matrix14xxx Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 Jeżeli od strony zapalnika to jest tzw.zapał.Bardzo niebezpieczne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2009 Jest idealnie dopasowane do zapalnika typu RYG, który znalazłem dalej chodząc tam dzisiaj z wykrywką.Nie będę bawił się w wiercenie bo jeszcze ********** i co będzie... :)(oczywiście wiem że żartowałeś thomson) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2009 aha i miałem zapytać - lotkę da się mu odkręcić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2009 http://poszukiwania.nazwa.pl/rp/art/81/pociskzwykly.jpgsądząc po tej fotce tak.Macie rację to tulejka aluminiowa czyli ten zapał...ehhhh no cóż może kiedyś się pusty trafi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2009 fota RYGa z dzisiaj.Też niebezpieczny prawda ??został w lesie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 Chodząc do podstawówki ulubionym miejscem naszych wypraw były wysadzone przez Niemców magazyny w pobliskim lesie .Głównym naszym zainteresowaniem cieszyły się laski prochu ,wyglądające jak wkłady do ołówków i finie się paliły .Potem przyszedł czas na szpile i grubsze znaleziska ,ale drzemał w nas jakiś taki niedosyt , wyciągaliśmy takie fajne rzeczy i nie było się komu tym pochwalić .Jeden z nas wpadł na pomysł że zakopiemy z powrotem tą największą na której było 38kg i coś po niemiecku na żeliwnym korpusie i zawiadomimy milicję a oni saperów .Już oczami wyobraźni widzieliśmy siebie na apelu w szkole jak nam wszyscy gratulują za obywatelską postawę a laski mdleją z wrażenia na widok takich bohaterów .Dwóch kumpli pojechało na ,,komarku ''złożyć zawiadomienie na pobliski posterunek a pozostała szóstka pełniła wartę przy naszej trzydziestce ósemce .Milicja przyjechała zaraz potem saperzy ,pogrzebali szpadlem ,załadowali nasze maleństwo i pojechali .Milicja nas spisała zawiozła na posterunek i pojechała po starych .Mieli nam już wpieprzyć na miejscu ,tam w lesie, ale za dużo nas było bali się że gdzieś im uciekniemy i trzeba będzie nas szukać .Więc podsumowując ;jeden wpierdol na komisariacie za to że zamiast odrabiać lekcję to łazimy po lasach grzebiąc wybuchowe żelastwa i zawracamy dupę strużą prawa ,a drugi wpierdol od starych za całokształt ,o obniżeniu sprawowania i represjach w szkolę już nie wspomnę .Wyleczyło mnie to na cale życie z powiadamiania kogokolwiek o dziwnych zardzewiałych przedmiotach które czasami spotykam na swojej drodze .Zachowując spokój ducha i ostrożność zakopuję cacko na następne 60 lub więcej lat bo prawdopodobieństwo że ktoś je znajdzie wcześniej jest nikłe .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regers Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 Pełny!!! Zostaw go w lesie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2009 RYG w lesie został, podobnie jak ten wz.31. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2009 Tak więc za wiele do domu nie zabrałem (wyszła jeszcze łódka z ammo do mausa, musiała zostać ;/) ale zawsze coś - jeszcze tam wrócę ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2009 Wz. Gr. 31 z tyłu 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Nie sądze zeby dało rade odkręcić samą lotke.Jeżeli nie chcesz wiercić to tylko wyrwij tą aluminiową zaślepke. Następnie wygotuj tą skorupe w wodzie o temp. 100 stopni.Trotyl ładnie Ci się wyleje i masz fanta jak złoto.Potem elektroliza i na półkę. :)Pozdrawiam _/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Tak, i jeszcze walnij młotkiem w zapalnik może odleci:))))pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 4 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2009 zapomnieliście że cały proces trzeba robić w kombinezonie- zapobiega urwanym kończynom ;))) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 ...jak w temacie ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 4 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2009 hehehe :D kapsle chyba częściej się trafiają ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 5 Styczeń 2009 Share Napisano 5 Styczeń 2009 prezes ja CI sugeruje nie stosowac sie do porad tomsona, znajdujesz takie gowno w lesie to zakopujesz je głebiej i zapominasz to podstawowa i jedyna moja zasada. Spisz spokojniej z 2 powodów, jakich domyslisz sie. Jest naprawde masa fajnych rzeczy do kolekcjonowania które nie są sprzeczne z prawem i nie stanowia zadnego zagrozenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1 Napisano 5 Styczeń 2009 Share Napisano 5 Styczeń 2009 Jestem można powiedzieć weteranem" w poszukiwaniach znam wiele osób które przechodziły fascynacje prochem,różnego rodzaju ąbkami" nie koniecznie choinkowymi i klamkami"W 80% z niezdrowego hobby wyleczyła zasadnicza służba wojskowa następne 10% przez różne doświadczenia życiowe i nabyty rozsądek z wiekiem.Zostało jeszcze 10% które podzieliłbym na 8%na tych którzy czują się nie dowartościowani w życiu i nadrabiając niezdrowym zbieractwem i pozostałe 2% którym już nic nie pomoże.Jak ktoś poczuł się pokrzywdzony i nie rozumie w czym rzecz to przepraszam.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 5 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2009 Przecież thomson sobie żartował ;) Leży w lesie i tam będzie leżał.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 5 Styczeń 2009 Share Napisano 5 Styczeń 2009 Mi fascynacja wybuchowymi gratami minęła coś koło 18-stego roku życia,ale zanim to nastąpiło sporo się tego rozebrało z ciekawości co jest w środku i jak to działa,miałem duże pole do popisu bo działo się to na obozach w Krynicy Morskiej :)jak sobie przypominam co wyczynialiśmy z kumplami to mnie do dzisiaj ciarki przechodzą,na szczęście bozia nie dała mi okazji do zbadania jak przebiega reakcja wybuchowa.Oj głupi człowiek by...Ale palce mam wszystkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 5 Styczeń 2009 Share Napisano 5 Styczeń 2009 hehehh mialem dokladnie tak samo :) rdze obtłukiwałem saperka az zdrowy metal sie nie pokazal na pociskach szrapnelowych :)ojjj ale to byla 8 kl podstawówki :)dzieki Bogu żyje i fascynacja niewybuchami mi przeszla :D Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figurant Napisano 11 Styczeń 2009 Share Napisano 11 Styczeń 2009 Tak jak pisal thompson ,ale to trzeba wody ,naczynia odpowiedniego do pomieszczenia skorupy i ognia ,ale mozesz tez to zwyczajnie wypalic ,trotek sie pali kopcacym dymem ,nie wybucha od ognia ,moze dlugo sie to palic w granicach godziny...Jednak najlepiej zostaw ten zlom w ziemi ,zapami radze sie nie bawic w rozbieranki ,bo komplet palców jest uzyteczny i nie odrastają :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 12 Styczeń 2009 Share Napisano 12 Styczeń 2009 Rozbrajać to można puszkę z colą a nie urwiłapy!!! Czego wy uczycie młodzież? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figurant Napisano 12 Styczeń 2009 Share Napisano 12 Styczeń 2009 nie dramatyzuj ,nikt tu nie mowi ,ani nie wzywa do rozbrajania ,nie bylo mowy o usuwaniu zapalnika ,tylko nt usunięcia MW z fanta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 12 Styczeń 2009 Share Napisano 12 Styczeń 2009 Figurant niby wież co złe a co dobre ale jakoś tak cię dziwnie ciągnie do udzielania durnych porad ,a inni czytają i się uczą .Niby wierz że palce nie tylko przydają się do dłubania w nosie ale wcześniej udzielasz instrukcji jak w krótkim czasie się ich pozbyć .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.