bjar_1 Napisano 28 Październik 2008 Autor Napisano 28 Październik 2008 Proszę o identyfikację tego guzika - odlew (cyna?), średnica 23 mm...
bjar_1 Napisano 28 Październik 2008 Autor Napisano 28 Październik 2008 '8' ?poczwórne uszko...Co to jest?
karpik Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 Najpierw było zwykłe pojedyncze, po najpewniej- zerwaniu, zrobiono dwie dziurki- cywil.Pozdro.
martian. Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 Nie koniecznie cywil, mam taki z 3" K.K- listopad z przetopionymi w cynowym guziku dziurkami. Mam też gładkie z tego okresu, Wo- rz???
karpik Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 Na prusach takie cynowe się zdarzają... ale zdarzyła się też cynowa 3.
bjar_1 Napisano 28 Październik 2008 Autor Napisano 28 Październik 2008 No wygląda na to, że rzeczywiście miał normalne uszko i zrobiono później dziurki. Ale stawiam na wojskowe jego pochodzenie.
8total4 Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 nie bylo warunków na froncie, toc i trzeba bylo sobie poradzic...napewno jest to forma guzika z lat 1795-1830, charakterystyczny slad spajania na rewersie..Trafiłem kilka gładkich z tego okresu, sądzę że gdy nie było czasu na zrobienie formy z numerem - robiono guziki gładkie.Jest też inna hipoteza - produkcja powstańcza, bez konkretnego powiązania z pułkami, zdobyczne mundury, zdobyczna broń, więc czemu nie gładkie guziki?Widac ze uszko było przetaczane.Najprostsza metoda naprawy - zrobic dziurki, wsunac drucik i stopic wystajacy nadmiar, tak aby się skleił z całoscią, reszte oszliwofac i nie ma sladu po przetykaniu..Szlifowanie - moze i to przyczyna braku numeru ?:)bjar: za trudne pytania zadajesz.. pozdro;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.