Skocz do zawartości
  • 0

Srebrny kieliszek z herbem do id

Nostro91

Pytanie

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wielkie dzięki wszystkim!Teraz wrzucam do id obiecane świeczniki przy których podobno modliła się moja prababka.Lewy był już kiedyś czyszczony dlatego jest ielszy" chociaż trudno mi to słowo przechodzi przez gardło gdy na niego popatrzę.prawy jest uszkodzony (odłamane 2 części)a na zdjęciu jest tymczasowo złożony.

Napisano

Pozwolicie, że podłącze się" z prośbą do kol.traper.
Co oznaczają punce na tej łyżeczce z linku??
CT, obok- A. T lub podobne znaki rosyjskie i data- 184?.

http://img505.imageshack.us/my.php?image=dsc02648ro1.jpg

Z góry dzięki.
Pozdrawiam.

Napisano

wykonawca
(na foto)silversmith Johann Fridrik Akerblom (10)
u Ciebie niezidentyfikowane (oczywiście dla mnie) C.T."

urząd probierczy
assayer Dmitriě Ilbich Tverskoy (DT)
St.Petersburg(na foto rok) 1836
1836-1849 o tych latach znalazłem...

próba 84"

Napisano
Według tradycji twórcą wytwórni był Józef Fraget (1797-1867), ożeniony z córką berlińskiego złotnika, Amelią Steffen. Jednak oficjalnym jej założycielem w 1824 był brat Józefa, Alfons, który przez pierwszych kilka lat był także jej jedynym właścicielem. Od 1845 Józef był jedynym właścicielem firmy. Mieściła się ona początkowo przy Jasnej nr hip. 1365, w latach 1826-44 przy Królewskiej nr hip. 1066, następnie w domu własnym przy Elektoralnej nr hip. 753 (policyjny 16). Po śmierci Józefa, fabrykę przejął jego syn Julian Mikołaj (1841?-1906), następnie była ona własnością jego córki Marii Antoniny zamężnej księżnej Światopełk-Mirskiej (1869-1934). Fabryka istniała do 1944. Po wojnie, w 1948 utworzono z niej spółdzielnię Metal, która w 1951 została upaństwowiona i połączona z dawną wytwórnią Henneberga pod nazwą Hefra.
Oprócz platerów firma od początku wykonywała też srebra, w 1846 wprowadzono do produkcji wyroby z nowego srebra, Naczynie do miodu Fabryka Wyrobów Srebrnych i Platerowych Józef Fraget, pocz. XX w.w 1848 utworzono pracownię galwaniczną, w 1926 zaczęto wytwarzać przedmioty z nowego stopu - bielnika. Fabryka rozwijała się szybko; w 1837 zatrudniano 13 robotników, w 1847 - 50, w 1899 - 781, tuż przed I wojną - do 800. Duża część produkcji sprzedawana była na terenie Cesarstwa, eksportowano też wyroby za granicę.
Fraget używał początkowo do sygnowania swych wyrobów cech pisanych po francusku, srebra oznaczając znakiem firmowym wyobrażającym koguta (po połowie wieku nie stosowanym). Od 1896 do 1915 na wyrobach Frageta pojawia się obok znaków orzeł rosyjski.

Na twoich świecznikach masz orła carskiej Rosji.
Twoje świeczniki na 99% są platerowane srebrem, napis Galw
resztę na pewno dopowie Traper

pozdro!
Napisano
@ Karpik
Kol. Kopijnik2 wyjaśnił Ci już prawie wszystko. Dodam od siebie że punca CT, jest puncą fińskiego mistrza jubilerstwa Carla Tegelstena.
Na dworze carskim pracowało bardzo dużo zagranicznych jubilerów i złotników.
Info podaję za Ukazatiel russkich klejm" Str. 57.
Pozdrawiam.
Napisano
To nie jest plater.
Oznaczenie galw." ( galwaniczny(e), galwanizowane) oznacza że jest posrebrzany. Reszta jest taka jak napisał wczesniej kol. Gniewkos.
Napisano
rok świadczy że zrobiony był za zaborów ale myślę że byłby ruski orzeł wybity.(Widziałem posrebrzane świeczniki z wybitymi orłami.)Pozdrawiam
Nostro91

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie