matrix14xxx Napisano 3 Styczeń 2009 Napisano 3 Styczeń 2009 Jeżeli od strony zapalnika to jest tzw.zapał.Bardzo niebezpieczne!
Prezes14 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Napisano 3 Styczeń 2009 Jest idealnie dopasowane do zapalnika typu RYG, który znalazłem dalej chodząc tam dzisiaj z wykrywką.Nie będę bawił się w wiercenie bo jeszcze ********** i co będzie... :)(oczywiście wiem że żartowałeś thomson) Pozdrawiam
Prezes14 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Napisano 3 Styczeń 2009 aha i miałem zapytać - lotkę da się mu odkręcić ?
Prezes14 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Napisano 3 Styczeń 2009 http://poszukiwania.nazwa.pl/rp/art/81/pociskzwykly.jpgsądząc po tej fotce tak.Macie rację to tulejka aluminiowa czyli ten zapał...ehhhh no cóż może kiedyś się pusty trafi ;)
Prezes14 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Napisano 3 Styczeń 2009 fota RYGa z dzisiaj.Też niebezpieczny prawda ??został w lesie...
kokesh Napisano 3 Styczeń 2009 Napisano 3 Styczeń 2009 Chodząc do podstawówki ulubionym miejscem naszych wypraw były wysadzone przez Niemców magazyny w pobliskim lesie .Głównym naszym zainteresowaniem cieszyły się laski prochu ,wyglądające jak wkłady do ołówków i finie się paliły .Potem przyszedł czas na szpile i grubsze znaleziska ,ale drzemał w nas jakiś taki niedosyt , wyciągaliśmy takie fajne rzeczy i nie było się komu tym pochwalić .Jeden z nas wpadł na pomysł że zakopiemy z powrotem tą największą na której było 38kg i coś po niemiecku na żeliwnym korpusie i zawiadomimy milicję a oni saperów .Już oczami wyobraźni widzieliśmy siebie na apelu w szkole jak nam wszyscy gratulują za obywatelską postawę a laski mdleją z wrażenia na widok takich bohaterów .Dwóch kumpli pojechało na ,,komarku ''złożyć zawiadomienie na pobliski posterunek a pozostała szóstka pełniła wartę przy naszej trzydziestce ósemce .Milicja przyjechała zaraz potem saperzy ,pogrzebali szpadlem ,załadowali nasze maleństwo i pojechali .Milicja nas spisała zawiozła na posterunek i pojechała po starych .Mieli nam już wpieprzyć na miejscu ,tam w lesie, ale za dużo nas było bali się że gdzieś im uciekniemy i trzeba będzie nas szukać .Więc podsumowując ;jeden wpierdol na komisariacie za to że zamiast odrabiać lekcję to łazimy po lasach grzebiąc wybuchowe żelastwa i zawracamy dupę strużą prawa ,a drugi wpierdol od starych za całokształt ,o obniżeniu sprawowania i represjach w szkolę już nie wspomnę .Wyleczyło mnie to na cale życie z powiadamiania kogokolwiek o dziwnych zardzewiałych przedmiotach które czasami spotykam na swojej drodze .Zachowując spokój ducha i ostrożność zakopuję cacko na następne 60 lub więcej lat bo prawdopodobieństwo że ktoś je znajdzie wcześniej jest nikłe .Pozdro...
Prezes14 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Napisano 3 Styczeń 2009 RYG w lesie został, podobnie jak ten wz.31.
Prezes14 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Napisano 3 Styczeń 2009 Tak więc za wiele do domu nie zabrałem (wyszła jeszcze łódka z ammo do mausa, musiała zostać ;/) ale zawsze coś - jeszcze tam wrócę !
thomson Napisano 4 Styczeń 2009 Napisano 4 Styczeń 2009 Nie sądze zeby dało rade odkręcić samą lotke.Jeżeli nie chcesz wiercić to tylko wyrwij tą aluminiową zaślepke. Następnie wygotuj tą skorupe w wodzie o temp. 100 stopni.Trotyl ładnie Ci się wyleje i masz fanta jak złoto.Potem elektroliza i na półkę. :)Pozdrawiam _/
zbyniek Napisano 4 Styczeń 2009 Napisano 4 Styczeń 2009 Tak, i jeszcze walnij młotkiem w zapalnik może odleci:))))pozdr
Prezes14 Napisano 4 Styczeń 2009 Autor Napisano 4 Styczeń 2009 zapomnieliście że cały proces trzeba robić w kombinezonie- zapobiega urwanym kończynom ;))) Pozdro
Prezes14 Napisano 4 Styczeń 2009 Autor Napisano 4 Styczeń 2009 hehehe :D kapsle chyba częściej się trafiają ;)
adek_ Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 prezes ja CI sugeruje nie stosowac sie do porad tomsona, znajdujesz takie gowno w lesie to zakopujesz je głebiej i zapominasz to podstawowa i jedyna moja zasada. Spisz spokojniej z 2 powodów, jakich domyslisz sie. Jest naprawde masa fajnych rzeczy do kolekcjonowania które nie są sprzeczne z prawem i nie stanowia zadnego zagrozenia.
Kopacz1 Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 Jestem można powiedzieć weteranem" w poszukiwaniach znam wiele osób które przechodziły fascynacje prochem,różnego rodzaju ąbkami" nie koniecznie choinkowymi i klamkami"W 80% z niezdrowego hobby wyleczyła zasadnicza służba wojskowa następne 10% przez różne doświadczenia życiowe i nabyty rozsądek z wiekiem.Zostało jeszcze 10% które podzieliłbym na 8%na tych którzy czują się nie dowartościowani w życiu i nadrabiając niezdrowym zbieractwem i pozostałe 2% którym już nic nie pomoże.Jak ktoś poczuł się pokrzywdzony i nie rozumie w czym rzecz to przepraszam.pozdrawiam
Prezes14 Napisano 5 Styczeń 2009 Autor Napisano 5 Styczeń 2009 Przecież thomson sobie żartował ;) Leży w lesie i tam będzie leżał.Pozdro
vis1939 Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 Mi fascynacja wybuchowymi gratami minęła coś koło 18-stego roku życia,ale zanim to nastąpiło sporo się tego rozebrało z ciekawości co jest w środku i jak to działa,miałem duże pole do popisu bo działo się to na obozach w Krynicy Morskiej :)jak sobie przypominam co wyczynialiśmy z kumplami to mnie do dzisiaj ciarki przechodzą,na szczęście bozia nie dała mi okazji do zbadania jak przebiega reakcja wybuchowa.Oj głupi człowiek by...Ale palce mam wszystkie.
Diago Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 hehehh mialem dokladnie tak samo :) rdze obtłukiwałem saperka az zdrowy metal sie nie pokazal na pociskach szrapnelowych :)ojjj ale to byla 8 kl podstawówki :)dzieki Bogu żyje i fascynacja niewybuchami mi przeszla :D Pozdro
figurant Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 Tak jak pisal thompson ,ale to trzeba wody ,naczynia odpowiedniego do pomieszczenia skorupy i ognia ,ale mozesz tez to zwyczajnie wypalic ,trotek sie pali kopcacym dymem ,nie wybucha od ognia ,moze dlugo sie to palic w granicach godziny...Jednak najlepiej zostaw ten zlom w ziemi ,zapami radze sie nie bawic w rozbieranki ,bo komplet palców jest uzyteczny i nie odrastają :)
Swiety82 Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Rozbrajać to można puszkę z colą a nie urwiłapy!!! Czego wy uczycie młodzież?
figurant Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 nie dramatyzuj ,nikt tu nie mowi ,ani nie wzywa do rozbrajania ,nie bylo mowy o usuwaniu zapalnika ,tylko nt usunięcia MW z fanta.
kokesh Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Figurant niby wież co złe a co dobre ale jakoś tak cię dziwnie ciągnie do udzielania durnych porad ,a inni czytają i się uczą .Niby wierz że palce nie tylko przydają się do dłubania w nosie ale wcześniej udzielasz instrukcji jak w krótkim czasie się ich pozbyć .Pozdro...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.