Skocz do zawartości
  • 0

Srebrny kieliszek z herbem do id

Nostro91

Pytanie

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja tam wole podziwiać takie posrebrzane cudeńka oczyszczone i wypolerowane :)Dam jeszcze postrebrzane świeczniki do id (jeden z nich był tak Dojrzały" że aż był cały CZARNY!

Napisano
Hmm...zdjęcia będę mógł zrobić jutro przy dobrym świetle ale i tak nie będę miał pewności czy dobrze wyjdą ponieważ mam aparat w komórce (k800i).
Pozdrawiam
Nostro91
Napisano
Wyrób Polski. Jest to tzw. punca mała dla wyrobów poniżej 10 gram. Wprowadzona z dniem 01.01.1932 i używana do wybuchu wojny.
Gdybyś mi podał literkę (bo nie widzę)która znajduje się z prawej strony głowy, to bym Ci podał miasto gdzie ją wystrugano.
Literki S.O. to znak rzemieślnika który ją zrobił.
Z tymi posrebrzanymi świecznikami może być duży problem, ale napadywuj.
Napisano
Dzięki obiektywowi najprawdopodobie z rzutnika (czy ktoś może wie z jakiego? sygnatury :PREXER MILAR 1-65/3.5 ŁZK) okazało się że ta litera to W".
Napisano
Monogram na tym wiosełku to inicjały jego właściciela.

Co robiło pod Szczecinem ?

Hmmm... Jakby Ci tu powiedzieć. Już wiem. Leżało i czekało aż karpik pochwyci je w swoje szlachetne łapska :-)
Napisano
Faktycznie źle się wyraziłem. Galwanizacja odbywa się po przez elektrolityczne nanoszenie powłok, platerowanie po przez nawalcowywanie.
Ale generalnie posrebrzenie występuje i po galwanizacji i po platerowaniu.
Jeżeli się mylę proszę o poprawę!

pozdro!
Napisano

Kolego karpik polecam do czyszczenia tej łyżki amoniak.Na moją łyżeczkę całkiem ładnie podziałał.Acha jeszcze coś..czy ktoś mógłby mi zidentyfikować punce na tej łyżeczce?Pozdrawiam
Nostro91

Napisano
Zdjecie suuuper. I takie zawsze bym chciał do ID.
Juz nawijam.
Punca jest znakiem warszawskiego urzędu probierczego z lat 1908 - 15.
Podaję za Gradowskim str.243, tak ze Twój kielonek wystrugano w stolycy. Dodatkowa puna jest prywatnym znakiem producenta.
Pozdrowaśki.
Napisano

Po lewej jest wybita jakaś liczba (3,8?)dalej jest wybity profil jakiejś osoby (może kobiety?) i po prawej wybite jest S.O.(Przepraszam za słabą fotografię)
Pozdrawiam
Nostro91

Napisano
Dziękuje za szybką odpowiedź kolego traper6!Może to jest logo firmy która go wyprodukowała?Lub może są to inicjały które kazał wygrawerować kupujący ten kubek/kieliszek/szklankę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie