gilgamesz Napisano 16 Październik 2008 Autor Share Napisano 16 Październik 2008 Witam.Obiekt ten znajduję się na terenie byłego składu amunicji z czasów II wojny światowej.Miejscowi mówią,że to studnia...ale po co studnia w środku lasu, z dala od koszarów, na wyjątkowo suchym i piaszczystym terenie?? Co to może być według Was?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 16 Październik 2008 Autor Share Napisano 16 Październik 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robos74 Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 Według mnie studnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felfree Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 sktytka na bursztynową komnatę ;-). a tak na serio zdecydowanie studnia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 albo studnia, albo wejście do jakiegoś schronu, bunkru itp. Bo po co w studni szczebelki? PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 Metalowa drabinka w studni? Coś tu nie pasuje...Też znam taki przypadek, środek dużego pola i coś studniopodobne w środku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szajka Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 wyglada na zejscie do czegoś według mnie lub spełniało obie funkcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 na środku pola to mogła być do podlewania upraw w czasie suszy itp, ale nie zawsze, mi to wygląda na jakieś wejście do czegoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robos74 Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 Zanim do mojej wichury doprowadzono wodociąg, wodę w domu miałem ze studni dostarczaną przy pomocy pompy elektrycznej, tzw. hydrofor. Poprzez rurę zanurzoną w studni zaciągał on wodę. Na końcu tej rury był tzw. kosz który miał za zadanie aby woda nie cofała się z rury z powrotem do studni. Gdy ten kosz uległ zepsuciu trzeba było wejść do studni i go naprawić. Taka drabinka na pewno to ułatwiała. Dlatego uważam że to studnia, ale oczywiście mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 na podwórku u siebie mam ponad 100 letnią(murowaną cegłami) studnię, i w późniejszych latach był założony hydrofor ale szczebelków nie ma, ale co nie znaczy że to regułaPozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 19 Październik 2008 Share Napisano 19 Październik 2008 należało by wybrać badziwie z dna to mniej więcej rozjaśniło by sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 25 Październik 2008 Share Napisano 25 Październik 2008 Dowiedz się ( starsi ludzie, stare mapy) czy przy tej studni" nie było kiedyś jakiejś zabudowy. Może to być studnia w sensie hydrofor, może być też stare szambo. Drabinki na pewno służyły do technicznej rewizji tego cosia. Wątpię, by było to wejście do jakiegoś bunkra, czy obiektu o znaczeniu militarnym. GrzebiuszkaPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 00:17 26-10-2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 26 Październik 2008 Share Napisano 26 Październik 2008 U mnie we wsi też jest takowa studnia,tylko ma szerokośc 2m a głębokośc straszliwie wielką.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Październik 2008 Share Napisano 27 Październik 2008 radze kolega unikac wlazenia do glebokich studni - oczywiscie bez sprzetu.Brak tlenu moze spowodowac, ze nie bedzie relacji z dna obiektu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 30 Październik 2008 Share Napisano 30 Październik 2008 Kol. Gilgamesz sprawdź poczte.PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 30 Październik 2008 Autor Share Napisano 30 Październik 2008 Dziękuję za wszystkie informację i fotografię.Poczta odebrana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzu_ Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 Witam i bylo co na dnie POZDRAWIAMPS.to raczej nie jest studnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 6 Listopad 2008 Autor Share Napisano 6 Listopad 2008 Witam. Po wybraniu kilku wiader ziemi zaczeły pojawiać się fragmenty pocisków.........zdrowy rozsądek nie pozwalał mi dalej na oczyszczanie Studni". Wodzu88 a jakieś argumenty dlaczego to raczej nie jest studnia"??Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzu_ Napisano 7 Listopad 2008 Share Napisano 7 Listopad 2008 Spotkalem sie z czyms takim na Krakowskich fortach wyglada to mi na jakis element instalaci odplywowej jagby czyscik na dnie byl maly kanal.Dokladnie na terenie fortu Lasuwka POZDRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.