huk 100 Napisano 28 Październik 2008 Autor Share Napisano 28 Październik 2008 oglądając program poświecony działaniom amerykańskiego lotnictwa we Włoszech podczas IIwś. usłyszałem iż Amerykanie umieszczali daltonistów w załogach samolotów używanych do rozpoznania -potrafili oni bezbłędnie wskazać dobrze zamaskowany cel !!-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 taaak - niewidomych zatrudniali do walki wręcz a głuchych do wykrywania min -większej głupoty juz dawno an tym forum nie czytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 Nie wiem Parowóz z kąd ten sceptycyzm. Ludzie którym szwankuje jeden zmysł mają zazwyczaj bardzo dobrze rozwinięte inne zmysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 daltonizm to wada wzroku a nie zaleta , być moze słuch daltoniście się wyostrza - to raczej powinni go zatrudnić w łączności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtVee Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 Może chodzi o to, że daltoniści przy zmniejszonym rozponawaniu barw mają wyostrzone rozróżnianie kształtów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 nalezy także przypomniec ze do obserwowania nie używano w owych czasach juz nikogo -tę role pelnil szerokokątny aparat fotograficzny -póżniej można było sobie obserwować do woli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg66 Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 Akurat tez oglądałem ten program i Huk100 ma racje.W programie wypowiadał sie pilot który latał we Włoszech na bombowcach i mówił ze w samolocie prowadzącym wyprawę obserwatorem był daltonista bo lepiej rozpoznawał zamaskowany cel.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 Czytałem gdzieś że w Wielkiej Brytanii w czasie I wojny światowej jako obserwatorów" wykorzystywano niewidomych.W nocy byli oni w stanie wcześniej usłyszeć nadlatujące samoloty i zlokalizować kierunek właśnie dlatego że nie widząc mieli wyostrzony słuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 Huk boj sie mnie normalnie!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 28 Październik 2008 Autor Share Napisano 28 Październik 2008 no dobra -przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 28 Październik 2008 Autor Share Napisano 28 Październik 2008 Parowóz -cel z kamer to sobie można obserwować do woli jak sie ma czas -natomiast w czasie rzeczywistym kiedy idzie atak i trzeba odszukać szybko cele i wskazać artylerii lub lotnictwu - to nikt sie nie będzie bawił z kamerami -ArtVee myślę że masz dużo racji -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 Wygląda, że to prawda. Samolot prowadzący formację to ten, który na podstawie zdjęć ma w czasie rzeczywistym odnaleźć cel (i pewnie oznaczyć bombami-znacznikami) dla reszty formacji. Zamiana kolorowego zdjęcia na czarno-białe, w celu wyłapania szczegółów, to normalna procedura (uczyli mnie tego na uniwerku na przedmiocie informacja obrazowa). A do tego mój brat, który jest niepełnospawny i siedzi na wózku, ma niesamowicie wyostrzony słuch i potrafi bezbłędnie rozpoznać kto z sąsiadów wchodzi po schodach, nie ruszając się z miejsca, tylko słuchając - wytrenował sie, bo nie może podejść i sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztal Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 huk 100Mógłbyś zarzucić tytuł tego programu? Nie widziałem, a chętnie bym obejrzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 28 Październik 2008 Autor Share Napisano 28 Październik 2008 dzisiaj leciał między 7 a 8.10 ? 8.20 ?rano na Planete jest to cykl programów o Amerykańskich Siłach Powietrznych -bez trudu powinieneś znaleźć w programie -bo ja programu nie posiadam - odcinki są powtarzane przez cały tydzień chyba lub miesiąc :):) -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 28 Październik 2008 Autor Share Napisano 28 Październik 2008 oooo już trafiłem -pozdro http://www.planete.pl/?programtv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 28 Październik 2008 Autor Share Napisano 28 Październik 2008 powtórka tego odcinka 6 listopada http://www.planete.pl/?programtv&2008.11.06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 28 Październik 2008 Autor Share Napisano 28 Październik 2008 o 9.45 6-11-08 pierwszy odcinek z dziewięcioodcinkowej serii –pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztal Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hood Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 Tak na zdrowy rozum, to daltoniści po prostu nie są rozpraszani przez barwy przy obserwacji otoczenia.Uwaga daltonistów nie musi po prostu zajmować się analizowaniem kolorów, co już jest sporym udogodnieniem. Gdy weźmie się pod uwagę, że daltonizm dotyczy rozpoznawania (głównie) koloru zielonego i czerwonego to nabiera sensu. Nie sądzę, żeby mieli wyostrzone widzenie kształtów, bo to zależy od gęstości upakowania komórek nerwowych na siatkówce, a daltonizm nie wiąże się ze zwiększeniem ilości pręcików i czopków na siatkówce. Tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 29 Październik 2008 Share Napisano 29 Październik 2008 Rozdzielczość widzenia zależy od oka, ale rozpoznawanie, wyróżnianie kształtów to już mózg, który obrabia napływające dane. A mózg można wytrenować, można też go odciążyć z analizowania kolorów by bardziej efektywnie wyróżniał kształty. Analogia do techniki: rozdzielczość - skaner, wyróżnienie kształtów - program do OCR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M164U Napisano 29 Październik 2008 Share Napisano 29 Październik 2008 W sumie wcale się nie dziwie. Armia US czasami ma dobre pomysły i od czasu do czasu wykorzystuje specjalne talenty w odpowiedni sposob. Inne przykłady tego to używanie Indian plemienia Nawaho do przekazywania informacji radiowych w arenie Pacyfiku podczas 2WS, czy też używanie bardzo niskich facetów jako saperów do oczyszczania bunkrów w Wietnamie, albo zatrudniania żołnierzy wróżek w oddziałach wywiadu podczas zimnej wojny. Może brzmi śmiesznie ale działa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 29 Październik 2008 Share Napisano 29 Październik 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alepota_barwpoczytajcie sobie i spróbujcie odczytać cyfry na obrazkach a pózniej wypisujcie dyrdymały spowodowane błędem tłumacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M164U Napisano 29 Październik 2008 Share Napisano 29 Październik 2008 Nie ma mowy o dyrdymałach spowodowanych błędem tłumacza. In World War II, colorblind men were sent on special missions, because their decreased ability to see green led to an increased ability to see through or detect camouflage" - znaczy po naszemu, że podczas 2WS daltoniści (daltonizm to odmiana ślepoty barw) byli wysyłani na specialne misje, ponieważ ich nieumiejętność w rozpoznawaniu barwy zielonej powiekszała ich umiejętność widzenia przez, lub rozpoznawania kamuflarzu.http://toadhaven.com/Color%20Blindness.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 29 Październik 2008 Autor Share Napisano 29 Październik 2008 dyrdymały to już wypisujesz trzeci rok -zacząłeś od oporopowrotnika -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tendrzak Napisano 29 Październik 2008 Share Napisano 29 Październik 2008 Poprostu jak to parowóz na postoju, dużo pary na boki i w gwizdek ale nie w tłoki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.