Skocz do zawartości

MŁAWA 2009

Steiner7

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 215
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Zdjęcia przedstawiajace rekonstruktorów i sprzęt są bardzo ciekawe, ale zawsze ich uzupełnieniem jest relacja ustna lub tekstowa tego co można było zobaczyć - chiałbym zapytać jakie epizody bitwy pod Mławą zostały zaprezentowane podczas rekonstrukcji?

Witam wszystkich.
W swoim imieniu chciałem podziękować wszystkim grupom rekonstrukcyjnym za udział po stronie Polskiej jak i Niemieckiej w rekonstrukcji bitwy Mława 2009. Opartej na scenariuszu napisanym prze zemnie we współpracy ze Sławkiem Cisowskim. Durze podziękowania dla niego za nie oceniona pomoc w jego opracowaniu i realizacji.
Podziękowania dla dowódców grup po stronie Polskiej za wspaniałą współprace w dowodzeniu odcinkiem umocnieni w czasie realizacji pokazu, dzięki nim mogłem ogarnąć podczas jego trwania cały ich rejon i dopilnować aby wszystko biegło zgodzeni ze scenariuszem. Chciałem też wszystkim podziękować którzy brali udział jak widzom którzy bardzo dobrze ocenili pokaz i scenariusz. Dla mnie opracowanie scenariusz do największej rekonstrukcji w 70 rocznice Września 1939 roku i jednocześnie dowodzenie po stronie polskiej, to zaszczyt za który chciałem bardzo podziękować organizatorom. Mam nadzieje że na przyszły rok też dane mi będzie opracować scenariusz do rekonstrukcji Mława 2010, który także zaskoczy jeszcze bardziej wszystkich rekonstruktorów.
Paweł Sajewski Dowódca GRH Pionierzy 40 PP DL"

Obawiam się, że być może korzystamy z różnych źródeł - wg. autora naszej mapy Wojciecha Zalewskiego schron ten nosi nr 37. ten sam numer podaje znany specjalista od schronów Szymon Kucharski w swoim opracowaniu w wydanym przez nas folderze o bitwie. Z chęcią dowiem się o innej numeracji i kto ją wprowadził.

Byłem dopiero na kilku imprezach rekonstrukcyjnych, a pierwszy raz na tak wielkiej jak w Mławie i dlatego piszę w formie pytania: Czy dopuszczalne są w sylwetce żołnierza WP II RP bagnety niemieckie z ebonitowymi rękojeściami?

Wykop, nie dostrzegłeś jeszcze gorszej zbrodni - ten bagnet niemiecki z ebonitową rękojeścią" nie tylko kawałka ebonitu (a i stali) w sobie nie ma, ale w ogóle nie jest bagnetem!!!

Czuję się WSTRZĄŚNIĘTY!

Może nawet zmieszany?

W dodatku bagnet, to aluminiowy odlew jako monolit pochewki i bagnetu.
To nie jedyne uchybienia. Zarówno po stronie polskiej jak i niemieckiej.
Doskonale zdajemy sobie sprawę z pewnych ułomności, kiksów i bierzemy za te niedociągnięcia całkowitą odpowiedzialność.

Cóż, trzeba z tym jakoś żyć...

Jak na rozmiar zadania, dwa dni inscenizacji (w różnych miejscach), tydzień, kopania rowów i wyplatania zasieków, załamanie pogody, ilość zgromadzonego wojska, ludności cywilnej, pojazdów, koni, broni i pirotechniki - dla nas organizatorów, bilans jest na plusie.
Nie przyćmią tego jakieś wpadki mundurowe.
Wiemy, że zawsze może być lepiej i do tego niedościgłego ideału będziemy dążyć.
Może go osiągniemy za rok, a może za lat 10?

Najważniejsze, że odwróciły się proporcje prawidłowo wyglądających żołnierzy i sprzętu do tych, którzy muszą nad sobą jeszcze popracować.

Nie jedyne- Patrol sanitarny? raczej 2 sanitariuszy z noszami mają z tego co wiem złe apteczki. Ale z braku odpowiednich można wybaczyć ;) Nasze wrześniowe były mniejsze i kwadratowe, nie miały również skórzanego paska. Można czasami trafić rosyjską, która była kopią naszej, tyle, że miała skórzany pasek ;)

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie