmietnik, a może np. z właściecielem do grobu na cmentarzu prawosławnym założonym przez Rosjan po Powstaniu Listopadowym na Reducie Sowińskiego musiał trafić długo przed odzyskaniem przez Polskę niepodległości, bo ten wzór orła obowiązywał tylko do 1857 r.Pozdrawiam
honker Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 Co do dokładniejszej lokalizacji znaleziska to chyba SZZ sam rozumiesz,że jest za wcześnie.Podałem miejscowość,aby koledzy wiedzieli,że fanty leżą wszędzie.Nigdy nie wiadomo co kryje jeszcze ziemia.Raczej nie jest to z pobojowiska,gdyż nie było w pobliżu znalezisk z epoki(chciałbym,żeby był to śmietnik),chociaż Wawa była wielokrotnie polem bitew,tego nie da się ukryć.Pozdro.*
honker Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 Do SZZ: samotne znalezisko,było na sztych.Pozdro.*
Pytanie
honker
Witam.Kolega prosił mnie o id.tego orła.*
30 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.