bjar_1 Posted October 28, 2008 Author Share Posted October 28, 2008 Proszę o identyfikację tego guzika - odlew (cyna?), średnica 23 mm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted October 28, 2008 Author Share Posted October 28, 2008 '8' ?poczwórne uszko...Co to jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karpik Posted October 28, 2008 Share Posted October 28, 2008 Najpierw było zwykłe pojedyncze, po najpewniej- zerwaniu, zrobiono dwie dziurki- cywil.Pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
martian. Posted October 28, 2008 Share Posted October 28, 2008 Nie koniecznie cywil, mam taki z 3" K.K- listopad z przetopionymi w cynowym guziku dziurkami. Mam też gładkie z tego okresu, Wo- rz??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karpik Posted October 28, 2008 Share Posted October 28, 2008 Na prusach takie cynowe się zdarzają... ale zdarzyła się też cynowa 3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted October 28, 2008 Author Share Posted October 28, 2008 No wygląda na to, że rzeczywiście miał normalne uszko i zrobiono później dziurki. Ale stawiam na wojskowe jego pochodzenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted October 28, 2008 Share Posted October 28, 2008 nie bylo warunków na froncie, toc i trzeba bylo sobie poradzic...napewno jest to forma guzika z lat 1795-1830, charakterystyczny slad spajania na rewersie..Trafiłem kilka gładkich z tego okresu, sądzę że gdy nie było czasu na zrobienie formy z numerem - robiono guziki gładkie.Jest też inna hipoteza - produkcja powstańcza, bez konkretnego powiązania z pułkami, zdobyczne mundury, zdobyczna broń, więc czemu nie gładkie guziki?Widac ze uszko było przetaczane.Najprostsza metoda naprawy - zrobic dziurki, wsunac drucik i stopic wystajacy nadmiar, tak aby się skleił z całoscią, reszte oszliwofac i nie ma sladu po przetykaniu..Szlifowanie - moze i to przyczyna braku numeru ?:)bjar: za trudne pytania zadajesz.. pozdro;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted October 29, 2008 Author Share Posted October 29, 2008 Thx ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.