marecki. Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2008 kolego piters czy mógłbyś dorobić historię do tej maszyny co stoi w Czarnym ? jestem ciekawy jakie tam były walki i czy ten teciak jest ich uczestnikiem czy tylko postawiony w czasach gdy stawiano wszedzie w Czarnym był znany obóz stalag 2 B Hammerstein a obecnie spoczywa sobie tam wieża panterturma ze Szczecina w JWw czołgu z cokołu ponoć jest silnik i dużo zostało wśrodku z wyposażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Mógłbyś zamieścić fotę tego czołgu bez śniegu? Nie jestem pewien, ale chyba jest to maszyna z powojennej polskiej produkcji, tak że może nie być czego dorabiać.Zdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Maszyna jest wojennej produkcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 30 Wrzesień 2008 Share Napisano 30 Wrzesień 2008 Taki drobny szczegół: ja nie dorabiam historii, tylko opisuję tą, która się zdarzyła ;)))Tak się złożyło że zarówno Vickers, jak i IS-2 znalazły się całkiem blisko mojego regionu (myślenickie) i wypłynęły" w trakcie badań terenowych, które w tym regionie wraz z kolegami prowadzę. Niektóre rzeczy jeszcze wymagają poszukiwań, np. chętnie dowiedziałbym się czegoś o RSO, wokół którego powstał megawątek kol. Lemeryta. Chętnie napisałbym o czołgu w Czarnem, gdybym tylko miał jakieś informacje. Niestety nie mam a i na badania terenowe trochę daleko (z 700 km). Niewykluczone że ktoś coś wie", więc pytanie należałoby skierować do wszystkich na forum. Z mojej strony (za radą niezastąpionego Lokfana) mogę polecić rozpoczęcie poszukiwań od materiałów w archiwum miasta, szkoły czy parafii - ktoś kiedyś ten czołg postawił i powinna być o tym informacja. Jak złapiesz datę to poszperaj po prasie z regionu - może tam być opisane co to za czołg bo na pewno nie zjawił się w nocy tylko były jakieś uroczystości. Historię trzeba łapać z jakiejś literatury - bo o autochtonów chyba tam trudno... Ja szukałem książek o swoich okolicach (szerzej rozumiane krakowskie i Górny Śląsk) i sporo tego wygrzebałem z netu (ruskie biblioteki cyfrowe), allegro czy ebaya. Niestety nie mogę nic doradzić bo o użyciu jednostek pancernych na Pomorzu mam dość blade pojęcie. Pozdrawiam, Piters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 30 Wrzesień 2008 Share Napisano 30 Wrzesień 2008 Fotka z Czarnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 30 Wrzesień 2008 Share Napisano 30 Wrzesień 2008 I tekst tablicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2008 wiem piters , mi też Czarne nie podrodze bo jestem z dolnego śląska pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek von hammerstein Napisano 5 Październik 2008 Share Napisano 5 Październik 2008 Witam.Teciak jest po remoncie -> fotka.Został postawiony w latach 70'tych w miejscu gdzie przed wojną znajdował się pomnik RAD'u Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista-rajdowiec Napisano 8 Marzec 2010 Share Napisano 8 Marzec 2010 ja mam trochę fotek tego czołgu, może się w czymś przydadzą jak coś to na pw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista-rajdowiec Napisano 8 Marzec 2010 Share Napisano 8 Marzec 2010 numer wieży 930 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista-rajdowiec Napisano 8 Marzec 2010 Share Napisano 8 Marzec 2010 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 9 Marzec 2010 Autor Share Napisano 9 Marzec 2010 ja bym prosil xirenalewx@gmail.compozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista-rajdowiec Napisano 9 Marzec 2010 Share Napisano 9 Marzec 2010 marecki. coś tam do ciebie wysłałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 31 Lipiec 2013 Share Napisano 31 Lipiec 2013 posprzątałem nagrodziłem, ostrzegam przed dalszym bałaganem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek von hammerstein Napisano 31 Lipiec 2013 Share Napisano 31 Lipiec 2013 Trzeba nadmienić (co jest ważną informacją w tym wątku), że podczas odświeżania pomnika w 2007 roku, z przedniego pancerza jacyś żałośni miłośnicy sprzętu pancernego zaiwanili zapasowe ogniwa gąsienic jezdnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidi Napisano 31 Lipiec 2013 Share Napisano 31 Lipiec 2013 A są może jakieś informacje kto był wykonawcą remontu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 1 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2013 na drugim zdjeciu tankisty rajdowca widac jakby wlaz ladowniczego byl uchylony , czy mozna wejsc do czolgu do srodka ?jakie zachowalo sie orginalne wyposazenie oprucz braku radiostacji ?gdzies kiedys czytalem ze czolg wjechal na pomnik o wlasnych silach ile w tym prawdy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norodom s Napisano 1 Sierpień 2013 Share Napisano 1 Sierpień 2013 Czołg wygląda raczej na ..wydmuszkę'', wejśc do wnętrza nie da rady, a że wjechał o własnych siłach też słyszałem od żołnierzy zawodowych służących w latach 70- tych w Czarnem. Stoi nawet trochę krzywo na postumencie. Jest jedna ciekawostka dotycząca czołgu, mianowicie podczas kontroli przeprowadzanej pod koniec lat 80-tych w jednej z jednostek wojskowych Służba Uzbrojenia i Elektroniki nie mogła się doliczyc jednej armaty 85mm.Chodziło o tą zamontowaną w czołgu koło dworca PKP. Była ona na ewidencji jednostki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 1 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2013 ciekawe czy ma jakas ciekawa historie wojenna ten czolg ? kiedy rozpoczal sluzbe i jak to sie stalo ze trafil do Czarnego i pozniej na pomnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.