Skocz do zawartości
  • 0

Silnik motocykla ......proszę o pomoc w ID

wykop39

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A to zdjęcie przedstawia silnik motocykla Triumph 170 DL. Czy jego magdyno jest za duże dla jednej świecy zapłonowej?
Polecam najpierw poznać konstrukcje silników a potem wydawać opinie na forum.
C.

Napisano
Wypowiedziałem się na podstawie wiedzy którą posiadam...niezbyt rozległej zapewne. Ale mimo wszystko widzę tam miejsce na trzy cewki: zapłonową, oświetleniową i do ładowania akumlatora. Oczywiście mogę się mylić i za udowodnienie mi pomyłki bynajmniej nie będę się dąsał:-) Pozdrawiam. Catadero-Szacunek!
Napisano
No oczywiście, że trzy. Bo nie jest to magneto (czyli iskrownik) a magdyno (prądnica-iskrownik). Bywało, że motocykl miał fabrycznie tylko iskrownik (oświetlenie karbidowe lub na baterię) a na życzenie i za dopłatą dodawano prądnicę i oświetlenie. Często mieszane-przód z prądnicy a tył bateria lub dynamo napędzane od tylnego koła.
Takie rozwiązania spotykało się nawet jeszcze na początku lat trzydziestych.
Ale nasza dyskusja nie posunęła ani o krok identyfikacji silnika.
Jestem zdania, że to faktycznie silnik od skutera i nic do rzeczy nie ma miejsce jego znalezienia.
Butchcassiddy, jesteś O.K.
C.
Napisano
Widać tam miejsce na spore magneto (za duże jak na jedną cewkę do zapłonu), klasyczne sprzęgło z którego napęd jest przenoszony przekładnią o skośnych zębach ( a więc cichą) na coś co chyba jest skrzynią biegów o trzech przełożeniach. Stawiam na skuter. Kształt cylindra wskazuje na druga połowę XX wieku. Pozdrawiam.
Napisano
niby skuter ale cylinder troche jakby wsk shl 150 -125 , mogło to byc tez doczepiane do czegoS jakiś zaburtowy czy cos w tym stylu. Gdzie trafiony ?? szrot.
Napisano
Witam .... znajomy stwierdził ze może to być silnik od motopompy ?? Czy ktoś ma jakieś sugestie albo tezy od czego to może być ?? Prosze o każda podpowiedź . pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie