Jekobi Napisano 30 Październik 2008 Autor Napisano 30 Październik 2008 Cześć , Wczoraj znalazłem przedmiot który widoczny jest na zdjęciu , może ktoś za was wie co to jest ?Pozdrawiam
bandolero Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Łebki wychodziły różne, czasem regularne, czasem asymetryczne, bo to była ręczna, masowa robota. Dwóch identycznych nie znajdziesz.
Catadero Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 Podkowiak czyli hufnal. A to coś na zdjęciu (chociaż Jekobi nie lubi mierzyć) to materiał na 3 hufnale.C.
Jekobi Napisano 30 Październik 2008 Autor Napisano 30 Październik 2008 Cześć , Wczoraj znalazłem przedmiot który widoczny jest na zdjęciu , może ktoś za was wie co to jest ?Pozdrawiam
Swiety82 Napisano 30 Październik 2008 Napisano 30 Październik 2008 Tak serio? Wygląda jak niemiecki wykrzywiony gwóźdź. Niemiecki, ponieważ oni mieli kwadratowe gwoździe w przekroju o ile się nie mylę...
bandolero Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Jekobi- tu nie ma żadnych wersji", to jest gwóźdź, zwykły, przedwojenny gwóźdź.
nexo Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 Kwadratowe gwoździe robili kowale we wsiach, zupełnie niezależnie od regionów. Po prostu było je dużo łatwiej wykonać.A to jest bardziej ćwiek niż gwóźdź.
Jekobi Napisano 3 Listopad 2008 Autor Napisano 3 Listopad 2008 bandolero , a czy gwóźdź nie powinien mieć prostokątnego łba ,bądź okrągłego , zauważ że koniec jest zagięty w jedną stronę !
storczyk Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 A nie jest to czasem gwoździk do przybijania podków do konia:-)? Wygięty i przez to gotowy do użycia?
and_andrzej Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 W Stanach na podstawie rodzajów kwadratowych (kutych) gwoździ oraz typów otwarć w puszkach datuje sie wiek kopalni złota w Górach Skalistych (XIX i XX wiecznych). generalnie przsyjmuejsie ze kwadratowe gwożdzie to XIX w. POdejżewam ze w Europie moze byc podobnie.
ERWIN Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 To wygląda na gwóźdź wykuty przez kowala, niemieckie gwoździe produkowane mechanicznie też były w przekroju kwadratowe, ale nie zwężały się tylko miały zaostrzony czubek tak jak okrągłe gwoździe współczesne.
Swiety82 Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Panowie, pragnę wyrazić uznanie, jak pięknie się rozwinął wątek o zwykłym gwoździu :))))
Jekobi Napisano 2 Listopad 2008 Autor Napisano 2 Listopad 2008 Dzięki wszystkim za ciekawe opinie , jednak nie jestem przekonany do żadnej z wersji , osobiście wydaje mi się że jest to element jakiegoś urządzenia . Załączam zdjęcie z innego ujęcia .
Jekobi Napisano 2 Listopad 2008 Autor Napisano 2 Listopad 2008 Ciekawostka, w tym samym miejscu znalazłem widoczne na zdjęciu szkiełko .
bandolero Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 Wszystkie przedwojenne gwoździe tak wyglądały.
Pytanie
Jekobi
Wczoraj znalazłem przedmiot który widoczny jest na zdjęciu , może ktoś za was wie co to jest ?
Pozdrawiam
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.