viking35 Napisano 15 Październik 2008 Autor Napisano 15 Październik 2008 Witam szukam linka który umożliwił by obejrzenie zasobów rosyjskich muzeów gdzie znajduje się największa kolekcja na świecie niemieckich pojazdów pancernych ,podobno znajduje się w Moskwie ale że nie znam rosyjskiego to mam problem w wyszukiwarce,dziekuję z góry
woytas Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 muzeum kubinka -bylo na forum poszukaj
viking35 Napisano 15 Październik 2008 Autor Napisano 15 Październik 2008 Dzięki znalazłem :http://www.tankmuseum.ru/p6_r.html
clower Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 To pierwsze to niemiecki pancerny pojazd szturmowy (prototyp) z II wojny światowej cos więcej np. tutajhttp://strangevehicles.greyfalcon.us/Alkett.htm
a.korbaczewski Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 szturmowy"?chyba trałowy do min rozbrajania.
Swiety82 Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 niemiaszkom nie można odmówić fantazji i kreatywności... ten pierwszy pojazd-pierwsze skojarzenie-Mech :)
a.korbaczewski Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 chyba Thor ale za razem pewnie nie. Napis z nazwą jest widoczny z boku.60cm Karl Gerät 040Adam" - przekazany armii 5-11-1940, pod koniec wojny przemianowany na Baldur" Eva" - przekazany armii 7-11-1940, pod koniec wojny przemianowany na Wotan" Thor" - przekazany armii 20-02-1941 Odin" - przekazany armii 14-04-1941 Loki" - przekazany armii 11-06-1941 iu" - przekazany armii 28-08-1941
viking35 Napisano 15 Październik 2008 Autor Napisano 15 Październik 2008 To chyba bardzo rzadko spotykany pojazd ,niema go chyba w innych muzeach i kolekcjach ,zresztą nie spotkałem go na żadnych fotkach z II WŚ
Woodhaven Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 Tutaj ( w dziale Wozy bojowe, transportery, jednostki specjalne ,..... Schweres Minenraumfahrzeug ) w miarę wolnego czasu opisuje powoli tego potworka ( po załogowaniu uzyskacie dostęp do rysunków i zdjęć ).http://forum.czolgi2wojny.pl/schweres-minenraumfahrzeug-vt78.htm
jawor1956 Napisano 18 Październik 2008 Napisano 18 Październik 2008 Na poligonie broni pancernej Kubinka jest dużo ciekawych pojazdów, a pod płotem rdzewieje jeszcze więcej.Fragmentów mnóstwo. Leżą na kupach, porośnięte zielskiem. Obecnie jest problem ze zwiedzaniem, ale parę lat wstecz nie było żadnego.Tak samo z robieniem zdjęć!Również przestali urządzać pokazy bitew pancernych z udziałem oryginalnych pojazdów. Taki pokaz oglądałem w święto sowieckich pancerniaków.Dziesiątki pojazdów, wybuchy, dym, kurz - wrażenie niesamowite. Największe wrażenie robiły m.in. Tygrysy i Pantery w ruchu. T-34 jakiś taki mały.W Moskwie są firmy, które organizują wycieczki do Kubinki, ale to niestety kosztuje. Moim zdaniem, to mają tam pełny przegląd broni pancernej z całego świata.Zwiedzanie niestety szybkie choć i parę dni to byłoby za mało.Kubinka jak wspomniałem to poligon, a nie typowe muzeum i dlatego podlega pod Ministerstwo Obrony Rosyjskiej Federacji.Stąd trudności w jego zwiedzaniu.Muzeum Artylerii w Petersburgu też jest warte uwagi.Jest to normalne muzeum.
asdg70 Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 tu jest dużo zdjęc rosyjskich eksponatów www.jagdtiger.de
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.