Skocz do zawartości
  • 0

co to jest pomoc zimowa ?

Arseon

Pytanie

Napisano

Witam znalazłem tę blaszkę pomiędzy XIX -stowiecznymi rzeczami,czy to część jakiegoś znaczka,kto przyznawał pomoc zimową,komu i w jakich czasach ?Za wszelkie odpowiedzi z góry wielkie dzięki.POZDR>

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałem powrócić do tematu. Mam podobną wpinkę też z napisem POMOC ZIMOWA. Co to za akcja i w jakim okresie przeprowadzana?

Napisano

Witam znalazłem tę blaszkę pomiędzy XIX -stowiecznymi rzeczami,czy to część jakiegoś znaczka,kto przyznawał pomoc zimową,komu i w jakich czasach ?Za wszelkie odpowiedzi z góry wielkie dzięki.POZDR>

Napisano
mam taki sam jak twoj - w calosci Arek, u góry jest kilof i jedlina (skrzyżowane), podeślę fotkę jak wróci do domu aparat ;]

znaczek miał formę medalika, tez stawiał bym na IIRP..

pozdro!
Napisano
Niemcy w latach 33-39 i42 organizowali kwesty uliczne na rzecz armii pod takim samym hasłem. To znalazłem w necie co do polskiej kwesty nic nie znalazłem.
Napisano

Przedwojenna ,zapomniana już w Polsce tradycja zbiórek nazywanych Pomocą Zimową". W listopadzie-grudniu każdego roku odbywała się w kraju akcja zbierania funduszy dla najbardziej potrzebujących - bezrobotnych, biednych i bezdomnych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie