Skocz do zawartości
  • 0

Proszę o identyfikacje hełmu

sebol13

Pytanie

Napisano

Witam trafił mi się taki hełmik:
Sprzedawca napisał mi że hełm pochodzi z lini zygfryda i że przywiózł go jego dziadek (anglik)(niezła bajka ale...)
-nr. nad lewym uchem to bite pionowo w kolejności:4,7,10G
-napis na pasku to:PELZER&CO KIRN/N 1942
-w środku posiada farbę szarą,na nad karczku jest już zielona wraz z inicjałami m.m, a cały hełm jest biały z domieszkami brązu.
-z lewej strony spod farby wystaje czerwony kolor może to naklejka???
W jaki sposób zmyć tę farbę nie niszcząc naklejek i czy warto???
To tyle:)
Wszystkie sugestie wskazane:)
Dzięki i pozdrawiam!

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Normalna fotka i hełm odrazu nabrał swoje kształty.

Dalej uważam,że cały hełm jest oryginalny.Tzn.pochodzi z okresu drugiej wojny światowej.
Napisano
Ja na Twoim miejscu, jeżeli farba jest oryginalna nie ruszałbym farby jako całości, a tylko lekko zmył lub zdrapał żeby było jako tako widać kalki, a po tej kalce nie da się zidentyfikować jaka jednostka bo to po prostu tarczka z barwami hitlerowskich Niemiec, które były zarówno na SS, jak i na WH.

PozdrO
Napisano

Dzięki Maniek!
Jeszcze wczoraj zaatakowałem drugą stronę i wyszło takie coś:)
Dziś jak wrócę z pracy podrapie jeszcze:)
a i jeszcze jedno na podpince stalowej jest jakaś okrągła pieczątka z napisami dookoła a w środku 1940 a po drugiej jest jakby w ułamku nabite (w liczniku 68nA mianownik 60)
co to jest 60 chyba rozmiar???

Napisano
Przykro mi ale według mnie fasunek wymieniany. Skóra mechata" a powinna być gładka. Pasek podpinki nówka a kto ma oryginał widzi jak wyglądają otworki. Ten nie był za-odpinany. Uważam, że hełm był obiony".
Napisano
sebol13 mowiac orginalny nie zawsze chodzi o caly helm a o to co on przedstawia.

Dzwon helmu zreszta tak jak fasunek i czesci skladowe niewatpliwie sa orginalne a orginalnosc o ktorej jest mowa to orginalnosc farba + kalkomania. Ostatnio bardzo modne stalo sie sprzedawanie helmow z orginalna farba i orginalna kalkomania a o cenach helmow z runami ss juz nie wspomne po czym okazuje sie ze helm jest jaknajbardziej orginalny bo o taki jeszcze nie tak trudno ale okazuje sie ze orginalna farba jest farba nakladana dzien czy tez miesiac temu" a kalki sa wspolczesnym odpowiednikiem sprzedawanym na allegro za cene 15zl przy czym wszystko jest odpowiednio podniszczone w celu zwiekszenia jego orginalnosci" mysle ze nikt nie poddaje watpliwosci orginalnosci samego dzwonu a chodzi tylko o sama kalke :)

Jak okarze sie orginalna to pozostanie tylko pogratulowac mimo wszystko jestem pelen podziwu do wczesnych wypowiedzi o orginalnosci niektorych forumowiczow na podstawie slabych zdjec.
Napisano
Potwierdzam że hełm obiony". Kalkomanie wyglądają na doprawione". Wyściółka oryginalna ale z jakiegoś innego egzemplarza. Klamerka od paska pod brodę pochodzi z jakiegoś wykopka. Ewidentnie to składak (choć złożony z oryginalnych części) kalkomanie i ta piaskowa farba ewidentnie wtórne.
Pozdrawiam
Napisano
Znalazłem na allegro farbę feldgrau w sprayu w dobrej cenie . Czy ktoś ją już malował? Z tego co czytałem na Ebayu o tej farbie to jest jedna z lepszych na rynku.
http://www.allegro.pl/item482732851_feldgrau_spray.html
Napisano
Kolego sebol13 nic nie pisałem o kalkach gdyż na podstawie fotek trudno się wypowiadać. Co do obręczy to przepraszam, jednak źle widziałem" jest z aluminium. Ja skupiam się na skórze fasunku, która najmniej z całego hełmu mi pasuje".
Napisano
Ja uważam,że hełm jest oryginalny.Czerep faktycznie trochę dziwnie wygląda,ale jest to zapewne wynik słabej jakości zdjęcia.To,że hełm ma spłaszczoną górę to o niczym nie świadczy,po prostu producent miał taki tłocznik i takie hełmy też występują.
Wyposarzenie wewnętrzne hełmu jak również podpinka jak dla mnie są oryginalne.Całe zbrązowiałe świadczyć może tylko o dość intensywnym jego użytkowaniu gdzieś na pierwszej linii gdzie hełm nosi sie cały czas na głowie.
Kalki też uważam za oryginalne,aczkolwiek zastanawia mnie jeden szczegół.
Jest to moja opinia na ten temat.Po prostu patrzę na zamieszczone zdjęcia,a nie z góry zakładam,że to niemożliwe.
Mnie ss-mańskie fanty wcale nie ekscytują więc patrze na to chłodnym okiem.
Napisano
W książce Osprey'a Wehrmacht Combat Helmets 1933-1945" stoi tak: Instructions required that decals be placed no less than 3,3 cm below the ventilation lug of the helmet." Czyli chyba wszystko jasne, ja swoje kalki na hełm m40 do rekonstrukcji nakleiłem 7 mm pod wywietrznikami i wygląda to całkiem godnie.
Napisano
Dzięki Molke!
Ja wiem co kupowałem chodziło mi o hełm wermachtu w zimowym kamuflażu bo akurat taki potrzebowałem i kupując go pod uwagę brałem jego stan techniczny kompletność bicia ect.
Nie wiedziałem co kryje się pod spodem!
Wyszło to samo bo odprysła farba nie uważam że te kalki to oryginały czy kopie dla mnie po prostu są i może i lepiej bo pewnie pewnego dnia chciałbym go w nie ozdobić, a tak już nie muszę) Czyli powróciłem do punktu wyjścia i dalej muszę szukać wermachtowca bo mam ss-a:))
To że jest to M35 dowiedziałem się od was i że te wentylacje coś małe OK! (od wewnątrz są większe więc ktoś je chyba klepał po co nie wiem).
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam wszystkich!!!
Napisano
Maniek troszkę się mylisz co do tarczek Wh miało z jednej strony orła a z drugiej trójkolorową tarczę a taką ze swastyką miało SS i policja.

Formacje policyjne miały orła w wieńcu z lewej strony a swastykę z prawej. Elektrycy mieli odwrotnie - swastykę, z lewej strony a runy z prawej.
Napisano

Witam trafił mi się taki hełmik:
Sprzedawca napisał mi że hełm pochodzi z lini zygfryda i że przywiózł go jego dziadek (anglik)(niezła bajka ale...)
-nr. nad lewym uchem to bite pionowo w kolejności:4,7,10G
-napis na pasku to:PELZER&CO KIRN/N 1942
-w środku posiada farbę szarą,na nad karczku jest już zielona wraz z inicjałami m.m, a cały hełm jest biały z domieszkami brązu.
-z lewej strony spod farby wystaje czerwony kolor może to naklejka???
W jaki sposób zmyć tę farbę nie niszcząc naklejek i czy warto???
To tyle:)
Wszystkie sugestie wskazane:)
Dzięki i pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie