wolfik1 Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Szeregowcu Dolas , toż to byk !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Zdjęcia przedstawiajace rekonstruktorów i sprzęt są bardzo ciekawe, ale zawsze ich uzupełnieniem jest relacja ustna lub tekstowa tego co można było zobaczyć - chiałbym zapytać jakie epizody bitwy pod Mławą zostały zaprezentowane podczas rekonstrukcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Obronę schronu nr 37. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelec40pp Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Witam wszystkich.W swoim imieniu chciałem podziękować wszystkim grupom rekonstrukcyjnym za udział po stronie Polskiej jak i Niemieckiej w rekonstrukcji bitwy Mława 2009. Opartej na scenariuszu napisanym prze zemnie we współpracy ze Sławkiem Cisowskim. Durze podziękowania dla niego za nie oceniona pomoc w jego opracowaniu i realizacji. Podziękowania dla dowódców grup po stronie Polskiej za wspaniałą współprace w dowodzeniu odcinkiem umocnieni w czasie realizacji pokazu, dzięki nim mogłem ogarnąć podczas jego trwania cały ich rejon i dopilnować aby wszystko biegło zgodzeni ze scenariuszem. Chciałem też wszystkim podziękować którzy brali udział jak widzom którzy bardzo dobrze ocenili pokaz i scenariusz. Dla mnie opracowanie scenariusz do największej rekonstrukcji w 70 rocznice Września 1939 roku i jednocześnie dowodzenie po stronie polskiej, to zaszczyt za który chciałem bardzo podziękować organizatorom. Mam nadzieje że na przyszły rok też dane mi będzie opracować scenariusz do rekonstrukcji Mława 2010, który także zaskoczy jeszcze bardziej wszystkich rekonstruktorów. Paweł Sajewski Dowódca GRH Pionierzy 40 PP DL" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Jazlowiak napisal: Obronę schronu nr 37.":-))) To schron obserwacyjny d-cy odcinka Mławka.W kazdym razie dzikuje za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Obawiam się, że być może korzystamy z różnych źródeł - wg. autora naszej mapy Wojciecha Zalewskiego schron ten nosi nr 37. ten sam numer podaje znany specjalista od schronów Szymon Kucharski w swoim opracowaniu w wydanym przez nas folderze o bitwie. Z chęcią dowiem się o innej numeracji i kto ją wprowadził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Numerację schronów czerpię z pracy W.Zalewskiego A.Aksamitowskiego Mława 1939", Altair 1996.Ta sama mapa dostępna na stronie:http://www.fortyfikacje.net/strona/mlawa__mapa.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 No i się wyjaśniło, bo każda numeracja jest umowna:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 1 Wrzesień 2009 Share Napisano 1 Wrzesień 2009 Nieco naszych fotek:http://www.28pp.fora.pl/stowarzyszenie-strzelcy-kaniowscy,8/mlawa-2009,2164.html#28888 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puszka Napisano 1 Wrzesień 2009 Share Napisano 1 Wrzesień 2009 http://facet.wp.pl/gid,11448545,img,11448546,kat,84554,galeriazdjecie.html?ticaid=18ab8:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Kapitalna fotorelacja:http://zr2009.republika.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scharfschutze Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Mam nadzieję, że zawartość się znalazła:)http://picasaweb.google.pl/bartoniu1973/BitwaPodMAwa#5375504435471078994 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wykop Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Byłem dopiero na kilku imprezach rekonstrukcyjnych, a pierwszy raz na tak wielkiej jak w Mławie i dlatego piszę w formie pytania: Czy dopuszczalne są w sylwetce żołnierza WP II RP bagnety niemieckie z ebonitowymi rękojeściami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Ciekawe pytanie - oczywiście nie, ale jak znam życie zaraz pojawi się odpowiedź, że został zdobyty 1 września:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wykop Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 bagnet niemiecki z ebonitową rękojeścią i łopatka z ramka LWP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wykop Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 torba oficerska malowana brązową farba i z nitowanym paskiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Zdjęcie 1 - Białorusin w mundurze od Frankowskiego i z moim oryginalnym chlebakiem, zdjęcie 2 - każda torba w Polsce jest zła bo nikt nie robi kopii, oryginał ma tylko Tomek Sarnecki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wykop Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 późny hełm międzywojenny z orłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Wykop, nie dostrzegłeś jeszcze gorszej zbrodni - ten bagnet niemiecki z ebonitową rękojeścią" nie tylko kawałka ebonitu (a i stali) w sobie nie ma, ale w ogóle nie jest bagnetem!!!Czuję się WSTRZĄŚNIĘTY!Może nawet zmieszany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 3 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2009 W dodatku bagnet, to aluminiowy odlew jako monolit pochewki i bagnetu.To nie jedyne uchybienia. Zarówno po stronie polskiej jak i niemieckiej.Doskonale zdajemy sobie sprawę z pewnych ułomności, kiksów i bierzemy za te niedociągnięcia całkowitą odpowiedzialność.Cóż, trzeba z tym jakoś żyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 I tak na serio - gdyby nawet w umundurowaniu kolegów z Białorusi było DUŻO więcej błędów, to sam fakt ich obecności na tej rekonstrukcji czyni te niedoskonałości absolutnie nieistotnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 3 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Jak na rozmiar zadania, dwa dni inscenizacji (w różnych miejscach), tydzień, kopania rowów i wyplatania zasieków, załamanie pogody, ilość zgromadzonego wojska, ludności cywilnej, pojazdów, koni, broni i pirotechniki - dla nas organizatorów, bilans jest na plusie. Nie przyćmią tego jakieś wpadki mundurowe.Wiemy, że zawsze może być lepiej i do tego niedościgłego ideału będziemy dążyć.Może go osiągniemy za rok, a może za lat 10?Najważniejsze, że odwróciły się proporcje prawidłowo wyglądających żołnierzy i sprzętu do tych, którzy muszą nad sobą jeszcze popracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Za 10 lat to chyba niektórzy wyrosną z zabaw w rekonstrukcję :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Nie jedyne- Patrol sanitarny? raczej 2 sanitariuszy z noszami mają z tego co wiem złe apteczki. Ale z braku odpowiednich można wybaczyć ;) Nasze wrześniowe były mniejsze i kwadratowe, nie miały również skórzanego paska. Można czasami trafić rosyjską, która była kopią naszej, tyle, że miała skórzany pasek ;)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.