Skocz do zawartości

Pamięć....

Walwuch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dla wszystkich żołnierzy, którzy oddali swe życie na polach bitew, a przede wszystkim dla tych, którzy do tej pory na nich spoczywają symboliczny [*]
  • Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jak zwykle musi znaleść się jakiś mondrala któremu coś się nie podoba. Kolego cairo1 jak coś się nie podoba to się nie wypowiadaj. Ten wątek ma charakter symboliczny i nie rozumiem w jakim celu robisz sobie głupie żarty, a dziś dzień nie jest ku temu ,żeby żartować. Czy ten jeden jedyny dzien w roku to jest dla ciebie za dużo ,żeby powstrzymać się od głupich komentarzy? Nie ważne czy to był niemiec czy polak czy rusek.W tym jednym jedynym dniu w roku znikają bariery,a my żyjący powinniśmy pamiętać o zmarłych mimo to ,że niektórzy z tych którzy odeszli krzywdzili, mordowali itd. My okazując im szacunek okazujemy im w pewnym stopniu miłosierdzie. Zawsze będąc na cmentarzu zapalam lampkę nad polskimi grobami żołnierzy jak również nad rosyjskimi grobami. Mimo tego ,że mordowali polskich oficerów w katyniu, gwałcili nasze kobiety itd. Wiesz dlaczego? Bo gardząc zmarłymi zniżamy się do ich poziomu... nie wolno o tym zapominać ale szacunek należy się każdemu zmarłemu człowiekowi bez względu na to jakiego był wyznania,narodowości.

Kończąc wieczny odpoczynek racz im dać Panie... [*]
Napisano
Kolego lina_90, jak i wszystcy drodzy koledzy. Z pełnym szacunkiem dla Wszystkich pomorowanych i ofiar wszystkich wojen, ale tego typu tematy maja na celu tylko i wyłącznie podbić sobie cyferki przy nicku.

Wieczny odpoczynek racz im dać Panie... [*]
Napisano
Skoro temat odpowiedni, to i ja się czymś podzielę...

nawiązując do powyższych postów w imię pamięci żołnierzy akich i takich" wujas dziś będąc na cmentarzu zaniósł świeczkę na zbiorowy grób niemieckich zołnierzy poległych na II wojnie i co? I dostało mu się od mojej Babci, która dobrze pamięta wyczyny niemiaszków-żeby im jeszcze świeczkę palić" :)))
Napisano
Pamietajmy o tych co odeszli i pielęgnujmy pamieć o nich!

Dziś w godzinach popołudniowych włączyłem tvn24 i widziałem tam wypowiedz jakiegoś przedstawiciela Stowrzyszenia Eksploracji i Historii (jeśli dobrze pamiętam), dotyczącą zapomnianych nekropolii, których w wojewodztwie (wspomnianym w reportażu)jest podobno około 150! a w skali kraju - tysiące!
Są to mniejsze, większe cmentarze lub nawet pojedyńcze groby żołnierskie i nie tylko, różnych narodowości i wyznania. Często zaniedbane, zdewastowane lub nie istniejące w obecnych ewidencjach.
Wszędzie tam są pochowani ludzie, przynajmniej w ten jeden dzień w roku uczcijmy ICH pamięć zapalając symboliczną świeczkę.

[*]
Napisano
Kolego Lina, slow szkoda, myslalem ze poszukiwacze to ludzie inteligentni, a tu kolko rydzyja zakladasz....
Modlitwa dobra rzecz, dla tych co musza , a taki watek uwazam za zasmiecanie, co moderatorzy o tym sadza?
Nie pisalem ze to co piszesz jest glupie,przypisujesz mi pogardzanie zmarlymi , zalaczyles kilka epitetow pod moim adresem, i niemowie ze nienalezy pamietac. I zanim odpowiesz i zaczniesz pisac to moze troche pomysl.Widze ze rosnie mam patriota , zycze Ci abys niebyl nim tylko raz w roku, pamietaj tez ze spoleczenstwo skalda sie tez z ludzi myslacych inaczej niz Ty.Szanuj groby zmarlych i pamiec o nich nietylko 1 listopada,i nierob tego z takim zadeciem . Poczytaj jeszcze raz te wpisy i pomysl, moze tez zadasz pytanie- czy na sali jest lekarz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie