Skocz do zawartości

Czy to może być studnia???

gilgamesz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Obiekt ten znajduję się na terenie byłego składu amunicji z czasów II wojny światowej.Miejscowi mówią,że to studnia...ale po co studnia w środku lasu, z dala od koszarów, na wyjątkowo suchym i piaszczystym terenie?? Co to może być według Was??

Napisano
Zanim do mojej wichury doprowadzono wodociąg, wodę w domu miałem ze studni dostarczaną przy pomocy pompy elektrycznej, tzw. hydrofor. Poprzez rurę zanurzoną w studni zaciągał on wodę. Na końcu tej rury był tzw. kosz który miał za zadanie aby woda nie cofała się z rury z powrotem do studni. Gdy ten kosz uległ zepsuciu trzeba było wejść do studni i go naprawić. Taka drabinka na pewno to ułatwiała. Dlatego uważam że to studnia, ale oczywiście mogę się mylić.
Napisano
Dowiedz się ( starsi ludzie, stare mapy) czy przy tej studni" nie było kiedyś jakiejś zabudowy. Może to być studnia w sensie hydrofor, może być też stare szambo. Drabinki na pewno służyły do technicznej rewizji tego cosia. Wątpię, by było to wejście do jakiegoś bunkra, czy obiektu o znaczeniu militarnym. Grzebiuszka

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 00:17 26-10-2008
Napisano
Witam. Po wybraniu kilku wiader ziemi zaczeły pojawiać się fragmenty pocisków.........zdrowy rozsądek nie pozwalał mi dalej na oczyszczanie Studni". Wodzu88 a jakieś argumenty dlaczego to raczej nie jest studnia"??Pozdrawiam.
Napisano
Spotkalem sie z czyms takim na Krakowskich fortach wyglada to mi na jakis element instalaci odplywowej jagby czyscik na dnie byl maly kanal.Dokladnie na terenie fortu Lasuwka POZDRO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie